BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, november 30, 2010

BKWine Brief Special - månadens nya viner i December

BKWine Brief Special- månadens nya viner och resenytt från BKWine just ute:

BKWines provningskommentarer, nya viner


Nu är sista chansen för dig som är intresserad av att följa med på vår vin- och matresa till Sydafrika i mars. Sista anmälningsdag är 1 december, dvs imorgon onsdag. (Men glöm inte att ta en titt även på de andra vårresorna.) Mer information nedan. Boka din plats NU!

Varför inte ge en vinresa i julklapp? Vi gör gärna ett elegant presentkort.

December verkar bli en riktig julklappsmånad vad gäller vinlanseringarna. Jack har nästan svårt att hålla tillbaks lovorden, och även om Jacks standardtips är att vinerna vinner på lagring så finns det flera godsaker som nog kan förgylla både jul och nyår.

Läs introduktionen nedan och hela Jacks bedömning på sajten.

Glöm inte att vi även kan skräddarsy en konferensresa, utbildningsresa, vinklubbsresa etc helt enligt dina önskemål. Kontakta oss för diskussion!

Vi finns nu på Twitter som bkwineper. Vi "kvittrar" om vad vi gör, vad som händer, viner vi provar, nytt och intressant från vinvärlden osv. Vill du bli ”vän” med oss på Facebook så ska du gå till vår Facebooksida här.

Jacks kommentarer om de nya vinerna

Systembolaget – TSE december

"Bäste vinvän,

Håll i Dig för denna gång ger bolagets stora decembersläpp riktiga lyckokänslor. Väl över hundra nyheter som sammantaget ger Dig en stor mängd högpresterande viner att välja på. Visserligen är prisnivån hög och antalet fynd eller nästan-fynd är begränsade men denna gång gäller verkligen att kostar det så smakar det. Mina bästa-listor (och kanske Din julklappslista) slår med sina över fyrtio viner rekord för 2010 i längd och då skalade jag ändå bort en bukett röda som ”bara” nådde 16,0 poäng!

Bland de mousserande blir det KO från champagne, fin bredd med flera toppviner i nästan mogen överrock. Bäst är en champagne från 2004 som faktiskt är helt i klass med samma från 2002 som kom för några år sedan. Roligast och snart drickklar trots sin syra är [. . .]

Drygt tjugo vita har Du att välja på och bland dessa lyser en chardonnay från Nya Zealand som starkaste julstjärna. En härligt mogen chardonnay som ger Dig mycket druva för pengarna. Mer traditionellt prissatt chardonnay (ok bra) får Du vid köp av en 2008 Chablis Grand Cru eller en kalifornisk 2007 Chardonnay. Dessa tre vinner månadens chardonnayrace men har medspelare i samma kvalitetsnivå genom de två utmärkta, men unga grüner veltliner från Österrike [. . .]

Jag rekommenderar verkligen köp av bra GV-viner i kombination med lång lagring då GV har fantastisk utvecklingspotential och ofta slår riesling i tålighet. [. . .]

Så till TSE-släppets julfärgade viner, de många och humörhöjande röda vinerna. Jag fick ihop till inte mindre än ett tjugotal ”bästa”-viner vilket är personligt rekord för ett TSE-släpp. Här finns nästan drickfärdigt (kanske till jullammet) bordeauxer [. . .] och här finns tiotaggare som måste lagras [. . .]

Även Rhône har sin tungviktare med i toppen genom en perfekt balanserad och mäktig 2007 châteauneuf-du-pape [. . .]

Vinnare av decembers rödvins-landskamp är dock utan tvekan Italien som nästan utklassar övriga länder med alla sina toppviner. Utöver de ovan nämnda måste nämnas några baroloviner, ytterligare en topp-amarone och en gamla godingfrån Chianti.

[. . .]

Kylslagen adventshälsning från BKWines utsände
Jack Jakobsson"

Jack bedömer även nya öl och lite annat. Läs hela hans artikel på sajten!

Plus Jacks listor:
  • De bästa vita
  • De bästa röda
  • Mest vin för pengarna
  • med mera...

Läs fortsättningen på siten här: Nya Viner: http://www.bkwine.com/vininformation/nyhetsprovningar.htm
Kommentarer? Synpunkter?

Har du kommentarer på nyhetsutsläppet, eller på vad vi säger om det? Vill du dela med dig av dina egna åsikter om vinerna? (Vi vill gärna höra!)

Gå in på BKWine Brief Blog: där finns ett inlägg med inledningen till Jacks artikel om de nya vinerna och där kan du skriva dina egna kommentarer. Du hittar Jacks blogginlägg om de nya vinerna här. (Eventuellt behöver du bläddra lite ner om det kommit nyare inlägg.)

Resor


Reseprogram för aktuella resor

Dags att planera in en vinresa!
  • Sydafrika, 5-13 mars
    • Vår första resa till Sydafrika i mars 2010 blev en stor succé. Så naturligtvis upprepar vi den under 2011! Och eftersom vi har upptäckt så många oerhört intressanta odlare så har vi denna gång ännu fler spännande vinbesök. Nytt för i år är till exempel distrikten Durbanville och Wellington.
      Mer info.

  • 6-10 april: 3 klassiker, Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne
    • Vi kallar denna resa för 3 klassiker! Den tar dig nämligen till de tre klassiska vindistrikt i Frankrike: Champagne, Chablis och Bourgogne. Och allt detta hinner vi med på en förlängd helg, onsdag till söndag. Detta är vinresan för dig som vill uppleva mycket under kort tid!
      Mer info.

  • 11-15 maj: Bordeaux, Också en klassiker man aldrig tröttnar på!
    • För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! Och har man redan varit där, ja då åker man gärna dit igen. Man tröttnar aldrig på Bordeaux och på våra Bordeaux-resor hittar man alltid något nytt. På denna vårresa blandar vi boende i den eleganta storstaden Bordeaux med boende ute på landet på ett vinslott. Vi bor på vingård mitt bland vinrankorna som vid denna tid börjar bli gröna och fina.
      Mer info.

  • 18-22 maj: Toscana, Vin och gastronomi
    • Toscana lockar med sin vackra landsbygd, sina viner, sin olivolja och inte minst maten. Vinet har alltid huvudrollen på våra resor men här i Toscana ger vi även den lokala gastronomin stor plats. En dag är vigd åt matlagning då vi får en inblick i den toskanska kökets hemligheter.När vi hör Toscana tänker vi på mjuka, cypressklädda kullar, olivträd och vackra renässansslott omgivna av vinrankor. Och vinerna är lika goda som landskapet är vackert!
      Mer info.

  • 29 juni – 3 juli: Södra Rhône-dalen - ekologisk resa!
    • Upplev den härliga Provence-värmen i ett av Frankrikes mest dynamiska vindistrikt innan den stora turistsäsongen har börjat. Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras med sina härligt kryddiga viner står på programmet.
      Mer info.


Boka här! Nu!

Alla resor är ”illustrerade” med vinvideos på BKWine TV: intervjuer med vinmakare och reportage från vingårdar på BKWine TV!

Presentkort

Vi kan ordna presentkort ifall du vill ge bort en resa.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda resor efter dina egna önskemål: konferensresor, resor för just din vinklubb eller din Munskänkssektion, kickoff, eller vad det nu kan vara. Helt efter dina egna önskemål. Det finns massor med spännande saker man kan göra, som går utöver det vanliga med upplevelser som ger dig och dina medresenärer ett härligt minne.

Vinvideos

Känner du till BKWines vinvideos? Vi har en hel samling med ”videosnuttar” med intervjuer från vingårdsbesök, reportage från resor och annat. Nu har vi drygt 100 "snuttar" på BKWine TV.

Du hittar dem på vår YouTube-kanal: Vinvideo från BKWine TV: http://www.youtube.com/bkwine

Twittrar du? Är du på Facebook?

Vi finns nu på Twitter. Är du nyfiken på vårt experiment så hittar du oss på Twitter som bkwineper. Vi "kvittrar" om vad vi gör, vad som händer, viner vi provar, nytt och intressant från vinvärlden osv.

Vill du bli ”vän” med oss på Facebook så ska du gå till vår Facebooksida här.

Och om du inte vare sig twittrar eller facebookar du så kanske det kan vara ett tillfälle att pröva och se vad det är?

