BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


fredag, juli 16, 2010

Vad är kvalitetsvin?

Man kan ibland undra vad begreppet kvalitetsvin innebär, t.ex. med anledning av att hälften av allt vin som produceras i Frankrike klassas som kvalitetsvin (se annan notis). Formellt sett så är det inom EU definierat av det som kallas VQPRD (vin de qualité produit dans une région délimité – kvalitetsvin producerat i en specificerad region). Inom varje land motsvaras det av en lokal definition, och i frankrike motsvarar det AOC/AOP. Den kategorin innefattar ju många viner som visserligen är klassade som AOP men som kostar knappt över 2 euro. Kanske kan vara diskutabelt om det ska anses som ”kvalitetsvin” på det sätt vinkonsumenter tänker på ”kvalitet”. Nu är det inte bara i Frankrike som man är tämligen liberal med stämpeln kvalitetsvin. I t.ex. USA och Australien har man liknande begreppsförvirring. För att ta ett exempel: ”premium wine” är en kategori i försäljningsstatistiken i dessa länder. Låter ju ungefär som kvalitetsvin, eller hur? Men det är viner inom prisintervallet $5-8, inte så långt från de billigaste bordeauerna t.ex. För sen kommer ”super premium”. Wow, tänker man kanske då, tills man ser att superpremium innefattar viner upp till $13.99. Det följs av ”ultra premium” (!). Men det är inte slut där för sen kommer ”icon”! (Exemplet taget från en artikel i Wine Business Monthly 2002 www.winebusiness.com).

Man kan undra! Vad tycker du är ”kvalitetsvin”?

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!