BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


lördag, juli 31, 2010

Ekologiska vinmässan Millésime Bio: 24-26 januari 2011

Reservera redan nu 24-26 januari 2011 om du är intresserad av ekologiska viner. Då äger nästa upplaga rum av mässan Millésime Bio – det är en vinmässa med uteslutande ekologiska (och därmed förstås även en del biodynamiska) vinodlare. Jämfört med t.ex. Vinexpo eller ProWein så är mässan mycket hanterbar i storlek, och så finns det en mängd spännande vinproducenter, ofta familjeägda, på plats. Mässan är i första hand för professionella. Ett utmärkt tillfälle att hitta nya leverantörer! 24-26 januari 2011 i Montpellier i södra Frankrike. Mer info: www.millesime-bio.com

Återanvänd dina gamla korkar … till sexiga underkläder

Nu är det kanske svårt att åstadkomma som hemmapyssel (kanske värt ett försök?), men en portugisisk designer har lanserat en serie med sexiga (nåja) underkläder gjorda av kork. Underkläderna tillverkas för hand i ett fåtal exemplar och är speciellt designade för att fungera bra som strip-tease-plagg… Korken tillverkas ju genom att man klär av eken sin klädsel, så det passar bra som underkläder som ska tas av, menar man. Det är dock inget erotiskt raffset som kommer att säljas i vanliga klädbutiker. Det är egentligen inget seriöst mode-initiativ utan avsett att samla in pengar för att främja världens biodiversitet (ekskogar lär vara bland de biotoper med störst artrikedom). De sexiga underkläderna kommer att auktioneras ut på eBay och pengarna användas till att bevara hotade skogar. Läs mer (och se videosnuttarna med strip-teasen – både kvinnlig och manlig version finns!): www.jaimeleliege.com och www.bourgogne-live.com. När får vi se en kollektion av kapsylunderkläder?

fredag, juli 30, 2010

BKWine Tips: Domaine Pfister, Alsace

Domaine Pfister, Alsace

Mélanie Pfister började jobba med sin pappa på familjens egendom i Dahlenheim i norra Alsace 2006. Hon är önolog/ingenjör, utbildad vid vinuniversiteten i Bordeaux och i Dijon. Hon har jobbat bl a i Tyskland och i Nya Zeeland. ”I Nya Världen är det ofta vinmakaren som är den viktigaste personen medan vi tycker att arbetet ute på fältet är det viktigaste”, säger hon. Mélanies första årgång var den regniga 2006 - en utmaning i börja med – men kvaliteten blev bra. Hennes Riesling 2006 Grand Cru Engelberg är mycket torrt, lite krispig, ganska lätt och med goda citrusaromer.

Domaine Pfister gör i huvudsak torra viner. Olika årgångar har i och för sig olika förutsättningar, säger Mélanie, men det tekniska arbetet ute på fältet görs i syfte att få torra viner. Druvorna skördas mogna, men inte övermogna. Hon gör aldrig någon malolaktisk jäsning. Egendomen har 10 hektar, uppdelade på 40 olika markplättar. Det låter som om det skulle vara besvärligt och Mélanie medger att logistiken kan vara komplicerad och man förlorar tid genom alla förflyttningar. Men de positiva aspekterna uppväger, tycker hon. De olika jordtyperna blandas och ger komplexitet till vinerna. Terroiren är viktig tycker hon, men hon vill gärna behålla traditionen att sätta ut druvnamnet på etiketten eftersom druvan är en del av Alsace-identiteten.

Domaine Pfister är en mycket bra adress om man tycker om en ren, oförfalskad och torr stil på sina Alsace-viner.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

BKWine Tips: Domaine Duseigneur, Lirac, Côtes du Rhône

Domaine Duseigneur, Lirac, Côtes du Rhône

På Domaine Duseigneur är man övertygad om att en levande jord är förutsättningen för att få ett bra och karaktärsfullt vin. Kemisk besprutning är därför bannlyst och egendomen odlas biodynamiskt sedan flera år tillbaka. “Att odla biodynamiskt hjälper oss att få terroir-viner med en fin mineralighet”, säger Frédéric. Förutom att använda de vanliga biodynamiska preparationerna experimenterar han mycket med olika sorters plantor, till exempel fänkål, för att ta tillvara de egenskaper de har som kan hjälpa vinrankorna.

Domaine Duseigneur ligger i appellationen Lirac, mitt emot Châteauneuf-du-Pape, på andra sidan floden Rhône. De utmärka vinerna inkluderar en trevlig och smakrik Lirac Rosé, en mycket god Lirac blanc gjord med bourboulenc, clairette och grenache blanc med bra friskhet viss stramhet och flera olika röda viner med AOC Côtes du Rhône och Lirac. En favorit är Lirac Antarès, huvudsakligen grenache kompletterad med syrah och mourvèdre. Ett mycket personligt och komplext vin med elegans och friskhet.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

torsdag, juli 29, 2010

Ny Brief: Välkommen till BKWine Brief nummer 84, juli 2010

Om bara några dagar kommer du att få vår rapport om de nya vinerna i augusti (va, redan augusti?). Men först kommer här nedan den vanliga Briefen.

Du kan läsa om den trista sidan av alkohol – att vi konsumenter är deprimerade neurotiken – eller om den positiva sidan, att vi vindrickare har mindre risk att drabbas av övervikt. Kanske kan det ha att göra med notisen om sexuell förvirring. Fast den kanske vi mer ska koppla till de erotiska underkläderna gjorda i kork.

Mer intressant är kanske att upptäcka de producenter som vi rekommenderar eller att fundera över varför 2009 är en så enastående dyr årgång i Bordeaux.

Vi har en hel avdelning som handlar om världsmarknaden för vin – något för kalenderbitaren.

Förhoppningsvis hittar du något som intresserar dig.

Hör gärna av dig med kommentarer och synpunkter.

Och förstås: glöm inte bort att anmäla dig till en av höstens vinresor!

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen ! Vill du läsa mer om vin?:
Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
Britts Vinskola
VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
BKWine TV – video om vin




Läs hela BKWine Brief #84 här!

tisdag, juli 27, 2010

EU lägger ekologiskt vin på is

Det blir inga regler för vad som ska anses vara ekologiskt vin. Idag säger reglerna att man inte får kalla ett vin för ”ekologiskt vin”. Man kan endast, formellt sett, använda begreppet ”vin gjort av ekologiskt odlade druvor”. Det finns regler för hur man odlar vindruvor ekologiskt, men det finns inga regler för vad som anses vara ekologiskt arbete i vinkällaren.

Sedan mer än ett år tillbaks har man drivit ett EU-projekt för att komma överens om vilka regler som ska gälla i vinkällaren för att kunna använda beteckningen ”ekologiskt vin”. 16 maj beslutat dock jordbrukskommissionären Dacian Ciolos att dra tillbaks det projektet. De länder som deltagit i projektet har nämligen inte lyckats komma överens om vilka regler som ska gälla och istället för att presentera ett urvattnat regelverk valde kommissionären att dra tillbaks projektet. De största motsättningarna var, enligt Vitisphere, om hur stora doser av svavel som skulle vara tillåtet.

Läs mer på Vitisphere www.vitisphere.com och på www.decanter.com.

Mycket trist tycker vi, med kanske inte oväntat med tanke på de mycket olika ståndpunkter olika länder har när det gäller vinproduktion och de starka särintressen och protektionistiska tendenser som ofta dyker upp i EU-diskussioner om vin.

fredag, juli 23, 2010

Mycket kritik för priserna på Bordeaux-primörer

När väl priserna började offentliggöras sent i våras av de stora slotten för deras primörer av årgång 2009 drabbades de av mycket kritik från vinbranschen och från pressen. Vi kan konstatera att trots att försäljningen av Bordeaux sjönk kraftigt 2009 har de flesta slotten höjt sina priser på primörerna, och i många fall rejält mycket. Orsaken till den diskrepansen är nog att de stora, berömda slotten, de som säljer i primör, lever i sin egen värld (eller i ett eget marknadssegment), en värld som inte har drabbats av någon kris. I alla fall inte ännu.

