BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, juli 05, 2010

Välkommen till BKWine Brief nummer 83, juni 2010

Just nu tänker väl många på den snart stundande semestern, om den inte redan börjat. Det blir säkert en eller ett par resor – ut till landet, ner till solen, eller något annat. För oss är det också en period att tänka på resor, men på ett lite annorlunda sätt.

I resebranschen, som ju också år våra, är det svårt att leva i nuet. Hela tiden måste man ligga ungefär ett år framåt i tiden. Vi har just lanserat vår Sydafrika-resa i mars 2011 (och mer 2011-resor lanseras i början på hösten). Det känns oerhört långt till mars 2011! Men ni är mycket välkomna att anmäla er redan nu. För vips så är vi där. Utan att man ens märker att tiden har gått.

Kanske vill ni inte vänta ända till mars 2011 för att åka på vinresa. Inga problem. Vi har lösningen för er också. När hösten kommer smygande till Sverige med regn och rusk i slutet av augusti så har vindistrikten nere i Europa fortfarande flera veckor kvar av härligt soligt och varmt väder. Som det ska vara under skörden.

Vill ni se skördearbetet på riktigt nära håll så ska ni följa med oss till Bordeaux i månadsskiftet september/oktober. Då kommer vi att bli skördearbetare för en dag i Médoc. Vi får lära oss hur man avgör om en druva är mogen genom att smaka på den, vi skördar själva några rader och sedan får vi följa druvans väg till sorteringsbordet och vidare till avstjälkningsmaskinen och sedan ner i tanken (ja, kanske inte bokstavligt). Vi pratar om vikten av skalkontakt, vi får se remontage och vi får smaka den färska druvjuicen. Mer handgripligt än så kan det inte bli!

Dagen därpå blir helt annorlunda med bl a en fantastisk Sauternes-lunch. Att kombinera dessa söta viner med mat hör till de stora gastronomiska utmaningarna. Kan du tänka dig en fem-rätters måltid (fast man kanske borde säga tolvrätters, för varje rätt består av tre-fyra smårätter) där du bara dricker söt sauternes? Inte? Allt för sött? Det här är chansen att prova, på ett av Sauternes bästa slott, med ett flertal olika årgångar tillbaks i tiden. Och vi kan garantera att det är en alldeles utmärkt mat-och-vin-kombination!

Det där med att dagen därpå blir annorlunda stämmer mycket bra in på även alla andra vinresor. Även om man är i samma region så blir alla besök man gör olika, just därför att alla vinproducenter är olika, med olika idéer och olika stilar på sina viner. I Champagne (13-17 oktober) betonar vi detta med att kombinera mat och vin (champagne i detta fall alltså) och vi äter några magnifika luncher med champagner av olika slag: blanc de blanc, årgång, prestige... Så här får du chansen att prova hur det kan fungera med genomgående champagne till en måltid.

Och på tal om mat, i Veneto (8-12 september) blir det både betoning på Valpolicella och Amarone och även några av Italiens stora gastronomiska delikatesser: På den resan kommer vi nämligen att ta oss ner till Emilia-Romagna och besöka producenter av parmaskinka och parmesanost – utöver alla vinbesök förstås.

Sedan har vi Piemonte med sina världsberömda Barolo och Barbaresco gjorda på nebbiolo med smak av tryffel och faktiskt är det tryffelsäsong när vi är där (13-17 oktober). Det kanske kan vara ett tillfälle att köpa med sig en laddning tryffel (utöver vinerna förstås) till framtida gastronomiska höjdpunkter hemma?

Även i Languedoc (8-12 september) finns storslagna viner även om de inte är lika kända som Barolo, men det kommer! Kom med och möt framtidens stjärnor på denna resa som går i den ekologiska odlingens tecken.

Till de dessa resor finns det några platser kvar. Hör av dig snarast till oss!

För oss blir det annars inte så mycket resande nu under sommaren. Det blir faktiskt en vinresa, nästa vecka till Châteauneuf-du-Pape. Det är faktiskt första gången vi har placerat en vinresa mitt i sommaren. Vi har alltid tänkt att de flesta nog vill vara ute på landet då. Men där tycks det som om vi hade fel. Chateauneuf-resan är fullsatt och vi har tyvärr varit tvungna att begränsa deltagarantalet. Så det blir säkert en sommarresa nästa år också. Är du intresserad? Vilken destination skulle locka just dig?

Sen önskar vi dig förstås trevlig semester. Du får lite extra semesterläsning nedan. Bland annat en specialrapport om sydafrikanska viner.

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen ! Vill du läsa mer om vin?:
Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
Britts Vinskola
VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
BKWine TV – video om vin


Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!