Hjälp! Gör en insats!

Hjälp oss få fler prenumeranter. Vi vill gärna (mycket gärna) få fler prenumeranter på nyhetskommentarerna och på BKWine Brief!

Du kan gör en insats! Tipsa tre bekanta om att de kan prenumerera på Briefen och våra nyhetskommentarer. (Och gärna fler än tre.)

Vi är tacksamma för din hjälp. Sprid budskapet! Mer gott vin!

Kontakt

Ring oss gärna på Skype: "bkwine". Du kan också nå oss på stockholmsnumret 08-559 22 155, eller i Paris: 0033 1 58 88 04 66 eller 00 33 6 80 45 35 70 (mobil).

Trevlig läsning!
Britt & Per

Årets Bästa Vinbok skriven av BKWine, Britt & Per! (Mer info)

Så här skrev vi i vår pressrelease om att vi fått pris för årets bästa bok om vin:

”Boken ”Ett vin blir till: arbetet i vingården och vinkällaren” fick priset som ”Bästa Dryckeslitteratur” (därmed även bästa vinbok) vid prisutdelningen på Måltidsakademiens gala i Grythyttan 29 oktober 2010. Texten är av Britt Karlsson och fotografi av Per Karlsson, båda från BKWine AB. Boken är utgiven av Carlsson Bokförlag. Boken är en beskrivning av hur man odlar vin i vingården och hur vinet tillverkas i vinkällaren. Boken är skriven både för vanliga vinentusiaster och för professionella i vinbranschen. Mer information om boken: http://ettvinblirtill.wordpress.com/

Måltidsakademien delar varje år ut pris till de bästa böckerna inom området måltidslitteratur. Kategorin Dryckeslitteratur omfattade i år ett tjugotal böcker, vilket gör den till en av de populärare bokkategorierna. Den innefattar böcker om vin, sprit, öl och andra alkoholhaltiga drycker. Priset delades ut av Carl Jan Granqvist, krögare och professor i måltidskonst, och Karsten Thurfjell, kulturjournalist på SR och vinskribent.

Juryns motivering till att ge priset till ”Ett vin blir till” löd: ”En utförlig, noggrann och mycket lärorik färd genom vingårdar och källare, där varje förklarat sammanhang inspirerar till egna upptäcktsresor bland odlare, plockare och önologer.”

Britt och Per säger om priset: ”Vi är mycket glada och stolta. Boken är ett resultat av alla de vingårdsbesök vi gör på våra många vinresor och av de oräkneliga diskussioner vi haft med vinproducenter. Vi ville göra en bok baserad i verkligheten och inte i teorier; en bok som både är underhållande för vinentusiasten, men också lärorik. ’Ett vin blir till’ kan till och med användas som kursbok. Utöver grunderna i vintillverkning ville vi också berätta i detalj om sånt som ingen annan beskriver, och även illustrera allt med ett rikligt bildmaterial, unikt för den här boken.”

Britt och Per Karlsson driver BKWine AB där de arrangerar vinresor, skriver om vin, mat och resor, ger dryckesutbildningar, är bildbyrå specialiserad på vin och är konsult inom området vin.

Bokfakta: Ett Vin Blir Till, arbetet i vingården och vinkällaren; text: Britt Karlsson med Per Karlsson; foto: Per Karlsson; form: Petter Antonisen; förlag: Carlsson Bokförlag, Stockholm 2009. Inbunden, 297 sidor, rikt illustrerad i färg. ISBN: 978 91 7331 270 7. Boken finns att köpa i bokhandlar och på internet."

Åsas månadens vin: Taso, Valpolicella Superiore, Villa Bellini

Tystnad tack! Cecilia på Villa Bellini har gått från att göra en hel mängd olika viner till att bara producera två stycken. En Valpolicella Superiore och en Recioto di Valpolicella. Taso, gårdens Valpolicella Superiore (Taso betyder ”jag är tyst” på lokal dialekt) är ett vin som produceras på en del torkade druvor (appassimento) och en del som börjar vinifieras med en gång efter skörd. Lagringen sker på stora fat i cirka två år. Vinet är därför kraftigt med bra struktur, men utan amaronevinernas starka marmeladsmak. Det är fruktigt men utan att lämna en överdriven sötma i munnen. Nyanserna är många i både doft och smak. Ett intressant vin som överraskar. Passar utmärkt till kött och rätter med mycket smak. Pris: cirka 24,00 euro. www.villabellini.com

BKWine Tips: Bistrot le 7, Epernay

Bistrot le 7, Epernay

Epernay är en liten stad, mycket präglad av sitt läge mitt i Champagne-distriktet. Här finns stora hus som Moët & Chandon och Mercier och många andra som ligger längs vackra, nyrenoverade Avenue du Champagne. Här finns en del bra restauranger och en av de trevligaste är Bistro le 7 som ligger centralt, inte långt från Moët & Chandon. Bistron tillhör hotellet Les Berceaux som också har en lite ”finare” restaurang men personligen så föredrar vi Bistro le 7. Vinlistan bjuder på många champagner naturligtvis (även på glas), men känner man för vanligt vin är urvalet också ganska bra. Förrätterna ligger på mellan 12 och 18 euro och kan vara en terrine de foie gras, en hummersallad eller sniglar med polenta i vitlöksgrädde. Huvudrätterna ligger på mellan 19 och 26 euro och god är t ex de grillade pilgrimsmusslorna (Noix de Saint Jacques) i en gräddig currysås och basmatiris. Vi rekommenderar att ni bokar bord.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

måndag, november 29, 2010

BKWine Tips: Stellekaya, Stellenbosch, Sydafrika

Stellekaya, Stellenbosch, Sydafrika

Stellekaya var en av de vingårdar som vi blev mest imponerade av under vår resa i Sydafrika i mars i år. Det är en liten producent - man kallar sig ”boutique wine producer” - och vinerna är både av hög klass och mycket intressanta och karaktärsfulla. Deras vinmakare Ntsiki Biyela började arbeta för Stellekaya 2004 efter studier i önologi på vinuniversitetet i Stellenbosch och hennes viner har fått flera fina utmärkelser. Ntsiki kommer ursprungligen från delstaten Kwazulu-Natal, som inte producerar något vin, men hon fick ett stipendium för att studera vid Stellenbosch-universitet. När hon började där hade hon aldrig druckit vin! Nu är hon passionerat förtjust i röda viner och bland hennes goda viner märks bl a Boschetto som är det ”enklaste” vinet, gjort med cabernet sauvignon, merlot, shiraz och sangiovese. Det är ett vin som ””kan drickas till vilka lätta maträtter som helst”, säger Ntsiki. Hennes mål är att göra viner som är drickbara, samtidigt som de är komplexa. Som t ex Hercules, ett elegant och lättdrucket vin men med längd och personlig stil.

OBS: Se vår intervju med vinmakaren på Stellekaya, Ntsiki Biyela, på BKWine TV!

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

Läs mer om vinproducenter i VinNytt och på sidan med favoritproducenter på www.bkwine.com

Vad tycker egentligen folk om BKWines resor?

Ja, det är ju en fråga som vi tycker är viktig. Vi vill ju gärna att det ska bli en härlig och minnesvärd upplevelse. Här är några av de kommentarer vi fått från resenärer den här säsongen:

  • "Stort tack för en fantastisk resa. Du är så mån om dina gäster och har så mycket kunskaper. En fröjd att resa med dig."
    – Wivi-Ann

  • "Tack för en underbar resa i Umbrien och södra Toscana. Underbar på många sätt - våra idéer om maten och vinerna i Umbrien och södra Toscana, och om att utforska sagrantino och sangiovese - infriades med råge.
    – Ingrid o Per P., på resa i Umbrien och Toscana

  • ” Efter förra årets fantastiska resa i Champagne, Chablis och Bourgogne var förväntningarna skyhöga, men Bordeaux-resan motsvarade med råge förväntningarna. Vilka luncher och middagar vi åt och vilka härliga och personliga vingårdar och vinslott vi besökte. Hoppas att det blir fler resor för oss med BKWine!"
    – Ann-Margret och Stig i Bordeaux

  • "Inför resan hade vi verkligen stora förväntningar och dessa överträffades med råge. Praktiskt fungerade det kanon och provningarna var verkligen utöver vad vi varit med om tidigare. Det gav mersmak och man ser redan fram emot en uppföljning. "
    – Bengt & Titti, i Rhônedalen

    Läs mer kommentarer från våra resedeltagare här!

    fredag, november 26, 2010

    Ny Brief ute: Välkommen till BKWine Brief nummer 88, november 2010

    Vi blev minst sagt överraskade när det damp ner ett brev där det stog att vi vunnit pris i Måltidsakademiens tävling för måltidslitteratur! ”Årets bästa vinbok”! Vi hade vunnit kategorin ”dryckeslitteratur” vilket är en av de mest konkurrensutsatta grupperna i tävlingen – det skrivs mycket vinböcker i Sverige. Så vi fick snabbt planera in en resa till Grytthyttan där prisutdelningen skulle äga rum.