De som kraftigt tappat marknad är istället de bordeauxproducenter som ligger i en lägre prisklass. De lider bland annat av den bild konsumenterna har av Bordeaux som dyra och exklusiva viner – vilket är korrekt för de 2 % (på en höft) av vinerna som säljs som primörer, och som nästan har monopol på uppmärksamheten i pressen vad gäller Bordeauxviner.

Läs mer om reaktionerna på primörpriserna på t.ex. Decanter.com: ”Bordeaux 2009: high prices risk 'alienating' US market”, eller The New Bordeaux “Anti-2009 pricing sentiment” , eller “Is Bdx 09 pricing aimed at shifting unsold 08s and 07s” (onekligen en intressant vinkling – har man satt priserna orimligt högt för att tvinga kunderna att köpa det som fortfarande är osålt av tidigare årgångar?) eller ”Are 2009 Bordeaux First Growths overpriced?” (en motiverad fråga med primörpris på €450). Man kan i alla fall glädja sig åt att det finns många mycket bra viner för priser långt under dessa priser, i nivån €10-25 (från Bordeaux eller andra områden), som vid en blindprovning skulle klara sig mycket bra, men inte kunna ståta med etiketten Grand Cru Classé.

Vinmässa i Östersund i oktober

16 oktober går årets upplaga av ”Kvalitetsvinmässan i Östersund" av stapeln (vem skulle göra en mässa med viner som inte var ”kvalitetsviner”?). Det blir förstås möjlighet att prova många viner, men också tillfälle att lyssna till föredrag eller vinprovningar med ett flertal kända vinpersonligheter under evenemanget. På plats kommer att finnas t.ex. Mikael Mölstad, Håkan Larsson, Lars Torstensson, Michel Jamais, Ann Svensson, och Johan Magnusson. Mer info: http://www.munskankarna-z.se/html/vinmassa.html

torsdag, juli 22, 2010

10-i-topp bland engelska vinbloggar

Marknadskommunikationsfirman Cision har gjort en tio-i-topp av vad de anser vara de främsta engelska vinbloggarna. Vi vet inte vad de har använt för kriterium, och det är ju inte nödvändigt att hålla med, men flera av dem är mycket intressanta. Kanske kan var en källa både för mer vinläsning och för inspiration för andra vinbloggare?:

1. Spittoon
2. Drinking Outside The Box
3. Jamie Goode's Wine Blog
4. THE WINESLEUTH
5. Wine Conversation
6. winedr
7. Confessions of a Wino
8. Worcester Sauce
9. The Pinotage Club
10. bordeaux undiscovered blog

Cision är faktiskt ett svenskt företag men så vitt vi vet har de inte gjort någon liknande ranking av svenska vinbloggar.

Vilka är dina favoritbloggar?

onsdag, juli 21, 2010

Google Street View i vingården! I Sydafrika.

Google Street View är en fantastisk tillgång för att se hur olika städer och områden ser ut. Google har med specialbyggda bilar fotograferat många av världens städer och man kan se bilderna antingen direkt på internet via Google Maps, eller via den separata applikationen Google Earth. Nu har, för första gången, även vingårdar fotograferats av Google och kan därmed ses i Google Maps. Det är ännu så länge i mycket begränsad skala – endast 12 stycken vingårdar i Sydafrika ingår i projektet i detta skede. Istället för en bil har man använt en specialbyggd trehjulig cykel. Mer kommer snart! Läs mer: www.wine.co.za

Nyfiken att se de sydafrikanska vingårdarna i verkligheten istället? Kom med på vår vinresa till Sydafrika i mars 2011.

tisdag, juli 20, 2010

Toppbetyg på Restaurangakademien

I den nyligen avslutade sommelierkursen på Restaurangakademien lyckades Petter Nyberg med bravaden att bli kursetta. Sanna Blomquist fick toppbetyg i förra kursen, som gick ut hösten 2009. Det två har därmed vunnit en gemensam resa till Bordeaux för att lära sig mer om vin, och i synnerhet Bordeauxvin, på plats. GRATTIS säger vi till Sanna och Petter!

Coteaux du Tricastin byter namn på grund av kärnkraftverk

Coteaux du Tricastin är väl ett ganska bekant område i Sverige. Men nu har appellationen bytt namn. Inom Frankrike är Tricastin ännu mer bekant för att där ligger ett kärnkraftverk och det har vinbönderna i området tyckt skadat deras anseende. INAO, den franska kontrollmyndigheten har nu efter flera års påtryckningar godkänt ett namnbyte till det knappast lättihågkomna Grignan les Adhémar. Om det kommer att bli lättare att sälja sina viner som AOP/AOC Grignan les Adhemar får framtiden utvisa. I alla fall får vi vinentusiaster ett nytt namn att lära oss. www.straitstimes.com

Vinodling i kallt klimat

Vill du veta mer om vinodling i kallt klimat ska du läsa den nya artikeln på Gästskribentsidan: ”2nd Symposium on Northern Climate Viticulture, Québec Canada”. Även om titeln är på engelska är artikeln på svenska. Den är skriven av Stig Holmskär som intresserat sig för kallklimatviner sedan länge. Han deltog bland annat i symposiet på det temat i Kanada 2009. Han berättar i artikeln om vad som avhandlades där, men beskriver även diverse andra projekt om vinodling in nordliga klimat. T.ex. berättar han om vinodling i Kanada (förstås), men även i Sverige, Norge och i Baltikum. Läs mer på gästskribentsidan: http://www.bkwine.com/vininformation/guest-writers.htm

måndag, juli 19, 2010

Sveriges bäste sommelier: Arvid Rosengren

Arvid Rosengren blev svensk sommelier-mästare vid tävlingen som avgjordes tidigare i år vid Vinordic. Arvid arbetar på restaurangen MASH i Köpenhamn. Han vann titeln som Sveriges bästa vinkypare framför Totte Stenby (Gondolens Vinbar) och Fredrik Horn (PM & Vänner). Arvid blev redan i höstas Nordisk Mästare i sommellerie (verkar ju lite bakvänt kanske?). I november kommer han att tävla om EM-titeln i Strasbourg. GRATTIS säger vi till Arvid!

40% rabatt på Systembolaget!

Det är förbjudet att ge mängdrabatt på alkohol i Sverige. Det är förbjudet att ha ”kampanjpriser” och liknande. Men om du vill så kan du köpa vin med 40% rabatt på Systembolaget. Mark Majzner gillar att göra väsen av sig och att stå för sina synpunkter (förutom att importera vin). I alla fall om man får döma av hans senaste påhitt: Kampanjen Change Lådvin. Kampanjen går ut på att uppmuntra dig att köpa vin i låda (med flaskor inuti) istället för kartong (med plastpåse inuti). I sin blog berättar han om hur man ska göra för att köpa vin med 40% rabatt på Systembolaget: köp det i kartong / bag-in-box / box. Han påpekar i sin artikel ”moral hazards” att det är svårt att förstå hur Systembolaget kombinerar sitt så kallade sociala ansvar med att ge mängdrabatter på upp till 40% på bulkinköp av vin. ”Är det förenligt med Systembolagets roll i det svenska samhället?” frågar Mark. Ja det kan man undra. Man kan inte annat än rekommendera att titta på Marks videos. Man kan hålla med argumentationen eller inte, men det är obetalbart med den pompösa och grandiosa presentationen ”Tal till Nationen” värdig en president. Härlig humor. Lådvins videokanal: “Go straight to the REAL lådvin”.

Vad tycker du om “boxvin” och om Systembolagets mängdrabatter?

Kan du räkna till Châteauneuf-du-Pape?

