BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, november 05, 2009

Har Systemet bra sortiment eller inte? Systembolagets hemligstämplade rapport

Det är ju en fråga som stöts och blöts: är det svenska sortimentet fantastiskt bra eller inte? Systembolaget försöker ju framställa det som att vi i Sverige har bland väldens bästa utbud av vin. Många håller med. Andra tvivlar. (Vi tvivlar till exempel.)

För något (några?) år sedan så hyrde Systembolaget in en expertkonsult för att utreda saken. Ingen mindre än den kände engelske vinskribenten Jancis Robinson ombads att göra ett utlåtande om Systembolagets sortiment. Intressant! Men vad händer? Jo, rapporten är ”hemligstämplad”. När vi bad om information om den så nekades vi.

Det enda som sipprat ut om rapporten är via gode Carl B Hamilton. Han citerar rapporten och påstår att den säger: 1) att Systembolaget har fler viner än någon engelsk vinhandlare. Vilket är fel. Systemet har knappt 2000 sorter i sin lista. För att ta ett engelskt exempel så har Berry Brothers ca 4000 produkter. Och de är ju bara en av många handlare med olika sortiment. Sen säger Hamilton att rapporten säger 2) utbudet i Sverige är ”betydligt smalare än det totala brittiska utbudet” (citat från Hamilton). Intressant. Till och med den hemliga rapporten håller med oss.

Vore det inte dags att Systembolaget offentliggjorde vad rapporten säger istället för att behöva lita till bolagets styrelseledamöters läckta men oklara påståenden?

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!