BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, juli 27, 2010

EU lägger ekologiskt vin på is

Det blir inga regler för vad som ska anses vara ekologiskt vin. Idag säger reglerna att man inte får kalla ett vin för ”ekologiskt vin”. Man kan endast, formellt sett, använda begreppet ”vin gjort av ekologiskt odlade druvor”. Det finns regler för hur man odlar vindruvor ekologiskt, men det finns inga regler för vad som anses vara ekologiskt arbete i vinkällaren.

Sedan mer än ett år tillbaks har man drivit ett EU-projekt för att komma överens om vilka regler som ska gälla i vinkällaren för att kunna använda beteckningen ”ekologiskt vin”. 16 maj beslutat dock jordbrukskommissionären Dacian Ciolos att dra tillbaks det projektet. De länder som deltagit i projektet har nämligen inte lyckats komma överens om vilka regler som ska gälla och istället för att presentera ett urvattnat regelverk valde kommissionären att dra tillbaks projektet. De största motsättningarna var, enligt Vitisphere, om hur stora doser av svavel som skulle vara tillåtet.

Läs mer på Vitisphere www.vitisphere.com och på www.decanter.com.

Mycket trist tycker vi, med kanske inte oväntat med tanke på de mycket olika ståndpunkter olika länder har när det gäller vinproduktion och de starka särintressen och protektionistiska tendenser som ofta dyker upp i EU-diskussioner om vin.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!