För er som har missat detta, vill ni gärna berätta att Châteauneuf-du-Pape i år är Munskänkarnas Årets Vinby. Mycket välförtjänt tycker vi, eftersom det har hänt så mycket positivt här de senaste åren med ett stort uppsving i kvalitet. Och för er som tycker det är en plåga att lära sig alla 13 tillåtna druvsorterna (eller är det 15, eller kanske 22?), så kan det kanske vara intressant att se hur viktiga de olika blå druvorna är för ett Châteauneuf-vin. Statistiken (från Harry Karis eminenta bok om Châteauneuf-du-Pape, läs vår recension här http://www.bkwine.com/vininformation/vinbocker.htm ) ser ut så här:

Total areal: 3 231 hektar
- Grenache 2322 hektar
- Syrah 350 hektar
- Mourvèdre 214 hektar
- Cinsault 83 hektar
- Counoise 14 hektar
- Muscardin 10,83 hektar
- Vaccarèse 4,11 hektar
- Picpoul 1,80 hektar
- Terret noir 0,89 ha

Så skulle ni någon gång glömma bort picpoul eller terret noir så må ni vara förlåtna.

söndag, juli 18, 2010

Malbec ökar med 60%

Enligt konsumtionsstatistik från Nielsen i USA har försäljningen av malbec-viner stigit med 60% på ett år (januari 09 till januari 10). Statistiken visar att malbec är den druvsort som ökat mest under perioden. Den är dock fortfarande långt från att vara bland de populäraste. Den kommer inte ens i på tio-i-topp-listan. Mest populära är, enligt Nielsen, chardonnay, cabernet sauvignon och merlot. Inga överraskningar där! Malbecs framgång kan säkerligen tillskrivas de aktiva marknadsföringskampanjer som både Argentina haft (som är källan till de största volymerna) liksom regionen Cahors i södra Frankrike. Cahors kan sägas vara ’ursprungsdistriktet’ för malbec och har på senare tid marknadsfört sig mycket aktivt med slogan som ”The French Malbec” (onekligen originell vinkling) och ”The Black Wine”. Läs mer www.winesur.com .

Har du provat någon malbec nyligen? Vad tyckte du?

Nu även e-beställning för beställningssortimentet

Ytterligare en nyhet från Systembolaget: Nu går det även att beställa viner ur beställningssortimentet via deras beställningssidor på internet. Det är faktiskt kostnadsfritt numera (tidigare avkrävdes kunden en deposition vid beställningen). Beställ flitigt ur beställningssortimentet! Där hittar du fler spännande viner.

Gårdsförsäljning för svenska vinproducenter på monopolvis från 1 juli

Från 1 juli ”kan de lokala dryckesproducenterna i Sverige sälja sina produkter i de tre systembutiker som ligger närmast produktionsstället” säger pressmeddelandet från systembolaget. Texten fortsätter ”lokalt producerade produkter har generellt en betydligt högre lokal konsumentefterfrågan än jämförbara produkter som inte är lokalt producerade. Detta visar Systembolagets analyser av försäljningsstatistiken.” vilket väl kan utläsas som att vinet (eller andra drycker) säljer bra lokalt, nära vingården. Fast man kanske inte hade behövt någon djupare statistisk analys för att ana det. Vi läser vidare ” För att det ska vara möjligt att erbjuda kunderna lokalt producerade produkter i fler systembutiker redan 1 juli, förutsätter det att ingen av Systembolagets leverantörer invänder mot detta. I så fall sker förändringen först under hösten”. Undrar just vad som kan vara bakgrunden till det. ”Det är den växande trenden att köpa lokalproducerat” förklarar inköpsdirektören och vice VDn Marie Nygren. Undrar om det även innebär att de lokala vinproducenterna får en möjlighet att lättare få sina viner listade lokalt? Systembolaget erbjuder 201 ”lokalt producerade” (?) produkter från 50 tillverkare enligt meddelandet.

Vad gäller vin visar dock en snabbkoll att det finns
- ett rött vin (Hällåkra Rondo för 298 kr i tillfälliga sortimentet),
- ett vitt vin (Kullabygdens, 229 kr, tillfälliga sort.),
- inget rosévin,
- hela sex mousserande ”viner”, varav tre vid en närmare titt inte alls är vin, utan fruktvin eller träprodukt, och
- hela tio ”starkviner”, varav inget i själva verket är vin utan fruktprodukter (man kan undra vilken bedömning Systembolaget gjort för att ge vissa av dessa produkter en permanent plats i sortimentet, ”Söt smak med tydlig karaktär av smultron, inslag av geléhallon”?)

Sedan finns det som tur är några fler (riktiga) viner i beställningssortimentet, men det är ju produkter som så att säga EUs fria-marknadspolitik tvingat på Systembolaget och som inte egentligen kan räknas till Systembolagets egna sortiment.

Perfekta möbler för vinkällaren, eller vardagsrummet

Vad gör man med alla vinfat som blir över? Efter tre år så anses ju faten ofta vara uttjänta. May Douelle har kommit på en bra användning: de gör möbler av gamla fat. T.ex. ett soffbord, eller varför inte en fåtölj? Fåtöljen ser onekligen riktigt läcker ut! Ingen distributör finns i Skandinavien så vitt vi vet, men man kanske kan köpa på postorder? http://www.maydouelle.com/

lördag, juli 17, 2010

Nya försök med genmodifierade vinrankor

Franska jordbruksforskningsinstitutet (INRA) har återigen planterat en experimentodling med 500 vinrankor, vara 70 genmodifierade, för att se om genteknik kan vara effektivt för att motverka en fruktade virussjukdom (court noué / fan leaf virus). ”Återigen” därför att för några år sedan inledde man ett sånt försök men en miljöaktivist, Pierre Azelvandre, smet en natt in i vingården och rev upp alla plantorna, vilket satte punkt för det försöket. Genmodifierade vinrankor är ett mycket omstritt ämne, i Frankrike som i vissa andra länder. Många ser det som ett stort hot. Andra ser det som en möjlighet att hitta sätt att t.ex. skydda plantorna mot vissa sjukdomar som idag måste bekämpas med besprutning av kemiska gifter, eller som inte kan bekämpas alls eftersom det inte finns några tillåtna motmedel. Denna gång har man satt upp rejäla stängsel runt vingården, förvisso i första hand för att skydda vingården från vilda djur (t.ex. vildsvin) i området… Läs mer på www.boston.com.

Vad tycker du om genmodifikation? Bör man förbjuda forskningen?

Håkan Larsson vinner Vinakademiens pris

Håkan Larsson har fått svenska Vinakademiens Stora Pris på 25 000 kronor. Motiveringen är: ”För en passionerad, massiv och avgörande insats i vin- och mat-Sverige. En ihärdigt envis och uthållig gärning som i sin bredd och entusiasm är oöverträffad”. Håkan Larsson en av Sveriges mest etablerade vinskribenter. Han är redaktör och delägare i tidningen Allt om Vin och säger till Wow News att han tänker använda priset till en utbildningsresa i ett vindistrikt. Larsson tog emot priset av Vinakademiens ”preses” Mats Hanzon (som även är delägare och styrelseordförande i tidningen Allt om Vin) vid Vinordic i våras. Grattis Håkan!

Vem är Günther?

Vi har nog tidigare skrivit om den fantastiska musikvideon med lovsången till bag-in-box-vinerna ”Bag in da box”. Man kan tycka vad man vill om BiB men videon är mycket underhållande och verkligen proffsigt gjord (och tittar man noga så är det en äldre farbror som smugit sig in i en scen i mitten in bland alla bikinis vid poolen…). Ett måste att se för vindrickaren! Vi har ingen aning om vad som ligger bakom skapandet av den videon. Kreatören kallar sig CJ Westregård och vi råkade upptäcka att han gjort ett annat mästerverk i musikvideoparodigenern, denna gång kallad Günter-Suntrip. Med både familjeliv på stranden och diverse bikinis där också (kanske inte helt barntillåten). Men vem är Günther?

Svenskt vin vinner guldmedalj

Även denna månad har vi en guldmedaljsrapport, denna gång är det till och med ett vin odlat och producerat I Sverige (!) som vunnit guldmedalj. Det är Göran Amnegård på Blaxta som vunnit pris i den stora vintävlingen Challenge International du Vins som varje år anordnas i Bourg i Bordeaux. Nästan 5000 viner deltar i tävlingen, från ett trettiotal olika länder. Göran fick en guldmedalj för sitt Vidal Ice Wine 2008. Endast 222 av de 5000 vinerna fick den utmärkelsen. Vi säger ett stort GRATTIS till Göran! Mer info: www.blaxstawine.se och på www.challengeduvin.com Vill du pröva hans vin kan du besöka restaurangen på vingården i Sörmland.

fredag, juli 16, 2010

”Sveriges mäktigaste och mest okända kritikerkår”?