    Det har varit ett händelserikt år kan vi nog säga. Årets bästa vinbok i Sverige. På listan med ”world’s best wine tours” enligt Travel & Leisure Magazine, som vi berättade om i förra numret. Vi tycker det är fantastiskt roligt!

    Vi måste också börja med en annan viktig sak: Vin- och matresan till Sydafrika. Är du intresserad av att vara med på resan till Sydafrika i mars? Stellenbosch i Sydafrika är dessutom utsett till Årets Vinort 2011 av Munskänkarna! Anmäl dig före 1 december! Annars är det för sent. Anmäl dig nu!

    En av de producenter vi kommer att besöka är också månadens rekommenderade producent, och finns även på videointervju på BKWine TV. Se nedan i Briefen!

    Sen finns det ju också ett flertal andra spännande vinresor i vår. Mer om dem nedan.

    Det har varit en välfylld höst för oss faktiskt. Vi har både varit på gamla bekanta orter och på nya spännande ställen. Någon frågade ”vilket är ditt favoritdistrikt att resa till?”. En fråga som är lika svår att svara på som ”vilket är ditt favoritvin?”. Och svaret blir nog detsamma. Det är nästa resa / nästa vin. Det är alltid spännande att upptäcka något nytt, vilket man faktiskt alltid gör även om man reser till en plats där man redan varit.

    Som med mycket annat är det ju de ”stora kända” som är mest populära. Det gäller för vin liksom för resmål. Ibland tycker vi faktiskt att det är synd att våra resenärer ibland inte är lite mer äventyrslystna. Vi har ofta fullt på resor till t.ex. Toskana, Bordeaux eller Champagne. Men många andra distrikt är det ofta svårare att locka kunder till.

    Just nu har vi flera spännande ”nya” idéer om resmål på planeringsbordet. Eller vad skulle du säga om en vinresa till Kroatien? Grekland? Södra Italien med Campanien och Apulien, eller Sicilien? Kanske Jura uppåt alperna? Eller varför inte några av vindistrikten som vi några gånger haft på programmet, men som inte tillhör de mest kända: Dourodalen, Languedoc, Österrike etc…

    Det vore intressant att höra vad du är sugen på. Skicka oss gärna ett email!

    Enligt mat- och vintidningarna har vi alla nu gått över till ”vinterviner”. Gud nåde den som plockar fram en frisk och syrlig Riesling så här i slutet av november. Nej, kraftigt rött ska det vara, eftersom det äts grytor och vilt som kräver mustiga viner. Men i själva verket tror vi att folk äter ganska mycket annat på hösten och vintern. Vi tror inte på att dela in viner i fack på det viset. Det är ju faktiskt på hösten och vintern som skaldjuren är som bäst. Och inte dricker vi ett mustigt rött till dem, eller hur. Snarare den där rieslingen. Som säkert också kommer att kännas uppfriskande som motsats till all glögg som ni kommer att dricka under december.

    Varför allt detta tal om Riesling helt plötsligt? Jo, Britt var i Tyskland i helgen och kom hem utan att ha druckit ett enda tyskt vin. Visserligen vad hon inte mitt i ett vindistrikt (utan i München) men ändå. De tyska vinerna lyste med sin frånvaro på restaurangernas vinlistor. Till desserterna rekommenderas portvin, österrikisk beerenauslese m.m. men inget tyskt alls. Synd tycker vi, är tyskarna inte stolta över sina viner?

    Britt & Per

    PS 1: Missa inte det fantastiska bokerbjudandet i Briefen, ett paketerbjudande med båda våra böcker till ett formidabelt förmånligt pris.

    PS 2: Tipsa andra om Briefen !

    Läs hela Briefen här.

    Vill du läsa mer om vin?:
    Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
    Britts Vinskola
    VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
    BKWine TV – video om vin


    söndag, november 14, 2010

    BKWines provningskommentarer, nya viner 15 november - jullansering

    15 november blir det en extra lansering av viner på Systembolaget. Det kallas en ’jullansering’, där ett 40-tal nya viner släpps. Så här kommer en extra BKWine Brief Special med kommentar på de nya vinerna 15 november. Som extra bonus får du rekommendationer på julöl, julsnaps och även, trots allt, glöggtips!

    Men innan vi släpper er lösa på Jacks kommentarer, en påminnselse om nästa säsongs resor: Sydafrika, Bordeaux, Champagne/Chablis/Bourgogne, Toscana och Rhone!

    Notera speciellt Sydafrika: anmäl dig nu om du är intresserad av Sydafrika! Sista anmälningsdatum för Sydafrikaresan är 1 december!

    Plus att vi med stor stolthet kan berätta att vår senaste bok "Ett vin blir till" just har utnämts till “årets bästa vinbok” i den stora tävlingen arrangerad av Måltidsakademien (mer info: http://ettvinblirtill.wordpress.com/). Men mer om det i “riktiga” Briefen som kommer om någon vecka. Verkligen kul efter att också nyligen blivt utnämnd till “World’s Best Wine Tours”. Kanske ett (eller två) bra julklappstips?

    Här kommer så Jacks kommentarer.

    Jacks kommentarer om de nya vinerna
    Systembolaget – 15 november, julprodukter

    "Bäste vinvän,

    Inklämd mellan två späckade och högkvalitativa TSE-släpp, som dessutom faktiskt lever upp till epitetet exklusiv, har systembolaget nu lagt en så kallad JUL-lansering. Lanseringens vindel som presenterar ett fyrtiotal etiketter känns därför lika spännande som en avslagen öl. Förvisso, vi får viner i större mängder, d.v.s. Du slipper köa, men vinernas kvalitet bleknar ställda mot TSE-släppen många höjdare.

    Intressantare och traditionsenligt kommer i samma släpp även årets julöl och julsprit, detta år med nästan hundra skummande brygder dock med högst varierande kvalitet. Lika intressanta som julölen kan upplevas vara lika ointressanta är säsongens måstedryck – julglöggen. Återigen en flodvåg av alltför sockersöt och alkoholklibbig dryck som utan julens tvångsdrickande (med risk för glöggkoma) sannolikt skulle föra en tynande tillvaro. När utropade Du senast – ”Ikväll tror jag vi skall festa till med en flaska glögg till middagen!”.

    Nåväl, låt mig trots denna kritiska inledning fälla några positiva ord om vinerna i julsläppet. Bästa vin i släppet är en champagne Grand Cru från 2002, inget stort vin men ok och kanske med en framtid som kan locka fram dolda talanger, det är ju trots allt en 02a! Det samma kan sägas om släppets bästa röda, från Châteauneuf-du-Pape, en typisk men aning för syltig CndP som bör lagras.

    Bättre då att satsa på två för priset riktigt bra viner, nämligen en torr riesling från Tyskland och en en klassisk nebbiolo från Piemonte. Dessa två mycket druvtypiska viner lär sälja slut snabbt så vänta inte med ett köp!. Nämnas bör även ett utmärkt portvin på halvflaska som nästan är som vintage. Bra med port per krona!

    [. . . ]

    Nu till årets julöl. Här finns mycket roligt att hämta för alla smakriktningar men också varningsflagg för en hel del alltför kommersiellt utslätade säsongsprodukter. Knepet att allt går att sälja i december bara man sätter en tomte på etiketten lyser igenom på flera håll. Tumregeln för att navigera rätt är att undvika de stora bryggerierna. Ingen regel utan undantag, se mina provningsnoter nedan, men utan tvekan ger de mindre och de små bryggarna Dig de intressanta julölalternativen. En annan viktig fråga att ställa sig är ”till vad?” ölet skall avnjutas. Är ölet tänkt till sillen, skinkan eller fruktsalladen eller skall ölet helt enkelt bara avnjutas framför brasan? Tänk sött, beska och alkohol till sill men tänk torrt och balans för skinka. Viktiga avvägningar som helt styr Ditt julölsval! [. . .]

