BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, juli 12, 2010

Sydafrika – del 5: Cabernet Sauvignon och Bordeaux-blandningar

Cabernet sauvignon är den mest planterade blå druvan i Sydafrika med sin bordeauxkollega merlot på andra plats. Och visst kan cabernet bli god på egen hand men fler och fler har upptäckt att den kan bli ännu bättre om man blandar den med andra (bordeaux)druvor.

På Dalla Cia i Stellenbosch hittar vi en riktig veteran när det gäller Bordeaux-blandningar, ja faktiskt den sydafrikanske Bordeaux-blandningens ”fader” (gudfader?), nämligen Giorgio Dalla Cia. Han var vinmakare i 25 år på Meerlust och skapade vinet Rubicon, Sydafrikas första Bordeaux-blandning, och ett av landets mest kända viner. Nu driver han sin egen vingård tillsammans med sonen George. Vinet Giorgio 2006 har George gjort som en hyllning till pappan. Druvblandningen är 70 % cabernet sauvignon, 20 % merlot och 10 % petit verdot. Vinet har vilat 18 månaderna på franska ekfat. Vinet känns franskt i stilen, med sina aromer av cigarrlåda och sin stramhet. Tanninerna är tydliga men mjuka. Ett riktigt gott vin. Även Dalla Cias ”rena” Cabernet Sauvignon innehåller 10 % petit verdot. Den hjälper upp strukturen, tycker George. Länge drömde Giorgio om att producera grappa men fram till 1994 var det förbjudet i Sydafrika. Men nu är grappan en stor del av Dalla Cias aktivitet, som också innefattar den egna restaurangen Pane e Vino.

Granne med Dalla Cia ligger Stellekaya och här träffar vi vinmakaren Ntsiki Biyela, Sydafrikas första kvinnliga, svarta vinmakare. Kanske är hon trött på att kallas detta nu så vi säger i stället att hon är en osedvanligt skicklig ung vinmakare som får fram viner med både bra balans, komplexitet och stor personlighet. Hon gör enbart röda viner och de flesta av dem har någon inblandning av bordeaux-druvor. En del är mycket okonventionella blandningar. Hercules, med sangiovese, merlot och cabernet sauvignon är ett elegant, smakrikt och lättdrucket vin. Cape Cross är en blandning av merlot, pinotage och cabernet sauvignon och har aromer av riktigt mogen frukt och en ekton som är diskret trots hela 22 månader på ekfat. Vinet är mycket välbalanserad och gott. Även hennes rena merlot och cabernet sauvignon är utmärkta. Och vi ska inte glömma hennes ”enklaste” vin, Boschetto, som säljs i Sydafrika för modesta 40 ZAR (ungefär lika mycket i SEK). Druvblandningen är cabernet sauvignon, merlot, shiraz och sangiovese och vinet ”kan drickas till vilka lätta maträtter som helst” säger Ntsiki. Vinet är gott, friskt och mineraligt. Se även vår videointervju med Ntsiki Biyela på Stellekaya här!

På tal om cabernet sauvignon så är det ju en druva som är oerhört starkt förknippad med eklagring. David van Niekerk på High Constantia berättar för oss att han nu experimenterar med cabernet utan eklagring. Helt enkelt för att han vill ha mer frukt i vinet. Vi ser fram emot resultatet av dessa experiment.

Intresserad av Sydafrika? Res dit med oss! Ny vinresa till Sydafrika planerad till mars 2011!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!