BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


söndag, juli 18, 2010

Gårdsförsäljning för svenska vinproducenter på monopolvis från 1 juli

Från 1 juli ”kan de lokala dryckesproducenterna i Sverige sälja sina produkter i de tre systembutiker som ligger närmast produktionsstället” säger pressmeddelandet från systembolaget. Texten fortsätter ”lokalt producerade produkter har generellt en betydligt högre lokal konsumentefterfrågan än jämförbara produkter som inte är lokalt producerade. Detta visar Systembolagets analyser av försäljningsstatistiken.” vilket väl kan utläsas som att vinet (eller andra drycker) säljer bra lokalt, nära vingården. Fast man kanske inte hade behövt någon djupare statistisk analys för att ana det. Vi läser vidare ” För att det ska vara möjligt att erbjuda kunderna lokalt producerade produkter i fler systembutiker redan 1 juli, förutsätter det att ingen av Systembolagets leverantörer invänder mot detta. I så fall sker förändringen först under hösten”. Undrar just vad som kan vara bakgrunden till det. ”Det är den växande trenden att köpa lokalproducerat” förklarar inköpsdirektören och vice VDn Marie Nygren. Undrar om det även innebär att de lokala vinproducenterna får en möjlighet att lättare få sina viner listade lokalt? Systembolaget erbjuder 201 ”lokalt producerade” (?) produkter från 50 tillverkare enligt meddelandet.

Vad gäller vin visar dock en snabbkoll att det finns
- ett rött vin (Hällåkra Rondo för 298 kr i tillfälliga sortimentet),
- ett vitt vin (Kullabygdens, 229 kr, tillfälliga sort.),
- inget rosévin,
- hela sex mousserande ”viner”, varav tre vid en närmare titt inte alls är vin, utan fruktvin eller träprodukt, och
- hela tio ”starkviner”, varav inget i själva verket är vin utan fruktprodukter (man kan undra vilken bedömning Systembolaget gjort för att ge vissa av dessa produkter en permanent plats i sortimentet, ”Söt smak med tydlig karaktär av smultron, inslag av geléhallon”?)

Sedan finns det som tur är några fler (riktiga) viner i beställningssortimentet, men det är ju produkter som så att säga EUs fria-marknadspolitik tvingat på Systembolaget och som inte egentligen kan räknas till Systembolagets egna sortiment.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!