    Ingen jul utan julnubben och gör Du den inte själv så rekommenderar jag i år en julsnaps som knappt men klart överglänser förra årets vinnare

    Till sist och något motvilligt, något om årets glöggar. [. . .]

    I december får Du min andra Jul-rapport där jag koncentrerar mig på mousserande och sött. Tills dess önskar jag en första God Jul från BKWines utsände."

    Jack bedömer även nya öl och lite annat. Läs hela hans artikel på sajten!

    Plus Jacks listor:
    De bästa vita
    De bästa röda
    Mest vin för pengarna
    med mera...

    Kommentarer? Synpunkter?

    Har du kommentarer på nyhetsutsläppet, eller på vad vi säger om det? Vill du dela med dig av dina egna åsikter om vinerna? (Vi vill gärna höra!)

    Reseprogram för aktuella resor

    Dags att planera in en vinresa!

    Sydafrika, 5-13 mars

    Vår första resa till Sydafrika i mars 2010 blev en stor succé. Så naturligtvis upprepar vi den under 2011! Och eftersom vi har upptäckt så många oerhört intressanta odlare så har vi denna gång ännu fler spännande vinbesök. Nytt för i år är till exempel distrikten Durbanville och Wellington. Mer info.

    6-10 april: 3 klassiker, Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne

    Vi kallar denna resa för 3 klassiker! Den tar dig nämligen till de tre klassiska vindistrikt i Frankrike: Champagne, Chablis och Bourgogne. Och allt detta hinner vi med på en förlängd helg, onsdag till söndag. Detta är vinresan för dig som vill uppleva mycket under kort tid! Mer info.

    11-15 maj: Bordeaux, Också en klassiker man aldrig tröttnar på!

    För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! Och har man redan varit där, ja då åker man gärna dit igen. Man tröttnar aldrig på Bordeaux och på våra Bordeaux-resor hittar man alltid något nytt. På denna vårresa blandar vi boende i den eleganta storstaden Bordeaux med boende ute på landet på ett vinslott. Vi bor på vingård mitt bland vinrankorna som vid denna tid börjar bli gröna och fina. Mer info.

    18-22 maj: Toscana, Vin och gastronomi

    Toscana lockar med sin vackra landsbygd, sina viner, sin olivolja och inte minst maten. Vinet har alltid huvudrollen på våra resor men här i Toscana ger vi även den lokala gastronomin stor plats. En dag är vigd åt matlagning då vi får en inblick i den toskanska kökets hemligheter.När vi hör Toscana tänker vi på mjuka, cypressklädda kullar, olivträd och vackra renässansslott omgivna av vinrankor. Och vinerna är lika goda som landskapet är vackert! Mer info.

    29 juni – 3 juli: Södra Rhône-dalen - ekologisk resa!

    Upplev den härliga Provence-värmen i ett av Frankrikes mest dynamiska vindistrikt innan den stora turistsäsongen har börjat. Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras med sina härligt kryddiga viner står på programmet. Mer info.

    Boka här! Nu!

    Alla resor är ”illustrerade” med vinvideos på BKWine TV: intervjuer med vinmakare och reportage från vingårdar på BKWine TV!

    Presentkort

    Vi kan ordna presentkort ifall du vill ge bort en resa.

    Skräddarsydda resor

    Vi gör även skräddarsydda resor efter dina egna önskemål: konferensresor, resor för just din vinklubb eller din Munskänkssektion, kickoff, eller vad det nu kan vara. Helt efter dina egna önskemål. Det finns massor med spännande saker man kan göra, som går utöver det vanliga med upplevelser som ger dig och dina medresenärer ett härligt minne.

    Vinvideos

    Känner du till BKWines vinvideos? Vi har en hel samling med ”videosnuttar” med intervjuer från vingårdsbesök, reportage från resor och annat. Nu har vi drygt 100 "snuttar" på BKWine TV.

    Du hittar dem på vår YouTube-kanal: Vinvideo från BKWine TV: http://www.youtube.com/bkwine

    Twittrar du? Är du på Facebook?

    Vi har börjat experimentera med Twitter. Är du nyfiken på vårt experiment så hittar du oss på Twitter som bkwineper. Vi "kvittrar" om vad vi gör, vad som händer, viner vi provar, nytt och intressant från vinvärlden osv.

    Vill du bli ”vän” med oss på Facebook så ska du gå till vår Facebooksida här.

    Och vare sig twittrar eller facebookar du så kanske det kan vara ett tillfälle att pröva och se vad det är?

    Världens största tunnbindare: Seguin Moreau (del 3 av 3): smaken

    Vi hade tillfälle nyligen att prova ett antal olika viner som hade lagrats i fat på olika sätt. Det mest förvånande var ett par av viner: samma ursprungliga vin/must, men det ena hade jäst i träståndare och det andra hade jäst i ståltank. Efter jäsningen hade de båda lagrats på identiska sätt. De två vinerna uppvisade en anmärkningsvärd skillnad som man inte skulle trott möjlig när enda saken som skiljde dem åt var materialitet i behållaren under den relativt korta jäsningen. Något som vi kommer att ha tillfälle att komma tillbaks till senare.

    Mer info: www.lejournalduvin.com och www.seguin-moreau.fr och deras blogg ”Winemakers for Good Wood”!

    lördag, november 13, 2010

    Världens största tunnbindare: Seguin Moreau (del 2 av 3): teknik och kvalitet

    Seguin Moreau anser sig vara en pionjär inom tunnbinderiet och arbetar mycket med produktutveckling och kvalitetskontroll. De var en av de första att sluta ange varifrån eken kommer på sina tunnor. Ofta pratar man om att eken kommer från Vogeserna, Limousin, eller någon annan skog. Seguin Moreau menar att det viktiga är kvaliteten på eken, framför allt porositeten (eller tätheten), och att den varierar mycket inom en och samma skog. Därför, menar de, är det bättre att ange ekens kvalitet istället för varifrån den kommer.

    Det är för övrigt en linje som även Radoux har börjat med sedan något år tillbaks.

    Lite fakta: Man tillverkar ca 550 000 fat – normalt på 225 eller 228 liter – per år i Frankrike och totalt 800 000 i världen (vintunnor). Seguin Moreau tillverkar ca 75 000 fat per år. Ett fat kostar ca 600 euro när vinproducenten köper det. Med andra ord, om man varje år använder 100% nya fat blir det runt 2 euro per flaska. Tunnbindaren i sin tur betalar ca 300 euro i materialkostnad för ett fat – det är så mycket som eken till ett fat kostar. Från en kapad och rensad ekstam kan man endast utnyttja en fjärdedel till att göra fat av.

    Mer info: www.lejournalduvin.com och www.seguin-moreau.fr och deras blogg ”Winemakers for Good Wood”!

    fredag, november 12, 2010

    Världens största tunnbindare: Seguin Moreau (del 1): gruppen Oeneo

    Om man ska vara noga, världens största tunnbindarvarumärke, för fat på fransk ek, är Seguin Moreau. Det finns större tillverkare som t.ex. gör fat för bourbon. Vi hade nyligen förmånen att besöka Seguin Moreau på deras huvudkontor strax utanför staden Cognac och kommer att ha tillfälle att komma tillbaks till ämnet. (T.ex. viskas det om en ”revolutionerande” innovation inom kvalitetskontroll av faten i början på nästa år.) Men redan nu kan det vara intressant med en kort profil av tunnbinderiet. Seguin Moreau tillhör gruppen Oeneo, som är noterad på franska börsen. Oeneo äger även bl.a. tunnbindaren Radoux och korktillverkaren Diams (som tidigare hette Sabaté, men som bytt namn i och med att de uppfann en process för att skydda korkar mot TCA-kontamination). De två tunnbinderierna, Seguin Moreau och Radoux, arbetar dock helt oberoende av varandra, även om de tillhör samma grupp. De förefaller till och med att aktivt konkurrera med varandra. Mer info: www.lejournalduvin.com och www.seguin-moreau.fr och deras blogg ”Winemakers for Good Wood”!

    torsdag, november 11, 2010

    Ekologiska viner ökar kraftigt (?), upp 2,6% för allt vin

    Systembolagets senaste försäljningsstatistik, för tredje kvartalet 2010, visar på en uppgång i försäljningen av ekologiskt odlade viner och andra ekologiska produkter med 50% jämfört med samma period året innan (vad uppgången är för just vin anger man inte). Total utgör ekologiska produkter 3% av den totala försäljningen.

    I systembolagets fasta sortiment finns dock endast 117 ekologiska produkter. Hur många (eller få) av dessa som är vin framgår inte heller. ”För att möta [kundernas] efterfrågan kommer vi fortsätta utveckla och bredda utbudet [av ekologiska produkter] även framöver”, säger Marie Nygren, Systembolagets inköpsdirektör enligt ett pressmeddelande.

    Fast slutsatsen kanske borde vara den motsatta? Eftersom ekologiska produkter säljer så bra så borde kanske monopolet sluta sälja dem? Deras mål är ju att sälja mindre. Inte lätt att vara monopol…

    Försäljningen av vin steg med 2,6% jämfört med Q3 2009 och nådde därmed 49 miljoner liter.

    (Not: ”ekologiskt vin” är ett förenklat uttryck för att beskriva vin producerat av ekologiskt odlade druvor. EU misslyckades nyligen med att komma överens om regler för hur man arbetar ekologiskt i vinkällaren. Därför finns det idag bara regler för ekologiskt jordbruk, t.ex. vinodling.)

    måndag, november 08, 2010

    Kinesiska vinmarknaden: en specialist-blogg

    Många vinproducenter sätter sitt hopp till den kinesiska vinmarknaden idag. Utvecklingen i de flesta länder är de senaste åren svag. Men Kina verkar ha fått upp aptiten för vin. Enligt de senaste siffrorna har t.o.m. Kina gått om England som det främsta exportlandet för Bordeauxvin. För den som vill veta mer om den kinesiska marknaden finns det nu en vinblogg med fokus enbart på Kina. Den är visserligen på franska, eftersom den är skriven av Jia Peng, en kinesisk journalist i Frankrike, men med Google Translate kan säkert de flesta förstå den: Le Marché du Vin en Chine

    Fd svensk sommelier och restaurangchef startar bed & breakfast i Frankrike

    Christina Berg och Johan Östlund har var och en imponerande bakgrunder inom restaurangbranschen: Grand Hôtel, Eriks, Edsbacka, mm. Nu har de övergett restaurangerna, och även Sverige, och förverkligat en dröm: att starta ett litet gästhus (”bed & breakfast” eller chambres d’hôtes) i Frankrike. Det heter La Libertie och ligger i Dordogne i södra Frankrike, ungefär en timme öster om Bordeaux. Vi har tyvärr inte varit där men bilderna ser mycket inbjudande ut… Mer info: http://lalibertie.com

    Kulinarisk fotofestival i Paris 29 okt – 14 nov

    Den Internationella Kulinariska Fotofestivalen (Festival International de la Photographie Culinaire) äger rum för andra året i rad i Paris mellan 29 oktober och 14 november. Årets tema är ”jag gick ner i min trädgård”. Absolut intressant för den mat- och vinintresserade som råkar befinna sig i Paris. Mer info: http://www.festivalphotoculinaire.com/

    söndag, november 07, 2010

    Fransk vin-TV-kanal emigrerar till Luxemburg

    Edonys är en nystartad TV-kanal som bara kommer att sända program om vin. Kanalen har startats för något år sedan av några entreprenörer som specialiserat sig på nischade TV-kanaler. Nu har man dock fått definitivt nej från franska CSA (den myndighet som kontrollerar TV och media. Värdelöst vetande: chefen för CSA är även vinproducent): man får inte ha reklam om vin i kanalen (vinreklam är för närvarande förbjudet i TV i Frankrike). Och utan reklam kan man förstås inte driva kanalen. Resultat: Kanalen flyttar till Luxemburg (för närvarande har man faktiskt kontor ett stenkast bort från BKWine!), och kommer att sända programmen därifrån. Enligt ledningen för kanalen kan man utan problem sända inom EU från ett annat EU-land (CSA anser dock motsatsen). Leve EU! Man räknar med att starta sändningar i början av 2011. Mer info: www.vitisphere.com (och bilden?)

    Blir det fler svenska (danska, norska, finska) Master of Wine?

    The Institute of Masters of Wine heter den organisationen i England som kontrollerar den eftertraktade titeln MW. De har sedan något år drivit en kampanj för att intressera fler personer i andra länder (andra än England) att bli Master of Wine. Det verkar fungera bra i Skandinavien. Det finns redan flera stycken MW i Skandinavien, runt 6-7 om vi minns rätt. Men fler är på gång. Senast ut att (mycket offentligt) kandidera till titeln är vinutbildaren Anders Öhman på vinskolan Gustibus i Malmö. Han har i sin blogg offentligt tillkännagjort att han ska försöka bli MW. Han lovar också att skriva om sina studier och om hur det går. Läs mer här: Där rök de slöa söndagseftermiddagarna. Säkerligen finns det fler kandidater. Vi är nyfikna! Har du tänkt bli MW eller känner du till någon som följer programmet? Skicka oss ett email!

    Dansk vinhandlar kampanj: 1 SEK = 1 DKK = 1 NOK

    Den danske vinhandlaren Carlo Merolli gör sitt bästa för att återuppliva kalmarunionen. Han har fram till slutet på året en kampanj på sin ehandelssajt för svenska och norska köpare. När man handlar vin så är en svensk krona, och en norsk krona, lika mycket värd som en dansk krona. För svenskar innebär det ju 25% rabatt på priset för närvarande (och för norrmän lite mindre, men fortfarande rabatt). Kanske kan vara intressant att titta på? Läs mer på Carlos sajt och kontakta honom via sajten (eller på info-snabela-carlomerolli.dk) för att få detaljer om hur det fungerar: http://shop.carlomerolli.dk

    fredag, november 05, 2010

    Miljövänliga viner: vinprovning med BKWine i Stockholm 8 november

    Den 8 november kl 19.00 arrangerar vi en vinprovning i Stockholm i samarbete med vinimportören Samplex. Temat blir: Miljövänliga viner: ekologiskt, biodynamiskt och liknande. Ett ämne som vi kommer att återkomma med mycket under det kommande året. ”Miljövänliga viner” – ekologiska, biodynamiska osv – verkar vara mer och mer uppskattade i Sverige. Försäljningen ökar stadig. Här får du chansen att få en inblick i verkligheten bakom dessa begrepp. Provningen äger rum på Kungsholmen och priset är 450 kronor. Kontakta Lars-Olof Olvhage på Samplex för anmälan och vidare information, lars-olof-snabela-samplex.se.

    Sverigeturné med BKWine i november

    I november blir det en serie vinprovningar på olika orter med BKWine. Det blir Britt som leder dessa provningar. Hon kommer att prata och presentera viner på olika teman. Det blir:

    - 8 november: BKWine-vinprovning på Kungsholmen i centrala Stockholm på temat miljövänliga viner (se separat notis)
    - 9 november: Stockholm Wine Club. Tema: Nya trender i Frankrike (OBS: nytt datum!)
    - 10 november: Munskänkarna Åkersberga. Tema: Châteauneuf-du-Pape
    - 12 november: Munskänkarna Ängelholm. Tema: Rhône-dalen
    - 14 november: Munskänkarna Kullabygden. Tema: Languedoc
    - 15 november: Munskänkarna Växjö. Tema: Châteauneuf-du-Pape

    Kontakta dem som organiserar om du är intresserad av att delta (eller oss så kan vi förmedla kontakten): respektive Munskänksavdelning (www.munskankarna.se) och Stockholm Wine Club (www.stockholmwineclub.se).

    Om du är intresserad av att organisera en vinprovning med oss vid en framtida vinturné så hör av dig. Vi håller gärna vinprovningar på olika teman för föreningar, klubbar, utbildningsverksamheter osv. Du kan inte få mycket mer direktrapport från vingårdarna än så.

