BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, juli 12, 2010

Sydafrika – del 6: MCC, bubblor!

Vi blev imponerade av många av de MCC som vi drack i Sydafrika. Bakom denna förkortning - som ska utläsas Method Cap Classic - döljer sig mousserande viner gjorda med den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Teddy Halls Chardonnay MCC är komplex och karaktärsfull med 4 års lagring på sin fällning (innan degorgement). Det har en brödig ton som kommer av den långa lagringen. På High Constantia i regionen Constantia gör David van Niekerk exceptionella MCC som får minst tre års lagring på sin fällning. Druvorna växer i bergen på hög höjd och druvklasarna pressas hela. ”Jag tar bara ut 400 liter av 1000 kilo”, berättar David (i Champagne tar man ut drygt 630 l per 1000 kilo). Vinet är knastertorrt eftersom det inte har någon dosage (sockertillsats), bara 0,6 gram naturligt restsocker.

På Anura, som ligger vid foten av Simonsberg, mellan Stellenbosch och Paarl, arbetar vinmakaren Johnnie Calitz med filosofin att man inte ska lägga sig i för mycket, ”don’t mess too much with the wine…”. Vilket ibland får mycket bra resultat. Hans goda MCC Brut med 40 % pinot noir och 60 % chardonnay (ZAR 180) har varken något tillsatt svavel eller någon dosage. Vinet är riktigt torrt och en fin och hög syra och en lätt brödig ton. Johnnie tycker om att experimentera, bl a med olika jästsorter för att se skillnaderna mellan olika sorters odlad jäst och mellan odlad jäst och vildjäst. Att använda olika sorters jäst när man jäser ger mer komplexitet i vinet, menar han.

Intresserad av Sydafrika? Res dit med oss! Ny vinresa till Sydafrika planerad till mars 2011!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!