BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


söndag, november 14, 2010

BKWines provningskommentarer, nya viner 15 november - jullansering

15 november blir det en extra lansering av viner på Systembolaget. Det kallas en ’jullansering’, där ett 40-tal nya viner släpps. Så här kommer en extra BKWine Brief Special med kommentar på de nya vinerna 15 november. Som extra bonus får du rekommendationer på julöl, julsnaps och även, trots allt, glöggtips!

Men innan vi släpper er lösa på Jacks kommentarer, en påminnselse om nästa säsongs resor: Sydafrika, Bordeaux, Champagne/Chablis/Bourgogne, Toscana och Rhone!

Notera speciellt Sydafrika: anmäl dig nu om du är intresserad av Sydafrika! Sista anmälningsdatum för Sydafrikaresan är 1 december!

Plus att vi med stor stolthet kan berätta att vår senaste bok "Ett vin blir till" just har utnämts till “årets bästa vinbok” i den stora tävlingen arrangerad av Måltidsakademien (mer info: http://ettvinblirtill.wordpress.com/). Men mer om det i “riktiga” Briefen som kommer om någon vecka. Verkligen kul efter att också nyligen blivt utnämnd till “World’s Best Wine Tours”. Kanske ett (eller två) bra julklappstips?

Här kommer så Jacks kommentarer.

Jacks kommentarer om de nya vinerna
Systembolaget – 15 november, julprodukter

"Bäste vinvän,

Inklämd mellan två späckade och högkvalitativa TSE-släpp, som dessutom faktiskt lever upp till epitetet exklusiv, har systembolaget nu lagt en så kallad JUL-lansering. Lanseringens vindel som presenterar ett fyrtiotal etiketter känns därför lika spännande som en avslagen öl. Förvisso, vi får viner i större mängder, d.v.s. Du slipper köa, men vinernas kvalitet bleknar ställda mot TSE-släppen många höjdare.

Intressantare och traditionsenligt kommer i samma släpp även årets julöl och julsprit, detta år med nästan hundra skummande brygder dock med högst varierande kvalitet. Lika intressanta som julölen kan upplevas vara lika ointressanta är säsongens måstedryck – julglöggen. Återigen en flodvåg av alltför sockersöt och alkoholklibbig dryck som utan julens tvångsdrickande (med risk för glöggkoma) sannolikt skulle föra en tynande tillvaro. När utropade Du senast – ”Ikväll tror jag vi skall festa till med en flaska glögg till middagen!”.

Nåväl, låt mig trots denna kritiska inledning fälla några positiva ord om vinerna i julsläppet. Bästa vin i släppet är en champagne Grand Cru från 2002, inget stort vin men ok och kanske med en framtid som kan locka fram dolda talanger, det är ju trots allt en 02a! Det samma kan sägas om släppets bästa röda, från Châteauneuf-du-Pape, en typisk men aning för syltig CndP som bör lagras.

Bättre då att satsa på två för priset riktigt bra viner, nämligen en torr riesling från Tyskland och en en klassisk nebbiolo från Piemonte. Dessa två mycket druvtypiska viner lär sälja slut snabbt så vänta inte med ett köp!. Nämnas bör även ett utmärkt portvin på halvflaska som nästan är som vintage. Bra med port per krona!

[. . . ]

Nu till årets julöl. Här finns mycket roligt att hämta för alla smakriktningar men också varningsflagg för en hel del alltför kommersiellt utslätade säsongsprodukter. Knepet att allt går att sälja i december bara man sätter en tomte på etiketten lyser igenom på flera håll. Tumregeln för att navigera rätt är att undvika de stora bryggerierna. Ingen regel utan undantag, se mina provningsnoter nedan, men utan tvekan ger de mindre och de små bryggarna Dig de intressanta julölalternativen. En annan viktig fråga att ställa sig är ”till vad?” ölet skall avnjutas. Är ölet tänkt till sillen, skinkan eller fruktsalladen eller skall ölet helt enkelt bara avnjutas framför brasan? Tänk sött, beska och alkohol till sill men tänk torrt och balans för skinka. Viktiga avvägningar som helt styr Ditt julölsval! [. . .]

