BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


söndag, juli 11, 2010

Sydafrika – del 4: Pinotage

Hur står det då till med pinotage, Sydafrikas egen druva, denna korsning mellan pinot noir och cinsault som gjordes för 100 år sedan? Den täcker idag 5 % av den totala arealen, en mycket lätt ökning sedan 1998. Och vinmakarna verkar vara överens. Det är en svår druva! Wynand Grobler på Rickety Bridge säger att ”pinotage är den svåraste druva som finns. Antingen får man hårda tanniner eller aromer av banan!” Den kan bli alltför köttig, fortsätter han, så det gäller att vara försiktig, att inte överextrahera. Det är en svår balansgång, tycker han. Hans Pinotage 2008 är hans allra första pinotage någonsin. Och han har lyckats bra. Vinet är gott med mörka, mogna bär, lite plommon och en del kryddighet. Men han tycker själv att han har blivit bättre sedan dess, efter tips från goda vänner.

Som konsument kan man nog också hålla med om att det är en svår druva. Man vet aldrig riktigt vad man ska förvänta sig av en pinotage, den finns i så många olika stilar. Från Kleine Zalzes lättdruckna, fruktiga och opretentiösa till Groot Constantias kraftfulla och kryddiga variant med aromer av nytjärad brygga.

Intresserad av Sydafrika? Res dit med oss! Ny vinresa till Sydafrika planerad till mars 2011!

(Och har är du nyfiken kan du ju fundera på vad bilden har med saken att göra.)

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!