Det kan väl inte klassas som ett verk av undersökande journalistik i nivå med Günter Wallraff, även om det har vissa likheter med hemlighetsfullt arbete i underjordiska lokaler. Gradvall är journalist och krönikör i Dagens Industri och ”avslöjar” i en artikel hur Sveriges mäktigaste men mest hemlighetsfulla kritikerkår arbetar.

Gradvall börjar med att beskriva Sveriges musikkritiker i arbete. Men det är bara en intressant (och hypotetisk) parallell. Vad det egentligen handlar om är svenska journalister som skriver om vin. Gradvall beskriver hur det går till när de svenska vinskribenterna skriver om varje månads nyhetslanseringar på Systembolaget. Klart läsvärt och underhållande!

Som slutkläm skulle man ju kunna lägga till en annan hypotetisk situation: Tänk om vi varje månad kunde åtnjuta ett urval nya musik-releaser. Den första i varje månad kan vi ställa oss i kö i musikbutiken för att hoppas få ett av de få exemplaren av Roxettes senaste verk innan det tar slut. Men det är OK, även om det inte finns kvar när du kommer dit. För du kan istället vara förvissad om att de andra skivorna som finns kvar är hyfsat bra de också, därför att den centrala musikinköparen har provlyssnat på allt och sett till att inga dåliga skivor kommer ut i butiken. Och sen finns det ju åtminstone en skiva av varje musikstil att köpa. Att det bara finns tio olika jazzskivor kanske inte gör så mycket för det finns ju även en uzbeckisk traditionell musikskiva att tillgå. Om vi hade haft monopol på musikförsäljning alltså.

Läser du vad vinkritikerna skriver? Köper du vin på deras rekommendationer?

Vad är kvalitetsvin?

Man kan ibland undra vad begreppet kvalitetsvin innebär, t.ex. med anledning av att hälften av allt vin som produceras i Frankrike klassas som kvalitetsvin (se annan notis). Formellt sett så är det inom EU definierat av det som kallas VQPRD (vin de qualité produit dans une région délimité – kvalitetsvin producerat i en specificerad region). Inom varje land motsvaras det av en lokal definition, och i frankrike motsvarar det AOC/AOP. Den kategorin innefattar ju många viner som visserligen är klassade som AOP men som kostar knappt över 2 euro. Kanske kan vara diskutabelt om det ska anses som ”kvalitetsvin” på det sätt vinkonsumenter tänker på ”kvalitet”. Nu är det inte bara i Frankrike som man är tämligen liberal med stämpeln kvalitetsvin. I t.ex. USA och Australien har man liknande begreppsförvirring. För att ta ett exempel: ”premium wine” är en kategori i försäljningsstatistiken i dessa länder. Låter ju ungefär som kvalitetsvin, eller hur? Men det är viner inom prisintervallet $5-8, inte så långt från de billigaste bordeauerna t.ex. För sen kommer ”super premium”. Wow, tänker man kanske då, tills man ser att superpremium innefattar viner upp till $13.99. Det följs av ”ultra premium” (!). Men det är inte slut där för sen kommer ”icon”! (Exemplet taget från en artikel i Wine Business Monthly 2002 www.winebusiness.com).

Man kan undra! Vad tycker du är ”kvalitetsvin”?

Frankrike producerade 47 Mhl vin 2009

Enligt statistik från franska tullverket (som sköter den statistiken) blev den totala produktionen vin 2009 47 Mhl, upp från 43 Mhl 2008. Det är dock mindre ä de flesta år under den senaste tioårsperioden, och väsentligt mindre än rekordåret 1999 då produktionen var hela 62 Mhl. Produktionen fördelade sig enligt följande:

- 49% VQPRD, dvs ”kvalitetsvin”, AOC/AOP
- 28% Vin de Pays / IGP
- 9% övrigt (vin de table t.ex.)
- 15% till cognac/armagnac-produktion

Man kan kanske konstatera att det gåt en viss inflation i begreppet kvalitetsvin även i Frankrike. www.frenchwinesbulletin.co.uk

torsdag, juli 15, 2010

BKWine lanserar ny vinresa till Sydafrika

BKWines första vinresa till Sydafrika genomfördes i mars i år (2010). Den blev en stor framgång och nu upprepar vi resan – i en ännu bättre tappning. Nästa vin- och matresa till Sydafrika kommer att äga rum 5-13 mars 2011. Resan består av en ”vindel” där vi besöker ett flertal av Sydafrikas främsta och mest intressanta producenter, men även tar tid till att njuta av det vackra landskapet och den goda maten. För den som vill kan man lägga till två dagars safari, där man får chansen (en god chans!) att se ”the big five”, dvs elefant, lejon, buffel, noshörning och leopard – och många andra djur också!

Läs mer om reseprogrammet för Sydafrika här!

Nytt nummer av e-tidningen Fine Wine ute

Nu kan du läsa ett nytt nummer av e-tidningen Fine Wine. Där finns artiklar om t.ex. en udda producent i Loiredalen, den stora vintävlingen (”Vin VM”) Concours Mondial (med direktrapportering av BKWine), vita spanska viner och diverse annat. Hämta ett gratis exemplar av tidningen på sajten http://www.finewine.nu/

Fram för traditionella druvsorter (2) på The Wine Century Club

Det finns faktiskt en klubb för personer som är intresserade av ombyte och mångfald vad gäller druvor: The Wine Century Club. Man kan bli medlem i klubben om man smakat minst ett hundra olika druvsorter. Och är man allvarligt drabbad av vinlusen (kan man säga så?) kan man till och med bli dubbel, trippel eller fyrdubbel medlem. Kanske dags att starta ett lokalt kapitel? Klubben anordnar provningar även för de som är intresserade av att bli medlemmar. På sajten finns en hjälpsam lista i anmälningsformuläret där du kan börja pricka av de du provat. Vid snabbräkning över lunchen kom vi upp i 140 st. Mer info http://www.winecentury.com.

Så nu är det dags att börja räkna! Hur många olika druvsorter har du provat? Antagligen fler än du tror!

onsdag, juli 14, 2010

Fram för traditionella druvsorter (1) på mässan Autochtona

Som i de flesta gamla vinproducerande länder finns det i Italien en stor rikedom av traditionella druvsorter. Tyvärr hamnar de ofta i bakgrunden för de stora, ”internationella” druvorna, eller de mest kända i Italien (som sangiovese och nebbiolo). Nu finns det en vinmässa bara för de traditionella lokala druvsorterna: Autochtona. (Autochtone betyder just lokalt ursprunglig.) Där för man fram alla spännande, men inte så kända druvsorter: 25 till 28 oktober i Bolzano. Intressant! Mer info: http://www.fierabolzano.it/autochtona2010/

Världens vinproduktion är stabil 2009

När det kommer till slutprodukten vin var produktionen stabil 2009: endast en marginell ökning jämfört med 2008 till 268 miljoner hektoliter. Europa stod för 68% av vinproduktionen 2009. I slutet på 80-talet stod Europa för 78% av världens vinproduktion. Ner med 10% av totalen med andra ord. Tittar vi å andra sidan på vinkonsumtionen, så drack Europa 74% av allt vin som producerades i slutet på 80-talet, men 2009 endast 66%. Ned med 8% över perioden, så balansen är tämligen bibehållen. ”Övriga världen” producerar mycket mer vin idag, men dricker också mer vin!