    Cognac Renault köps av Altia för € 10 M

    Cognac Renault är ett varumärke (”brand”) för cognac som framför allt är känt och framgångsrikt i Skandinavien. Vilken svensk (i alla fall över en viss ålder) känner inte till ”svart renå”? Det statlig äga finska företaget Altia har just köpt varumärket (och en del lager) från Pernod Ricard för 10 miljoner euro. Köpet ska dock först godkännas av myndigheter. Vi skulle gissa att det kom in i Pernod Ricards portfölj när de köpte V&S Vin och Sprit från svenska staten (vars syfte i första hand var att ta kontroll över Absolut Vodka) och att det nu ingår i deras upprensning av alla varumärken de fick vid det köpet. Altia, som ägs av finska staten, har tidigare tagit över en del av de f.d. Vin & Sprit-märkena från Pernod Ricard. Läs mer: lullyconseil.unblog.fr

    torsdag, november 04, 2010

    Kalifornisk vinkurs för sommelierer – Certified California Sommelier

    I våras lanserade Restaurangakademien i samarbete med Wine Institute of California en specialkurs för sommelierer som vill lära sig mer om kaliforniska viner. Den blev en framgång, så nu görs den om. Kursen går i april 2011. Tanken är att det säkerligen är många som är nyfikna och kunskapstörstande om Kaliforniens viner men få har möjligheten att åka dit. Då kan man istället gå en tredagarskurs med ledning av Kalifornienexperten Michel Jamais. Mer information: www.restaurangakademien.se . En briljant idé och ett bra sätt att sprida kunskap om Kaliforniens viner. Varför har inget annat lands marknadsföringsorganisation gjort liknande saker?

    Nya Cru Bourgeois-stämpeln lanserad (4): Chateau la Tour de By avstår från Cru Bourgeois

    Den första reaktionen bland producenterna på den nya Cru Bourgeois-beteckningen har inte låtit vänta på sig. Enligt ett pressmeddelande har Chateau la Tour de By (www.la-tour-de-by.com) har tilldelats Cru Bourgeois för årgång 2008 (utöver att de var klassificerade som Cru Bourgeois Supérieur 2003) men har trots det valt att (åtminstone temporärt) gå ur l’Alliance och valt att avstå från beteckningen.

    Frédéric Le Clerc som nu är ansvarig för egendomen säger att beteckningen ”inte längre står för en verklig kvalitet”. Han anser att det nya systemet driver producenterna mot att producera viner som inte tar hänsyn till en traditionell terroir utan istället favoriserar extremt koncentrerade och fatlagrade viner som inte motsvarar den ursprungliga karaktären i viner från Médoc. Han menar att det nya systemet driver Médocvinerna mot en likriktning av områdets viner. Chateau la Tour de By är onekligen en egendom med gott rykte och att de kliver av CB är värt att uppmärksammas. Kommer vi att få fler reaktioner från producenterna? Redan tidigare i år drog sig vissa producenter ur (www.decanter.com)

    onsdag, november 03, 2010

    Nya Cru Bourgeois-stämpeln lanserad (3): vilka är vinnarna 2008?

    Den allra första omgången Cru Bourgeois-etiketter har alltså utdelats: för årgång 2008. 290 slott ville vara med, men endast 243 slott (84%) klarade av kraven och provningen. Helan listan kan man hämta på deras sajt www.crus-bourgeois.com (fast den är ganska svår att hitta i och ganska oläslig – hela sajten är väldigt tjusigt formgiven, men ganska hopplös att navigera och att hitta information på).

    247 slott var Cru Bourgeois i klassifikationen från 2003, men endast 166 av dessa har fått den nya CB-stämpeln. De 243 slotten som fått sig tilldelat Cru Bourgeois-etiketten för årgång 2008 (känner ni hur tungrott det börjar bli att skriva så?) representerar tillsammans 44% av de 7200 hektar som finns i Médoc, med andra ord, nästan hälften.

    Enligt deras sajt hade de 270 medlemmar i ”alliansen” (Cru Bourgeois-föreningen kallas just l’Alliance). Hur det stämmer överens med de 290 slott som kandiderade för årgång 2008 vet vi inte. Har tjugo redan lämnat Alliansen?

    Vad tror du om framtiden? Mer info www.crus-bourgeois.com

    Nya Cru Bourgeois-stämpeln lanserad (2): Hur kommer det att fungera? Kommer det att fungera?

    Blir det till någon hjälp för konsumenten? Tveksamt. Däremot uppstår det ju en del frågor. Hur ska konsumenten kunna hålla reda på om ett visst vin är CB eller inte. Kommer producenterna att få använda Cru Bourgeois is sin marknadsföring och t.ex. på sina websajter, trots att de kanske inte varje år har klarat kraven? I praktiken borde det ju innebära t.ex. att slotten inte kan skriva i sina broschyrer att de är ett ”Cru Bourgeois” eftersom det varierar år från år… Eller kommer kraven att sättas så lågt så att alla (som betalar avgiften till Cru Bourgeois-organisationen) kommer att klara kraven? Låt oss säga att ett slott upprepade år inte klarar provet – det kan ju t.ex. bero på att man väljer att göra vin i en stil som provningskommittén inte gillar – kommer då inte det slottet helt enkelt sluta att betala avgiften? Och som en följd av det, kommer provningskommitén ha en tendens att vara ’medgörlig’ eftersom man annars riskerar att förlora medlemmar?

    Det är många frågor runt den nya Cru Bourgeois, men svaren kommer nog inte förrän vi ser hur det fungerar. Och intrycket man får är väl snarast att det inte kommer att underlätta för vinkonsumenten och att man försöker snylta på ryktet av en klassifikation från 1932 som inte längre existerar.

    Mer information: www.crus-bourgeois.com

    Pressmeddelande: Boken Ett Vin Blir Till av BKWine vinner Måltidsakademiens pris som Årets Bästa Vinbok

    Pressmeddelande

    Boken Ett Vin Blir Till av BKWine vinner Måltidsakademiens pris som Årets Bästa Vinbok

    Paris, 2010-11-03

    Omslag: Ett vin blir tillBoken ”Ett vin blir till: arbetet i vingården och vinkällaren” fick priset som ”Bästa Dryckeslitteratur” (därmed även bästa vinbok) vid prisutdelningen på Måltidsakademiens gala i Grythyttan 29 oktober 2010. Texten är av Britt Karlsson och fotografi av Per Karlsson, båda från BKWine AB. Boken är utgiven av Carlsson Bokförlag. Boken är en beskrivning av hur man odlar vin i vingården och hur vinet tillverkas i vinkällaren. Boken är skriven både för vanliga vinentusiaster och för professionella i vinbranschen. Mer information om boken: http://ettvinblirtill.wordpress.com/

    Måltidsakademien delar varje år ut pris till de bästa böckerna inom området måltidslitteratur. Kategorin Dryckeslitteratur omfattade i år ett tjugotal böcker, vilket gör den till en av de populärare bokkategorierna. Den innefattar böcker om vin, sprit, öl och andra alkoholhaltiga drycker. Priset delades ut av Carl Jan Granqvist, krögare och professor i måltidskonst, och Karsten Thurfjell, kulturjournalist på SR och vinskribent.

    Juryns motivering till att ge priset till ”Ett vin blir till” löd: ”En utförlig, noggrann och mycket lärorik färd genom vingårdar och källare, där varje förklarat sammanhang inspirerar till egna upptäcktsresor bland odlare, plockare och önologer.”

    Britt och Per säger om priset: ”Vi är mycket glada och stolta. Boken är ett resultat av alla de vingårdsbesök vi gör på våra många vinresor och av de oräkneliga diskussioner vi haft med vinproducenter. Vi ville göra en bok baserad i verkligheten och inte i teorier; en bok som både är underhållande för vinentusiasten, men också lärorik. ’Ett vin blir till’ kan till och med användas som kursbok. Utöver grunderna i vintillverkning ville vi också berätta i detalj om sånt som ingen annan beskriver, och även illustrera allt med ett rikligt bildmaterial, unikt för den här boken.”

    Britt och Per Karlsson driver BKWine AB där de arrangerar vinresor, skriver om vin, mat och resor, ger dryckesutbildningar, är bildbyrå specialiserad på vin och är konsult inom området vin.

