BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


fredag, juli 09, 2010

Sydafrika – del 2: Chenin blanc

Många viner i Sydafrika är vita. Sydafrika är av tradition en stor producent av brandy (mer om det en annan gång), så gröna druvor har alltid fått stort utrymme i vingårdarna. Brandydruvan nummer ett har varit chenin blanc, förr kallad steen i Sydafrika. ”Chenin blanc är lättodlad i Sydafrika”, berättar Teddy Hall i Stellenbosch, ”det är inga problem att få en stor skörd av fina, friska druvor, så därför har den varit populär hos brandyproducenterna.” Chenin blanc är fortfarande den vanligaste druvan i de sydafrikanska vingårdarna även om den har minskat i betydelse de senaste åren i takt med att man mer och mer har börjat plantera blå druvor (men sedan förra året nyplanteras det faktiskt mer gröna än blå druvor igen). Hoppas bara chenin blanc-arealen inte minskar för mycket. Druvan kan ju användas till annat att destillering och välgjorda sydafrikanska chenin blanc-viner vill vi se mer av.

Som vinerna från Teddy Hall till exempel. Teddy gör några av Sydafrikas bästa chenin blanc. Han har rest mycket i druvans hemdistrikt Loire och tycker Sydafrika har en klar fördel över Loire. ”Här hos oss mognar druvorna mycket bättre och dessutom alla på samma gång”, säger han. Hans torra och friska Chenin Blanc Summer har fått en snabb jäsning på tank under 10 dagar. Det är ett torrt, friskt vin, en ren stil av chenin. ”Detta vin visar vad chenin egentligen är”, säger Teddy . Chenin Blanc Reserve däremot är jäst på barrique och har sedan fått ett års lagring. Det ger ett vin med lite karamelliga aromer men också druvans typiska aromer som aprikos och grapefrukt. ”Detta är en annorlunda stil av chenin blanc”, menar Teddy, ”den är nästan semillon-lik i sin fyllighet.”

På Rickety Bridge i Franschhoek träffar vi unge vinmakaren Wynand Grobler, med ett förflutet på Rust en Vrede och Garden Peak. Han har 6 ½ hektar med gamla chenin blanc, planterade 1974. Av dessa gör han utmärkta chenin-viner, som t.ex. hans mycket goda Rickety Bridge White Range Chenin Blanc 2009 med fin syra, aromer av passionsfrukt och ett helt torrt slut. Liksom Teddy så experimenterar Wynand med både reduktiv och oxidativ vinifiering av chenin blanc.

Intresserad av Sydafrika? Res dit med oss! Ny vinresa till Sydafrika planerad till mars 2011!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!