De största vinproducenterna:
1 - Italien, 48 Mhl (--)
2 - Frankrike, 46 Mhl (--)
3 - Spanien, 35 Mhl (--)
4 - USA, 20 Mhl (++)
5 - Argentina, 12 Mhl (--)
6 - Kina, 12 Mhl
7 - Australien, 11 Mhl (--)
8 - Chile, 9.9 Mhl (++)
9 - Sydafrika, 9.8 Mhl (++)
10 - Tyskland, 9.2 Mhl (++)
11 - Ryssland, 7 Mhl (++)
12 - Rumänien, 6.7 Mhl (++)
(+ och - visar förändring sedan 2006)

Värt att notera speciellt är kanske att Kina är på 6e plats men att man faktiskt minskat något sedan 2006, även om de något ökat produktionen sedan 2002. Den överväldigande delen av ökningen i Kinas druvproduktion gör istället till druvjuice. Och vad gäller export kan vi notera att Kina inte finns med bland de stora exportörerna av vin – trots den stora produktionen är man inte bland världens 12 största exportörer. (Källa: OIV)

tisdag, juli 13, 2010

Världens druvproduktion stabil

Världens druvproduktion var stabil under 2009: 68 miljoner ton druvor producerades (för vin, saft, russin mm). På längre sikt har trenden varit stadigt uppåtgående men på senare år stabil. 1995 var produktionen endast 55 Mt. De största producenterna:

1 - Italien, 8.2 Mt (--)
2 - Kina, 7.2 Mt (++)
3 - USA, 6.4 Mt (++)
4 - Frankrike, 6.2 Mt (--)
5 - Spanien, 5.5 Mt (--)
6 - Turkiet, 3.9 Mt (--)
7 - Chile, 3.1 Mt (++)
8 - Iran, 2.9 Mt (++)
9 - Argentina, 2.1 Mt
10 - Sydafrika, 1.7 Mt
11 - Indien, 1.7 Mt
12 - Australien, 1.6 Mt (--)
13 - Egypten, 1.6 Mt (++)
14 - Brasilien, 1.5 Mt (++)
15 - Tyskland, 1.2 Mt

Den ojämförligt största ökningen av druvproduktion har skett i Kina som sedan 2001 fördubblat produktionen från 3.6 Mt till 7.2 Mt. Den största minskningen över samma period var i Frankrike som föll från en andraplats 2001 med 7.2 Mt till en fjärdeplats med 6.2 Mt. Produktiviteten har också ökat stadigt: i början på 90-talet producerade man i genomsnitt knappt 7 ton per hektar, 2009 (liksom 2008) producerade man 8.8 ton per hektar. (Källa: OIV)

Världens vingårdsareal minskar (något), Kina sprintar

Enligt den senaste statistiken från OIV (alltid mycket intressant att läsa) minskade världens vingårdsareal något under 2009. Här är lite detaljer. Statistiken kan verka förvånande, men man ska hålla i minnet att detta är areal planterat med druvor, inte nödvändigtvis för vin, vilket du kommer att se är uppenbart:

- 7,66 miljoner ha vingårdar finns i världen (2009), en minskning från nästan 7,8 M ha 2008
- Europa har 58% av världens vingårdsareal. På 80-talet stod Europa för 70% av arealen.
- De stora ökningarna har skett i Asien (från 16% till 21% av totalen), och Amerika (nord & syd, 10% till 13%)

De största odlingarna finns i
1 - Spanien, 1.1 Mha (--)
2 - Frankrike, 840 kha (--)
3 - Italien, 818 kha (--)
4 - Turkiet, 505 kha (--)
5 - Kina, 470 kha (++)
6 - USA, 398 kha
7 - Iran, 330 kha
8 - Portugal, 243 kha (--)
9 - Argentina, 228 kha (++)
10 - Rumänien, 206 kha (--)
11 - Chile, 200 kha (++)
12 - Australien, 173 kha (++)
(+ och - indikerar om arealen ökar eller minskar)

- Spanien och Turkiet har minskat sin areal med nästan 100 kha sen 2002, Frankrike och Italien med runt 50 kha.
- Kina har däremot ökat sin areal med nästan 100 kha under samma period

Bör världens druvproducerande länder vara oroade för Kinas framfart?

Sydafrika – del 7: Fler druvsorter – det finns mer!

Det finns en mängd mindre vanliga druvsorter planterade i den sydafrikanska vingården. Hos Anura i Paarl hittar vi spännande viner gjorda på viognier, grenache och petit verdot. I Viognier Barrel Selection 2006 blandas en kryddig och lite rökig ton med honung. Torr, fyllig och mycket bra smak. Grenache Signature 2007 (ZAR 120) får druvor från det varma distriktet Swartland. Vinet är lättdrucket, örtigt och elegant. Petit Verdot 2007 (ZAR 90) är ett välbalanserat och mycket gott vin med en hög och frisk syra och aromer av röda bär. ”Det är ovanligt med ett rent petit verdot-vin”, säger vinmakaren Johnnie Calitz, ”men druvan trivs mycket bra här.” .

Intresserad av Sydafrika? Res dit med oss! Ny vinresa till Sydafrika planerad till mars 2011!

måndag, juli 12, 2010

Sydafrika – del 6: MCC, bubblor!

Vi blev imponerade av många av de MCC som vi drack i Sydafrika. Bakom denna förkortning - som ska utläsas Method Cap Classic - döljer sig mousserande viner gjorda med den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Teddy Halls Chardonnay MCC är komplex och karaktärsfull med 4 års lagring på sin fällning (innan degorgement). Det har en brödig ton som kommer av den långa lagringen. På High Constantia i regionen Constantia gör David van Niekerk exceptionella MCC som får minst tre års lagring på sin fällning. Druvorna växer i bergen på hög höjd och druvklasarna pressas hela. ”Jag tar bara ut 400 liter av 1000 kilo”, berättar David (i Champagne tar man ut drygt 630 l per 1000 kilo). Vinet är knastertorrt eftersom det inte har någon dosage (sockertillsats), bara 0,6 gram naturligt restsocker.

På Anura, som ligger vid foten av Simonsberg, mellan Stellenbosch och Paarl, arbetar vinmakaren Johnnie Calitz med filosofin att man inte ska lägga sig i för mycket, ”don’t mess too much with the wine…”. Vilket ibland får mycket bra resultat. Hans goda MCC Brut med 40 % pinot noir och 60 % chardonnay (ZAR 180) har varken något tillsatt svavel eller någon dosage. Vinet är riktigt torrt och en fin och hög syra och en lätt brödig ton. Johnnie tycker om att experimentera, bl a med olika jästsorter för att se skillnaderna mellan olika sorters odlad jäst och mellan odlad jäst och vildjäst. Att använda olika sorters jäst när man jäser ger mer komplexitet i vinet, menar han.

Intresserad av Sydafrika? Res dit med oss! Ny vinresa till Sydafrika planerad till mars 2011!

Sydafrika – del 5: Cabernet Sauvignon och Bordeaux-blandningar

Cabernet sauvignon är den mest planterade blå druvan i Sydafrika med sin bordeauxkollega merlot på andra plats. Och visst kan cabernet bli god på egen hand men fler och fler har upptäckt att den kan bli ännu bättre om man blandar den med andra (bordeaux)druvor.

På Dalla Cia i Stellenbosch hittar vi en riktig veteran när det gäller Bordeaux-blandningar, ja faktiskt den sydafrikanske Bordeaux-blandningens ”fader” (gudfader?), nämligen Giorgio Dalla Cia. Han var vinmakare i 25 år på Meerlust och skapade vinet Rubicon, Sydafrikas första Bordeaux-blandning, och ett av landets mest kända viner. Nu driver han sin egen vingård tillsammans med sonen George. Vinet Giorgio 2006 har George gjort som en hyllning till pappan. Druvblandningen är 70 % cabernet sauvignon, 20 % merlot och 10 % petit verdot. Vinet har vilat 18 månaderna på franska ekfat. Vinet känns franskt i stilen, med sina aromer av cigarrlåda och sin stramhet. Tanninerna är tydliga men mjuka. Ett riktigt gott vin. Även Dalla Cias ”rena” Cabernet Sauvignon innehåller 10 % petit verdot. Den hjälper upp strukturen, tycker George. Länge drömde Giorgio om att producera grappa men fram till 1994 var det förbjudet i Sydafrika. Men nu är grappan en stor del av Dalla Cias aktivitet, som också innefattar den egna restaurangen Pane e Vino.

