Seguin Moreau anser sig vara en pionjär inom tunnbinderiet och arbetar mycket med produktutveckling och kvalitetskontroll. De var en av de första att sluta ange varifrån eken kommer på sina tunnor. Ofta pratar man om att eken kommer från Vogeserna, Limousin, eller någon annan skog. Seguin Moreau menar att det viktiga är kvaliteten på eken, framför allt porositeten (eller tätheten), och att den varierar mycket inom en och samma skog. Därför, menar de, är det bättre att ange ekens kvalitet istället för varifrån den kommer.Det är för övrigt en linje som även Radoux har börjat med sedan något år tillbaks.
Lite fakta: Man tillverkar ca 550 000 fat – normalt på 225 eller 228 liter – per år i Frankrike och totalt 800 000 i världen (vintunnor). Seguin Moreau tillverkar ca 75 000 fat per år. Ett fat kostar ca 600 euro när vinproducenten köper det. Med andra ord, om man varje år använder 100% nya fat blir det runt 2 euro per flaska. Tunnbindaren i sin tur betalar ca 300 euro i materialkostnad för ett fat – det är så mycket som eken till ett fat kostar. Från en kapad och rensad ekstam kan man endast utnyttja en fjärdedel till att göra fat av.
Mer info: www.lejournalduvin.com och www.seguin-moreau.fr och deras blogg ”Winemakers for Good Wood”!

En bok om arbetet i vingården och i vinkällaren. Unik beskrivning av hur man gör vin, för dig som vill veta lite mer (2009). På bokens egen site hittar du
Viner, vingårdar och vinodlare i Languedoc i franska södern – ett av Frankrikes mest spännande vindistrikt idag (2007). På bokens egen site hittar du
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar