BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, november 01, 2010

Välkommen till BKWine Brief nummer 87, oktober 2010

Skörden går mot sitt slut, men inte riktigt. I en del distrikt är den i full gång och kommer att fortsätta en bit in i november. Och ännu senare för vissa söta viner och naturligtvis för eiswein i Tyskland och Österrike. Les Vignerons de Plaimont nere i Sydväst försöker varje år skörda ett par hektar av sin Pacherenc de Vic-Bihl den 31 december. Man lyckas med diverse åtgärder skydda druvorna mot hungriga starar, trastar och andra fåglar (som verkar vara den största faran) och skördar på nyårsafton druvor som har 19 % potentiell alkoholhalt. Inte illa. Det blir bara 5 hektoliter per hektar i avkastning men desto mer lena honungstoner i vinet.

Visst är det lite spektakel över denna skörd på nyårsafton, men vad gör det? Vin ska man inte ta för seriöst. En producent som vi träffade förra veckan sa mycket riktigt till oss att ”vin är en seriös dryck som inte ska tas för seriöst”. Det kan ni ha i tankarna när ni träffar högdragna vinprovare.

2010 är ett intressant år i Frankrike. Det mesta verkar ha hänt i vingårdarna: kyla, frost, skyfall, angrepp av gråröta, coulure, oidium och mildew. Sorteringsborden har gått varma på sina håll och avkastningen ligger under det normala. Men kvaliteten är det inget fel på, i alla fall inte hos de skickliga vinodlarna. Det är bara det att de får jobba lite i vinkällaren också. Det är inte alla år som vinet görs bara i vingården.

Vi har också fått ett nytt kapitel i det franska klassifikationskaoset. (På franska har man ett bra uttryck ”c’est un bordel”, vilket inte betyder det man tror utan betyder att något är totalt förvirrat och oorganiserat.) Den gamla klassifikationen ”cru Bourgeois” har återuppstått efter sju år i träda. Fast denna gång är det inte en klassifikation utan en ”selektion”. Läs mer längre ner i Briefen om detta. Tyvärr verkar många i Frankrike, och ibland även annorstädes, tro att bara man skapar en ny klassifikation (eller appellation) så kommer man att sälja sina viner bättre. Oftast så resulterar det i något som är obegripligt för konsumenterna och som mest tjänar till att befästa etablerade vinproducenters positioner, eller är ett positionskrig med grannar. Andra exempel: klassifikationen i Saint Emilion, den föreslagna Grand Cru- (och Grand Vin-)beteckningen i Languedoc, diverse obskyra appellationer och mikro-appellationer som ingen har hört talas om, Chaume Premie Cru i Loire (kommer ni ihåg? Nej, trodde inte det), osv. Vi skulle önska att vinproducenterna ägnade sig mer åt att producera bättre viner och att kommunicera med konsumenterna, heller än att hoppas på att sälja mer genom att sprida rökridåer och göra ordmagi.

Ta också en titt på nästa säsongs vinresor – denna säsong är nu i stort sett över. Det blir Bordeaux, Champagne/Chablis/Bourgogne, Toskana, Sydafrika, och Rhônedalen.

Det är framför allt hög tid att anmäla sig om du är intresserad av att följa med på den fantastiska vin- och matresan till Sydafrika, inklusive ”årets vinby 2011”. Kontakta oss nu!

En spännande nyhet är resan till södra Rhônedalen. Där kommer vi att fokusera på ”miljövänliga” producenter. Det blir ekologiska producenter och biodynamiska producenter, kanske även något om ’culture raisonnée’. En unik resa för dig som vill förstå bättre bakgrunden till ekologiskt vin. Men på många sätt blir det förstås som på andra ”vanliga” vinresor: många fantastiskt bra producenter och härliga måltider, så du behöver inte vara eko-frälst för att vara med!

I november kommer vi att ha en Sverigeturné: flera vinprovningar runt om i landet. Det vore roligt att träffa dig, Briefen-läsare, på någon av dessa provningar. Datum och detaljer hittar du längre ner i Briefen.

Till sist kan vi inte låta bli att nämna att i nästa Brief kommer det en stor nyhet! Missa inte det numret.

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen ! Vill du läsa mer om vin?:
Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
Britts Vinskola
VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
BKWine TV – video om vin

Läs mer här!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!