Granne med Dalla Cia ligger Stellekaya och här träffar vi vinmakaren Ntsiki Biyela, Sydafrikas första kvinnliga, svarta vinmakare. Kanske är hon trött på att kallas detta nu så vi säger i stället att hon är en osedvanligt skicklig ung vinmakare som får fram viner med både bra balans, komplexitet och stor personlighet. Hon gör enbart röda viner och de flesta av dem har någon inblandning av bordeaux-druvor. En del är mycket okonventionella blandningar. Hercules, med sangiovese, merlot och cabernet sauvignon är ett elegant, smakrikt och lättdrucket vin. Cape Cross är en blandning av merlot, pinotage och cabernet sauvignon och har aromer av riktigt mogen frukt och en ekton som är diskret trots hela 22 månader på ekfat. Vinet är mycket välbalanserad och gott. Även hennes rena merlot och cabernet sauvignon är utmärkta. Och vi ska inte glömma hennes ”enklaste” vin, Boschetto, som säljs i Sydafrika för modesta 40 ZAR (ungefär lika mycket i SEK). Druvblandningen är cabernet sauvignon, merlot, shiraz och sangiovese och vinet ”kan drickas till vilka lätta maträtter som helst” säger Ntsiki. Vinet är gott, friskt och mineraligt. Se även vår videointervju med Ntsiki Biyela på Stellekaya här!

På tal om cabernet sauvignon så är det ju en druva som är oerhört starkt förknippad med eklagring. David van Niekerk på High Constantia berättar för oss att han nu experimenterar med cabernet utan eklagring. Helt enkelt för att han vill ha mer frukt i vinet. Vi ser fram emot resultatet av dessa experiment.

Intresserad av Sydafrika? Res dit med oss! Ny vinresa till Sydafrika planerad till mars 2011!

söndag, juli 11, 2010

Sydafrika – del 4: Pinotage

Hur står det då till med pinotage, Sydafrikas egen druva, denna korsning mellan pinot noir och cinsault som gjordes för 100 år sedan? Den täcker idag 5 % av den totala arealen, en mycket lätt ökning sedan 1998. Och vinmakarna verkar vara överens. Det är en svår druva! Wynand Grobler på Rickety Bridge säger att ”pinotage är den svåraste druva som finns. Antingen får man hårda tanniner eller aromer av banan!” Den kan bli alltför köttig, fortsätter han, så det gäller att vara försiktig, att inte överextrahera. Det är en svår balansgång, tycker han. Hans Pinotage 2008 är hans allra första pinotage någonsin. Och han har lyckats bra. Vinet är gott med mörka, mogna bär, lite plommon och en del kryddighet. Men han tycker själv att han har blivit bättre sedan dess, efter tips från goda vänner.

Som konsument kan man nog också hålla med om att det är en svår druva. Man vet aldrig riktigt vad man ska förvänta sig av en pinotage, den finns i så många olika stilar. Från Kleine Zalzes lättdruckna, fruktiga och opretentiösa till Groot Constantias kraftfulla och kryddiga variant med aromer av nytjärad brygga.

Intresserad av Sydafrika? Res dit med oss! Ny vinresa till Sydafrika planerad till mars 2011!

(Och har är du nyfiken kan du ju fundera på vad bilden har med saken att göra.)

Sydafrika – del 3: Sauvignon blanc

Chenin blanc är inte den enda gröna druvan som gör bra i från sig i Sydafrika. Strax söder om Cape Town ligger distriktet Constantia och här är det sauvignon blanc (uttalat [blanK] med ett hårt k på slutet) som är den stora gröna druvan. ”Vi är bara fem kilometer från havet”, säger John Loubser, vinmakare på Steenberg, en vingård som fått uppmärksamhet inte bara för sina viner utan även för sin uppseendeväckande arkitektur. ”Constantia får ständiga havsbriser och eftersom sauvignon blanc inte vill ha för varmt väder så trivs den bra hos oss.” John använder sin sauvignon blanc bl a till den utmärkta Magna Carta där han blandar sauvignon med semillon.

Men även andra regioner i Sydafrika lyckas bra med sin sauvignon blanc. Dalla Cia i Stellenbosch (se vidare nedan) gör en mycket god och komplex sauvignon blanc med krusbärs- och ananasaromer. ”Vi vill göra en fransk stil av sauvignon blanc, ungefär som i Sancerre”, säger George Dalla Cia.

Intresserad av Sydafrika? Res dit med oss! Ny vinresa till Sydafrika planerad till mars 2011!

fredag, juli 09, 2010

Sydafrika – del 2: Chenin blanc

Många viner i Sydafrika är vita. Sydafrika är av tradition en stor producent av brandy (mer om det en annan gång), så gröna druvor har alltid fått stort utrymme i vingårdarna. Brandydruvan nummer ett har varit chenin blanc, förr kallad steen i Sydafrika. ”Chenin blanc är lättodlad i Sydafrika”, berättar Teddy Hall i Stellenbosch, ”det är inga problem att få en stor skörd av fina, friska druvor, så därför har den varit populär hos brandyproducenterna.” Chenin blanc är fortfarande den vanligaste druvan i de sydafrikanska vingårdarna även om den har minskat i betydelse de senaste åren i takt med att man mer och mer har börjat plantera blå druvor (men sedan förra året nyplanteras det faktiskt mer gröna än blå druvor igen). Hoppas bara chenin blanc-arealen inte minskar för mycket. Druvan kan ju användas till annat att destillering och välgjorda sydafrikanska chenin blanc-viner vill vi se mer av.

Som vinerna från Teddy Hall till exempel. Teddy gör några av Sydafrikas bästa chenin blanc. Han har rest mycket i druvans hemdistrikt Loire och tycker Sydafrika har en klar fördel över Loire. ”Här hos oss mognar druvorna mycket bättre och dessutom alla på samma gång”, säger han. Hans torra och friska Chenin Blanc Summer har fått en snabb jäsning på tank under 10 dagar. Det är ett torrt, friskt vin, en ren stil av chenin. ”Detta vin visar vad chenin egentligen är”, säger Teddy . Chenin Blanc Reserve däremot är jäst på barrique och har sedan fått ett års lagring. Det ger ett vin med lite karamelliga aromer men också druvans typiska aromer som aprikos och grapefrukt. ”Detta är en annorlunda stil av chenin blanc”, menar Teddy, ”den är nästan semillon-lik i sin fyllighet.”

På Rickety Bridge i Franschhoek träffar vi unge vinmakaren Wynand Grobler, med ett förflutet på Rust en Vrede och Garden Peak. Han har 6 ½ hektar med gamla chenin blanc, planterade 1974. Av dessa gör han utmärkta chenin-viner, som t.ex. hans mycket goda Rickety Bridge White Range Chenin Blanc 2009 med fin syra, aromer av passionsfrukt och ett helt torrt slut. Liksom Teddy så experimenterar Wynand med både reduktiv och oxidativ vinifiering av chenin blanc.

Intresserad av Sydafrika? Res dit med oss! Ny vinresa till Sydafrika planerad till mars 2011!

Sydafrika – del 1: inte bara fotboll

Det talas mycket om Sydafrika i dessa fotbollstider. Och oavsett om det råkar vara VM i Sydafrika eller inte, så dricks det stora mängder sydafrikanskt vin i Sverige. Varför? Är det för att vinerna är goda, för att de är billiga eller för att de är skickligt marknadsförda? Eller kanske för att Sydafrika är ett land som många åker till och blir så förtjusta i att de gärna fortsätter att dricka vinerna här hemma? Säkert har allt detta bidragit till att göra Sydafrika till Sveriges vinland nummer ett i Sverige.

Sydafrikas vinodlingar täcker en yta av drygt 100 000 hektar, lite mindre än Bordeaux. Produktionen ligger på runt 10 miljoner hektoliter (en bra bit mer än Bordeaux) vilket gör att landet hamnar på sjunde plats i världen vad gäller vinproduktion. Arealen har inte vuxit nämnvärt på tio år. Vad som har ändrats är att fler och fler odlare nu gör sitt vin själva istället för att sälja sina druvor till ett kooperativ. Och naturligtvis att vinerna har blivit klart intressantare. Det finns idag en stor mångfald vad gäller vinstilar och vindruvor.

Intresserad av Sydafrika? Res dit med oss! Ny vinresa till Sydafrika planerad till mars 2011!

torsdag, juli 08, 2010

Viña Maipo lanserar sin serie Gran Devoción i Sverige

Chilenska Viña Maipo, med vinmakaren Max Weinlaub i spetsen, var på blixtbesök i Stockholm den 26 maj, i samband med att de lanserade några viner ur sin serie Gran Devoción på Systembolaget. Alla röda viner i serien innehäller syrah i större eller mindre mängd, Max Weinlaubs stora favoritdruva. Den blandas med antingen cabernet sauvignon, carmenère eller petite sirah. Den vita Gran Devoción görs med sauvignon blanc, en druva som Max tror har stor potential i Chile. ”Konsumenter vill idag ha friskare viner utan ek vilket de får om de köper en sauvignon blanc,” menar han. Druvorna till Gran Devoción Sauvignon Blanc kommer från västra delen av Casablanca, där det är riktigt svalt.