    Bokfakta: Ett Vin Blir Till, arbetet i vingården och vinkällaren; text: Britt Karlsson med Per Karlsson; foto: Per Karlsson; form: Petter Antonisen; förlag: Carlsson Bokförlag, Stockholm 2009. Inbunden, 297 sidor, rikt illustrerad i färg. ISBN: 978 91 7331 270 7. Boken finns att köpa i bokhandlar och på internet.

    BKWine: http://www.bkwine.com
    Carlsson Bokförlag: http://www.carlssonbokforlag.se/
    Om tävlingen: http://www.hellefors.se/kommun/booktown/start.asp
    Bilder på författarna och boken: http://ettvinblirtill.wordpress.com/press/pressbilder/

    ---

    Presskontakt:

    - Britt Karlsson, tfn 00 33 6 80 45 35 70, info@bkwine.com, eller

    - Per Karlsson, tfn 00 33 6 83 51 12 53, info@bkwine.com

    Pressinformation & pressbilder: http://www.bkwine.com/diverse/press.htm. Fler pressbilder för publicering i samband med text finns tillgängliga på begäran (vi har ju även ett av världens största fotoarkiv specialiserat på vin: http://www.bkwinephotography.com).

    BKWine AB

    BKWine, 51, rue du Chevalier de la Barre, F-92130 Issy les Moulineaux (Paris), Frankrike, 00 33 6 80 45 35 70, info@bkwine.com, http://www.bkwine.com

    BKWine AB drivs av Britt och Per Karlsson. Verksamheten har fyra huvudgrenar:

    - vin- och matresor – Sveriges mest omfattande vin- och matreseprogram

    - vinjournalistik – artiklar för vin- & matpublikationer

    - vinfotografi – ett omfattande arkiv med fotografier från vindistrikt, http://www.bkwinephotography.com

    - vinkonsulting

    BKWine grundades på 90-talet av Britt Karlsson, en svenska i Paris. Under det tidiga 00-talet anslöts sig hennes make, Per, till verksamheten (efter att tidigare arbetat med affärer i teknikindustrin). BKWines arbetar idag flera olika vin-relaterade aktiviteter. Den huvudsakliga verksamheten är vinresor för vinentusiaster och för professionella som vill lära sig mer om vin och uppleva vin och gastronomi på plats. Varje år organiserar BKWine ett trettiotal vin- och matresor. BKWine publicerar också ett nyhetsbrev om vin, BKWine Brief, med runt 20 000 läsare. Britt och Per är medlemmar i brittiska Circle of Wine Writers (CWW), Internationella Vinskribentsfederationen (FIJEV), den franska Organisationen För Vinpressen (APV) och International Wine and Food Society (IWFS).

    tisdag, november 02, 2010

    Nya Cru Bourgeois-stämpeln lanserad (1): nya regler

    Förr i tiden fanns det något som kallades en Cru Bourgeois-klassificering i Médoc (Bordeaux). Sen bestämde man sig för några år sedan (2003) för att göra om den och modernisera den. Men tyvärr drabbades man av problem på vägen. En del blev missnöjda med den nya klassificeringen, och menade att proceduren inte var rättvis. Till slut beslöt en domstol att annullera den nya Cru Bourgeois-klassifikation och därmed gick den i graven. Men nu har Cru Bourgeois återuppstått. Dock är det inte en klassifikation, eftersom det är en officiell term och klassifikationen är upphävd. Istället är det ett ”urval” (”selection”). Cru Bourgeois-föreningen kallas nu l’Alliance. Det är många skillnader jämfört med den gamla klassifikationen. Den största är nog att Cru Bourgeois nu är en stämpel som inte ges till ett visst slott, utan den ges till ett visst vin av en viss årgång och delas ut varje år till de viner som anses uppnå tillräcklig nivå. Det är endast producenter i de åtta Médocappellationerna som kan bli Cru Bourgeois. Processen är i tre steg: 1) Egendomen inspekteras och måste uppfylla vissa kvalitetskrav vad gäller vinifikationsanläggningen med jämna mellanrum (av flera år). 2) För varje årgång bedömer en provningskommitté årgångens stil och kvalitet och sätter upp vissa kvalitetskrav. 3) Vinproducenterna kan sedan för varje årgång (två år efter årgången) ansöka om att få utmärkelsen Cru Bourgeois. De som ansöker genomgår en blindprovning och om man når upp till minimikraven får man rätt att använda beteckningen Cru Bourgeois – för just det vinet/årgången.

    Med andra ord: Ett visst slott kan ett år producera ett Cru Bourgeois (CB) för att nästa år misslyckas med att nå upp till kvalitetskraven. Det är ju ett ovanligt tillvägagångssätt för ett vindistrikt. Det liknar med en traditionell vintävling, som t.ex. Concours Mondial de Bruxelles eller International Wine Challenge, där man årligen delar ut medaljer. Om vi förstår det rätt så får slotten använda CB på etiketten bara för de år de klarat provningen.

    BKWine Tips: Månadens vin – Åsas rekommendation, Dolcetto d´Alba, Bric Trifula 2009, Cascina Luisin

    Dolcetto d´Alba, Bric Trifula 2009, Cascina Luisin.

    Ett elegant matvin för en liten penning är denna Dolcetto d´Alba från excellenta gården Cascina Luisin i byn Barbaresco i Piemonte. Roberto, sonen i huset och även vinmakare, beskriver sina viner med adjektiv som om de vore livs levande personer. Vi tar efter.

    Om Bric Trifula, som vinet heter, hade varit en person hade den av i mig blivit beskiven som: lugn och elegant framtoning, inget behov av att skryta och skräna, personlig och förvånande på ett positivt sätt efter att ha fått lite tid på sig för att öppna upp sig, god parfym. Egenskaper som gör att man gärna träffas igen. Passar i övrigt utmärkt till pasta, även lite fetare pastarätter. Pris: ca Euro 7.00 Gården har ingen hemsida men adress och mejl: CASCINA LUISIN. Strada Rabajà, 34 - 12050 Barbaresco, (CN) Tel. 0039 (0)173 635154 - Fax 0039 (0) 173 635154. E-mail: cascinaluisin (at) tiscali.it

    Läs mer om vinbarer, restauranger och butiker i VinNytt och på sidan med restaurangtips på www.bkwine.com.

    måndag, november 01, 2010

    BKWine vinner "Årets bästa vinbok"!

    Omslag: Ett vin blir tillVi har vunnit priset ”Årets Bästa Vinbok”. Om man ska vara noggrann ska man nog säga att vi vunnit pris för bästa bok i kategorin Dryckeslitteratur i Måltidsakademiens tävling i Måltidslitteratur.

    Det var vår bok Ett Vin Blir Till som vann priset i fredags vid en ceremoni i Grythyttan. Läs mer om boken Ett Vin Blir Till här!

    Vi är jättestolta och glada!

    BKWine Tips: Coffele, Soave, Italien

    Soave är nog Italiens mest kända vin. Inte långt från Verona hittar vi den vackra lilla medeltida staden Soave, helt omgiven av sin gamla ringmur. Och här inne i stan ligger en mycket intressant Soave-producent, nämligen Azienda Agricola Coffele som drivs av Guiseppe Coffele, hans fru Giovanna Visco och deras barn Chiara och Alberto. Totalt har familjen 30 hektar vingårdar, främst i Soave Classico men också i Valpolicella.

    ”Vi arbetar för att göra Soave mer känt som ett kvalitetsvin”, berättar Chiara. ”Alltför länge har nämligen exportmarknaden uppfattat Soave-vinerna som enkla och ganska neutrala viner.” Vill ni veta hur bra Soave ska smaka så leta efter Coffeles viner. ”Soave ska vara ett friskt vin med finess, det ska snarare vara lätt än fylligt”, säger Chiara. Deras Soave Classico 2009 har en fin friskhet och en del blomaromer och grapefrukt. Lättsamt och gott. ”Ca’ Visco” Soave 2009 är lite fylligare och Soave Alzari, med 100 % garganega och 10 månaders eklagring, har lite krämigare struktur, större kropp och mognare bär. Men finess och elegans går igen hos alla tre vinerna.
    Klicka här för adress och fler rekommendationer.

    Läs mer om vinproducenter i VinNytt och på sidan med favoritproducenter på www.bkwine.com

    Aktuella vinresor och matresor med BKWine

    Vinresor Vinter - Vår - Sommar 2011

    "World's Best Wine Tours" - Travel + Leisure, on TravelAndLeisure.com


    5-13 mars: Sydafrika, vin och mat

    Vår första resa till Sydafrika i mars 2010 blev en stor succé. Så naturligtvis upprepar vi den under 2011! Och eftersom vi har upptäckt så många oerhört intressanta odlare så har vi denna gång ännu fler spännande vinbesök. Nytt för i år är till exempel distrikten Durbanville och Wellington. Stellenbosch (där vi bl.a. bor) är dessutom utsedd till Årets Vinort 2011 (Vinby) av föreningen Munskänkarna. Denna resa är en av Munskänkarna rekommenderad resa. Mer info om vinresan till Sydafrika här.

    Brådskande att anmäla sig till Sydafrikaresan!

    6-10 april: 3 klassiker, Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne

    Vi kallar denna resa för 3 klassiker! Den tar dig nämligen till de tre klassiska vindistrikt i Frankrike: Champagne, Chablis och Bourgogne. Och allt detta hinner vi med på en förlängd helg, onsdag till söndag. Detta är vinresan för dig som vill uppleva mycket under kort tid! Mer info om vinresan till Champagne, Chablis och Bourgogne här.

    11-15 maj: Bordeaux, Också en klassiker man aldrig tröttnar på!

    Vi bor två nätter i den vackra storstaden Bordeaux och två nätter på trevligt vinslott mitt bland vingårdarna i Entre-deux-Mers. Mer info om vinresan till Bordeaux här.




    18-22 maj: Toscana, Vin och gastronomi

    Toscana lockar med sin vackra landsbygd, sina viner, sin olivolja och inte minst maten. Vinet har alltid huvudrollen på våra resor men här i Toscana ger vi även den lokala gastronomin stor plats. En dag är vigd åt aktiv matlagning då vi får en inblick i det toskanska kökets hemligheter. Mer info om vinresan till Toscana här.


    29 juni – 3 juli: Södra Rhône-dalen - fokus på ekologiska viner

    Upplev den härliga Provence-värmen i ett av Frankrikes mest dynamiska vindistrikt innan den stora turistsäsongen har börjat. Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras med sina härligt kryddiga viner står på programmet. En resa med fokus på ekologiska viner! Mer info om vinresan till Södra Rhône här.


    (Preliminärt program, detaljer kommer snart.)

    Anmäl dig nu för att vara säker på att komma med!

    Skräddarsydda resor, företagsresor, resebyråer mm

    Vi kan även skräddarsy resor på begäran, för dig och en grupp vänner, ditt företag, vinklubb eller en förening. Vill ni kombinera vinbesöken med andra aktiviteter är det inga problem. De flesta som tycker om vin uppskattar t ex gastronomiska studiebesök (osttillverkning, ankfarm, ostronodling, tryffelletning osv, beroende på var i Frankrike man befinner sig) men man kan också kombinera resan med golf eller konst/kultur.

    Andra resmål?

    Det finns massor med spännande vindistrikt som vi gärna skulle vilja göra resor till – och som du kanske är sugen på att åka till. Så varför gör vi inte resor dit? Jo, det är områden som är så pass okända i Sverige att vi nog skulle ha svårt att få ihop en grupp... Är du intresserad av andra områden, som inte finns på programmet? Har du en grupp likasinnade som kan vara en bra start för att få ihop en tillräckligt stor grupp för en resa (åtminstone en 6 till 8 personer, ju fler desto större chans att vi kan sätta ihop något) så hör av dig! Med en bra början i ”din” grupp kanske vi tillsammans kan få ihop en tillräckligt stor grupp.

    Vinresor på norska - vinreiser

    För dig som är i Norge: du kan även hitta våra vinreseprogram på norska här.

    Finska - Engelska 

    Vi har också resor på finska - viinimatkoja - och på engelska! Klicka på flaggan för mer info! Eller kontakta oss.

    Välkommen till BKWine Brief nummer 87, oktober 2010

    Skörden går mot sitt slut, men inte riktigt. I en del distrikt är den i full gång och kommer att fortsätta en bit in i november. Och ännu senare för vissa söta viner och naturligtvis för eiswein i Tyskland och Österrike. Les Vignerons de Plaimont nere i Sydväst försöker varje år skörda ett par hektar av sin Pacherenc de Vic-Bihl den 31 december. Man lyckas med diverse åtgärder skydda druvorna mot hungriga starar, trastar och andra fåglar (som verkar vara den största faran) och skördar på nyårsafton druvor som har 19 % potentiell alkoholhalt. Inte illa. Det blir bara 5 hektoliter per hektar i avkastning men desto mer lena honungstoner i vinet.

    Visst är det lite spektakel över denna skörd på nyårsafton, men vad gör det? Vin ska man inte ta för seriöst. En producent som vi träffade förra veckan sa mycket riktigt till oss att ”vin är en seriös dryck som inte ska tas för seriöst”. Det kan ni ha i tankarna när ni träffar högdragna vinprovare.

    2010 är ett intressant år i Frankrike. Det mesta verkar ha hänt i vingårdarna: kyla, frost, skyfall, angrepp av gråröta, coulure, oidium och mildew. Sorteringsborden har gått varma på sina håll och avkastningen ligger under det normala. Men kvaliteten är det inget fel på, i alla fall inte hos de skickliga vinodlarna. Det är bara det att de får jobba lite i vinkällaren också. Det är inte alla år som vinet görs bara i vingården.

    Vi har också fått ett nytt kapitel i det franska klassifikationskaoset. (På franska har man ett bra uttryck ”c’est un bordel”, vilket inte betyder det man tror utan betyder att något är totalt förvirrat och oorganiserat.) Den gamla klassifikationen ”cru Bourgeois” har återuppstått efter sju år i träda. Fast denna gång är det inte en klassifikation utan en ”selektion”. Läs mer längre ner i Briefen om detta. Tyvärr verkar många i Frankrike, och ibland även annorstädes, tro att bara man skapar en ny klassifikation (eller appellation) så kommer man att sälja sina viner bättre. Oftast så resulterar det i något som är obegripligt för konsumenterna och som mest tjänar till att befästa etablerade vinproducenters positioner, eller är ett positionskrig med grannar. Andra exempel: klassifikationen i Saint Emilion, den föreslagna Grand Cru- (och Grand Vin-)beteckningen i Languedoc, diverse obskyra appellationer och mikro-appellationer som ingen har hört talas om, Chaume Premie Cru i Loire (kommer ni ihåg? Nej, trodde inte det), osv. Vi skulle önska att vinproducenterna ägnade sig mer åt att producera bättre viner och att kommunicera med konsumenterna, heller än att hoppas på att sälja mer genom att sprida rökridåer och göra ordmagi.

    Ta också en titt på nästa säsongs vinresor – denna säsong är nu i stort sett över. Det blir Bordeaux, Champagne/Chablis/Bourgogne, Toskana, Sydafrika, och Rhônedalen.

    Det är framför allt hög tid att anmäla sig om du är intresserad av att följa med på den fantastiska vin- och matresan till Sydafrika, inklusive ”årets vinby 2011”. Kontakta oss nu!

    En spännande nyhet är resan till södra Rhônedalen. Där kommer vi att fokusera på ”miljövänliga” producenter. Det blir ekologiska producenter och biodynamiska producenter, kanske även något om ’culture raisonnée’. En unik resa för dig som vill förstå bättre bakgrunden till ekologiskt vin. Men på många sätt blir det förstås som på andra ”vanliga” vinresor: många fantastiskt bra producenter och härliga måltider, så du behöver inte vara eko-frälst för att vara med!

    I november kommer vi att ha en Sverigeturné: flera vinprovningar runt om i landet. Det vore roligt att träffa dig, Briefen-läsare, på någon av dessa provningar. Datum och detaljer hittar du längre ner i Briefen.

    Till sist kan vi inte låta bli att nämna att i nästa Brief kommer det en stor nyhet! Missa inte det numret.

    Britt & Per

    PS: Tipsa andra om Briefen ! Vill du läsa mer om vin?:
    Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
    Britts Vinskola
    VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
    BKWine TV – video om vin

    Läs mer här!

    Vår nya blogg finns här:

    BKWine Magazine Blogg!