Ingen jul utan julnubben och gör Du den inte själv så rekommenderar jag i år en julsnaps som knappt men klart överglänser förra årets vinnare

Till sist och något motvilligt, något om årets glöggar. [. . .]

I december får Du min andra Jul-rapport där jag koncentrerar mig på mousserande och sött. Tills dess önskar jag en första God Jul från BKWines utsände."

Jack bedömer även nya öl och lite annat. Läs hela hans artikel på sajten!

Plus Jacks listor:
De bästa vita
De bästa röda
Mest vin för pengarna
med mera...

Kommentarer? Synpunkter?

Har du kommentarer på nyhetsutsläppet, eller på vad vi säger om det? Vill du dela med dig av dina egna åsikter om vinerna? (Vi vill gärna höra!)

Reseprogram för aktuella resor

Dags att planera in en vinresa!

Sydafrika, 5-13 mars

Vår första resa till Sydafrika i mars 2010 blev en stor succé. Så naturligtvis upprepar vi den under 2011! Och eftersom vi har upptäckt så många oerhört intressanta odlare så har vi denna gång ännu fler spännande vinbesök. Nytt för i år är till exempel distrikten Durbanville och Wellington. Mer info.

6-10 april: 3 klassiker, Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne

Vi kallar denna resa för 3 klassiker! Den tar dig nämligen till de tre klassiska vindistrikt i Frankrike: Champagne, Chablis och Bourgogne. Och allt detta hinner vi med på en förlängd helg, onsdag till söndag. Detta är vinresan för dig som vill uppleva mycket under kort tid! Mer info.

11-15 maj: Bordeaux, Också en klassiker man aldrig tröttnar på!

För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! Och har man redan varit där, ja då åker man gärna dit igen. Man tröttnar aldrig på Bordeaux och på våra Bordeaux-resor hittar man alltid något nytt. På denna vårresa blandar vi boende i den eleganta storstaden Bordeaux med boende ute på landet på ett vinslott. Vi bor på vingård mitt bland vinrankorna som vid denna tid börjar bli gröna och fina. Mer info.

18-22 maj: Toscana, Vin och gastronomi

Toscana lockar med sin vackra landsbygd, sina viner, sin olivolja och inte minst maten. Vinet har alltid huvudrollen på våra resor men här i Toscana ger vi även den lokala gastronomin stor plats. En dag är vigd åt matlagning då vi får en inblick i den toskanska kökets hemligheter.När vi hör Toscana tänker vi på mjuka, cypressklädda kullar, olivträd och vackra renässansslott omgivna av vinrankor. Och vinerna är lika goda som landskapet är vackert! Mer info.

29 juni – 3 juli: Södra Rhône-dalen - ekologisk resa!

Upplev den härliga Provence-värmen i ett av Frankrikes mest dynamiska vindistrikt innan den stora turistsäsongen har börjat. Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras med sina härligt kryddiga viner står på programmet. Mer info.

Boka här! Nu!

Alla resor är ”illustrerade” med vinvideos på BKWine TV: intervjuer med vinmakare och reportage från vingårdar på BKWine TV!

Presentkort

Vi kan ordna presentkort ifall du vill ge bort en resa.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda resor efter dina egna önskemål: konferensresor, resor för just din vinklubb eller din Munskänkssektion, kickoff, eller vad det nu kan vara. Helt efter dina egna önskemål. Det finns massor med spännande saker man kan göra, som går utöver det vanliga med upplevelser som ger dig och dina medresenärer ett härligt minne.

Vinvideos

Känner du till BKWines vinvideos? Vi har en hel samling med ”videosnuttar” med intervjuer från vingårdsbesök, reportage från resor och annat. Nu har vi drygt 100 "snuttar" på BKWine TV.

Du hittar dem på vår YouTube-kanal: Vinvideo från BKWine TV: http://www.youtube.com/bkwine

Twittrar du? Är du på Facebook?

Vi har börjat experimentera med Twitter. Är du nyfiken på vårt experiment så hittar du oss på Twitter som bkwineper. Vi "kvittrar" om vad vi gör, vad som händer, viner vi provar, nytt och intressant från vinvärlden osv.

Vill du bli ”vän” med oss på Facebook så ska du gå till vår Facebooksida här.

Och vare sig twittrar eller facebookar du så kanske det kan vara ett tillfälle att pröva och se vad det är?

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!