Målet för Max är att Viña Maipo ska bli ledande i Chile vad gäller syrah-druvan. Totalt finns idag i Chile 4500 hektar syrah och Viña Maipo har 183 hektar. ”Syrah har på kort tid uppnått mycket bra resultat i Chile”, säger Max. I Gran Devoción Carmenère Syrah menar han att syrah ger en livlighet till vinet och bidrar med sin röda frukt och en fin syra. ”Eftersom carmenère skördas sent kan pH-värdet bli högt, ibland 4 eller mer, och därför är det bra att blanda med syrah som hjälper upp syran.”

Maipo planterade petite sirah för fyra år sedan. Man har nu 6 hektar av denna ganska ovanliga druva som vi annars ser mest i Kalifornien. ”Det är en korsning mellan syrah och peloursin”., säger Max, ”och den ger ett intressant resultat med aromer av mörka bär, tjära och svartpeppar. Och dessutom tyckte jag det var kul att sammanföra syran och petite sirah”.

Gran Devocíon Cabernet Sauvignon Syrah 2007 har 85 % cabernet och 15 % syrah. Den mörka färgen kommer bl a av den stora temperaturskillnaderna mellan natt och dag i Maule, berättar Max. ”Dessa ger både bra färg och runda tanniner.” Eken är väl integrerad vilket är precis vad Max eftersträvar. Han vill ha mycket frukt och eken i bakgrunden, bra struktur men inga hårda tanniner, en bra syra och helst inte för hög alkohol, vilket ju inte alltid är lätt i Chile.

Max har nya spännande projekt på gång för andra sydfranska druvor. Han tror mycket på grenache, som han tror blir hans nästa projekt. ”De grenache-viner som görs nu i Chile är inte så bra, det går att göra mycket bättre”, menar han. Även carignan tror han kan bli intressant i Chile. ”Carignan kom till Chile för många år sedan och man använde den tillsammans med druvan país för att ge lite mer kraft åt den druvan. Så nu finns det 80 år gamla rankor kvar av carignan, gamla fina gobelet som växer i bra mark eftersom det ofta var fattiga bönder som hade dessa odlingar och de hade inga pengar till konstgödning. Nu är vinproducenter glada att få ta hand om dessa gamla carignan-vingårdar.” Historien känns bekant, eller hur? Inte helt olikt vad som har hänt i Languedoc.

Dessa två Gran Devoción-viner finns nu på Systembolagets beställningssortiment

- Gran Devoción Sauvignon Blanc 2009, art nr 73409, 99 kronor
Vinet har bra kropp och syra och fin komplexitet. Den aromatiska druvkaraktären är lite mer dämpad jämfört med Maipos billigare Reserva Sauvignon Blanc.

- Gran Devocion Cabernet Sauvignon/Syrah 2007, art nr 73420, 99 kronor
Mörka bär dominerar detta vin och i bakgrunden finns en diskret ekton från de 30 % nya fat. Mjuka, avrundade tanniner och en ton av mogen frukt och en chokladton i smaken. Mycket gott.

Sedan tidigare finns också Limited Edition Syrah 2007, art nr 88873, 149 kr
Bra frukt och tydliga tanniner som ger bra struktur. Men ändå ett vin med värme där frukten tydligt dominerar. Angenämt och gott vin.

Ett flertal av Viña Maipos viner ur Varietal- och Reserva-serierna finns antingen på ordinarie eller på beställningssortimentet.

Har du provat Vina Maipo Gran Devoción? Vad tyckte du?

Fuskviner och förfalskningar

Det förekommer en hel del fusk i vinbranschen. Och då tänker vi inte bara på de ”blindprovare” som tjuvkikat på etiketten. Nyligen var det en stor skandal där en stor vinproducent i södra Frankrike sålde pinot noir-vin till en kund i USA – och sålde långt mycket mer volym än vad hela distriktet producerade. Eller brunello-vinerna som sades innehålla druvor som inte var tillåtna. Osv. Mike Veseth skriver på sin blogg The Wine Economist om en annan typ av förfalskning – en som fyllde en tom flaska Mouton Rothschild 1982 (inköpt för ändamålet) och fyllde med annat vin och sedan inkluderade i en provning med andra cru classé-viner. Intressant historia! Vissa av provarna vidhöll att det var det bästa vinet. Läs om det och andra förfalskningar på The Wine Economist.

onsdag, juli 07, 2010

Vinfest i Faugères i Languedoc 11 juli

11 juli blir det stor vinfest i den lilla appellationen Faugères i Languedoc. Ett tillfälle att träffa många av producenterna i appellationen. Det blir mycket vin förstås men även jazzmusik, dans, ostron med mera. Mer info: http://www.faugeres.com/

Månadens vin – Åsas rekommendation: Trebbiano Spoletino

Trebbiano? Nej, Trebbiano Spoletino!

Viner som enbart innehåller druvan trebbiano riskerar ofta att vara blaskiga och intetsägande. Detta vin, Trebbiano Spoletino Bianco 2008, är även det gjort på druvan trebbiano. Men här har en speciell sorts klon av trebbiano använts. Klonen kommer från området kring staden Spoleto i Umbrien, i mellersta Italien, och har tagits fram av producenten Cantine Novelli efter att ha varit bortglömd i flera hundra år. Det tackar och bockar vi för eftersom det är friskt, fräscht och lämnar fina runda toner av mandel i munnen. Alkoholen ligger på tretton procent och ger en varm motvikt till allt det friska. Vi smakade det en varm sommardag tillsammans med ”mozzarella di bufala”(mozzarella gjord på buffelmjölk), härligt saftiga körsbärstomater, olivolja, salt och basilika – och mitt tips till er denna månad, speciellt till de som är trebbianoskeptiska, är att göra precis samma sak. Pris: Ca 13,00 Euro. Web: www.cantinenovelli.it

Röd muscadet? (Eller genmodifikation i verkligheten)

Vad skulle du säga om en röd muscadet? Muscadet görs längst ner vid Loirefloden av druvan som kallas antingen muscadet eller melon de bourgogne. I de allra flesta fall ett ganska anspråkslöst friskt vitt vin. Nu kan du snart få chansen att prova en röd muscadet. Röd? Jo, vinodlaren Pierre Viaud har upptäckt en röd variant av muscadet-druvan i sin vingård. Och inte bara det, det började med att han såg att en av sina vinrankor hade en gren med vita (gröna) druvor och en gren med röda (blå) druvor. Nu finns det ett fyrtiotal avkommor av den röda grenen planterade och man kommer att experimentera med olika sorters ”röda muscadet”. En av förfäderna till muscadet är pinot noir så det är nog den som kommer igen och spökar. Ett intressant exempel på genmodifikation i verkiga livet! (Källa: La Vigne)

tisdag, juli 06, 2010

BKWine Tips: La Part des Anges, Beaune

La Part des Anges, Beaune

I centrala Beaune hittar vi denna trevliga restaurang i modern, designad stil. Maten är fransk, dock inte burgundisk utan inspirationen kommer snarare från Medelhavsländerna. Snyggt upplagd och serverad av trevlig personal. Notan hamnar på runt 35-40 euro för tre rätter och ett bra urval Bourgogne-vin serveras på glas från 4 euro glaset. Liten uteservering på gågatan utanför och väl tilltagen bar om man bara vill dricka ett glas vin.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

BKWine Tips: Locanda Gulfi, Sicilien

Denna ganska nyöppnade restaurang är kanske den allra bästa vingårdsrestaurang vi någonsin besökt. Vingården heter Gulfi och ligger i regionen Ragusa på östra Sicilien. Restaurangen ligger ovanpå vinkällaren och ambitionsnivån ligger högt. Köket har anförtrotts Carmelo Floridia, en sicilianare som gjort sig ett namn som chef och med ett förflutet bl a på Four Seasons restaurang i Milano. Vi talar riktigt haute cuisine. alltid med lokala, superfärska produkter, ofta fisk och skaldjur. Vi åt bl a tunna skivor av svärdfisk som var helt lätt marinerade i olivolja och citronsaft, räkor från Porto Palo nere vid kusten, makrill med purée av gröna ärtor, spatola (en lokal fisk) färserad med fänkål, torkade tomater och schalottenlök och serverad med friterade zucchiniblommor och en fänkålscrème. Det gudomligt goda hemlagade brödet inte att förglömma och gårdens egen olivolja, gjord på den sicilianska oliven Tanda Iblea. Förrätterna ligger på runt 10 euro, primi piatti 9-13 euro och secondi mellan 14-20 euro. Till maten dricker man Gulfis viner naturligtvis, t ex den vita Carjanti gjord på de lokala druvorna carricante och albanello, ett torrt, fylligt vin med lite persikoaromer och den röda Nerosanlore, ett aromrikt nero d’avola vin med stor koncentration. Gulfi öppnade även för tre månader sedan ett litet hotell med 7 rum.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

måndag, juli 05, 2010

BKWine Tips: Domaine Sainte Croix, Fraissé des Corbières

Domaine Sainte Croix, Fraissé des Corbières

I den mäktiga regionen Haute Corbières i södra Languedoc slog sig Jon och Elizabeth Bowen ner 2004 och började göra vin från 14 hektar vingårdar, utspridda på 24 olika plättar. Här finns 80-åriga carignan och grenache som växer i en karg och mager kalkstens- och skifferjord. Vi träffade Jon och Elizabeth för första gången på Vinisud i februari och vi blev mäkta imponerade av deras viner. Här finns ett mycket bra vitt kallat La Serre, gjord med grenache blanc och grenache gris. Ett vin med både stor komplexitet och stor personlighet. I doften hinner vi exotiska frukter, kroppen är stor och syran hög och bra, nästintill lite stålig (12 euro). De hantverksmässigt gjorda röda vinerna är lika bra. Le Fournas (8-9 euro), t ex, får en lång och långsam skalextrahering på 6-7 veckor vilket ger en tät struktur men också elegans. Vinet är mycket friskt för ett såpass sydligt vin (carignans förtjänst, säger Jon). Sainte Croix Carignan visar att denna druva i rätta händer förvandlas till en ädel druva. Egendomen får sin ekologiska certifiering nästa år.

Se även vår videointervju med Jon här.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

BKWine Tips: Château Rives-Blanques, Limoux

Château Rives-Blanques, Limoux

Château Rives-Blanques i Limoux ligger med en fantastisk utsikt mot Pyrenéerna. Inte konstigt att Jan och Caryl Panman bestämde sig för att slå sig ner här, miljön är verkligen magnifik. I Limoux producerar man mycket vitt vin och Rives-Blanques koncentrerar sig helt på vita stilla viner och mousserande (och lite rosé) Blanquette de Limoux och Crémant de Limoux. Den traditionella druvan mauzac används både till den lättdruckna och äppliga Blanquetten och till den stilla Cuvée Occitania, en av våra favoriter. Jan och Caryl ville ge denna ovanliga druva en chans och Occitania, med sin blommiga, äppliga och syrliga karaktär visar att druvan, med skicklig vinmakning, kan klara sig riktigt bra på egen hand. Ett annat mycket gott vin är La Trilogie, gjord på chardonnay, chenin blanc och mauzac. De sex månaderna på ek ger en fyllighet som balanseras av citrus och äpple i aromerna och en bra friskhet. Leta också efter Dédicace med 100 % chenin blanc, en druva som trivs mycket bra i Limoux.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

Välkommen till BKWine Brief nummer 83, juni 2010

Just nu tänker väl många på den snart stundande semestern, om den inte redan börjat. Det blir säkert en eller ett par resor – ut till landet, ner till solen, eller något annat. För oss är det också en period att tänka på resor, men på ett lite annorlunda sätt.

I resebranschen, som ju också år våra, är det svårt att leva i nuet. Hela tiden måste man ligga ungefär ett år framåt i tiden. Vi har just lanserat vår Sydafrika-resa i mars 2011 (och mer 2011-resor lanseras i början på hösten). Det känns oerhört långt till mars 2011! Men ni är mycket välkomna att anmäla er redan nu. För vips så är vi där. Utan att man ens märker att tiden har gått.

Kanske vill ni inte vänta ända till mars 2011 för att åka på vinresa. Inga problem. Vi har lösningen för er också. När hösten kommer smygande till Sverige med regn och rusk i slutet av augusti så har vindistrikten nere i Europa fortfarande flera veckor kvar av härligt soligt och varmt väder. Som det ska vara under skörden.

Vill ni se skördearbetet på riktigt nära håll så ska ni följa med oss till Bordeaux i månadsskiftet september/oktober. Då kommer vi att bli skördearbetare för en dag i Médoc. Vi får lära oss hur man avgör om en druva är mogen genom att smaka på den, vi skördar själva några rader och sedan får vi följa druvans väg till sorteringsbordet och vidare till avstjälkningsmaskinen och sedan ner i tanken (ja, kanske inte bokstavligt). Vi pratar om vikten av skalkontakt, vi får se remontage och vi får smaka den färska druvjuicen. Mer handgripligt än så kan det inte bli!

Dagen därpå blir helt annorlunda med bl a en fantastisk Sauternes-lunch. Att kombinera dessa söta viner med mat hör till de stora gastronomiska utmaningarna. Kan du tänka dig en fem-rätters måltid (fast man kanske borde säga tolvrätters, för varje rätt består av tre-fyra smårätter) där du bara dricker söt sauternes? Inte? Allt för sött? Det här är chansen att prova, på ett av Sauternes bästa slott, med ett flertal olika årgångar tillbaks i tiden. Och vi kan garantera att det är en alldeles utmärkt mat-och-vin-kombination!

Det där med att dagen därpå blir annorlunda stämmer mycket bra in på även alla andra vinresor. Även om man är i samma region så blir alla besök man gör olika, just därför att alla vinproducenter är olika, med olika idéer och olika stilar på sina viner. I Champagne (13-17 oktober) betonar vi detta med att kombinera mat och vin (champagne i detta fall alltså) och vi äter några magnifika luncher med champagner av olika slag: blanc de blanc, årgång, prestige... Så här får du chansen att prova hur det kan fungera med genomgående champagne till en måltid.

Och på tal om mat, i Veneto (8-12 september) blir det både betoning på Valpolicella och Amarone och även några av Italiens stora gastronomiska delikatesser: På den resan kommer vi nämligen att ta oss ner till Emilia-Romagna och besöka producenter av parmaskinka och parmesanost – utöver alla vinbesök förstås.

Sedan har vi Piemonte med sina världsberömda Barolo och Barbaresco gjorda på nebbiolo med smak av tryffel och faktiskt är det tryffelsäsong när vi är där (13-17 oktober). Det kanske kan vara ett tillfälle att köpa med sig en laddning tryffel (utöver vinerna förstås) till framtida gastronomiska höjdpunkter hemma?

Även i Languedoc (8-12 september) finns storslagna viner även om de inte är lika kända som Barolo, men det kommer! Kom med och möt framtidens stjärnor på denna resa som går i den ekologiska odlingens tecken.

Till de dessa resor finns det några platser kvar. Hör av dig snarast till oss!

För oss blir det annars inte så mycket resande nu under sommaren. Det blir faktiskt en vinresa, nästa vecka till Châteauneuf-du-Pape. Det är faktiskt första gången vi har placerat en vinresa mitt i sommaren. Vi har alltid tänkt att de flesta nog vill vara ute på landet då. Men där tycks det som om vi hade fel. Chateauneuf-resan är fullsatt och vi har tyvärr varit tvungna att begränsa deltagarantalet. Så det blir säkert en sommarresa nästa år också. Är du intresserad? Vilken destination skulle locka just dig?

Sen önskar vi dig förstås trevlig semester. Du får lite extra semesterläsning nedan. Bland annat en specialrapport om sydafrikanska viner.

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen ! Vill du läsa mer om vin?:
Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
Britts Vinskola
VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
BKWine TV – video om vin


Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!