BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


lördag, november 14, 2009

Dricker vi för att bli fulla?

Vi har också haft en annan debatt online om detta med att dricka vin och annan alkohol. En av Sveriges mer bekanta matskribenter, Lisa Förare Winbladh, skrev en bloggartikel på Taffel.se med titeln ’den ljuva fyllan’.

Hennes tes är enkel: vi dricker vin (och annan alkohol) i första hand för att bli berusade. ”det är kalaskul att vara kalasfull”, ”det är nästan alltid därför [för att bli mer eller mindre ’full’] vi tar oss ett glas”. Visserligen är det dessutom gott, men berusningen kommer ändå i första rummet. Möjligen missförstår jag hennes artikel, men jag tror inte det. Men jag förstår det inte. Hur kan vuxna människor (f.n. 57 kommentarer, och de flesta håller med) mena att det som de framför allt söker i vinet (och annan alkohol) är berusningen, att bli ’fulla’?

Om vuxna dricker i första hand för att bli berusade, för att de ska tappa verklighetsuppfattningen och få känslan av att bli ”kvällens kung” (åter ett citat från LFW), hur kan man då tro att ungdomar ska få en vettig inställning till alkohol?

Om mamma & pappa, moster & morbror dricker för att bli berusade, för att kunna skylla på alkoholen för att säga och göra saker som de annars inte skulle sagt och gjort, varför ska då ungdomarna inte göra lika dant?

Ungdomar tar efter de vuxna, så om de vuxna strävar efter ’fyllan’ så kommer ungdomarna att göra det också. Det vill säga ta till alkoholen för att ’släppa loss’ och för att ha ’roligt’. Men de är yngre och mer energiska (och med mindre erfarenhet) så det blir värre och farligare.

Vid ett annat tillfälle diskuterade vi detta med några andra personer, som menade att, även om vi inte vill erkänna det själva, så dricker vi vin för att bli berusade. Ta ett glas eller två till maten, och du blir berusad eller ’full’, och det är därför som vi dricker.

Men nej, vi håller inte med. Vi dricker vin till maten i stort sett varje dag. Gör det oss till alkoholmissbrukare? Gör vi det för att vi tycker det är roligt att sitta och vara ”salongskanon” (återigen LFW) mest varje dag? Nej.

I själva verket tror jag att den här attityden är destruktiv. Är det verkligen så att vuxna svenskar, som dricker vin, gör det i första hand för att bli ’full’? Har vi så fel? Visst är det så att många gör det, men det borde ändå vara undantag.

Och att en gastronomisk skribent hyllar fyllan som det viktigaste med alkoholen blir, ja, helt fel.

Är det så att Sverige har det repressiva alkoholmonopol som vi förtjänar, helt enkelt därför om det inte fanns skulle till och med alla vuxna se till att bli ’fulla’ mest varje dag?

UPPFÖLJNING: Jag (Per) skrev ett inlägg om mina synpunkter på Lisas blogg, och det genererade förstås ytterligare oförstående kommentarer: Jag tycker inte som Lisa, alltså ”hymlar” jag. Jag tycker inte som Lisa, så jag är ”vansinnigt omogen”. Och Lisa insinuerar också att jag ”blåljuger” inför ungdomar med de synpunkter jag har. Jag tycker inte som Lisa, så jag är ”inte helt mogen”.

Nästan den enda med kloka synpunkter i den debatten är Karin (Stensdotter, www.blottsverige.blogspot.com), som händelsevis, som vi, inte heller längre bor i Sverige.

Det är ju inte så att vi menar att alkohol inte så småningom, när man fått i sig (för) mycket, leder till berusning. Det är en självklarhet. Och det kan finnas en viss tjusning i det.

Det som är det tragiska är när vuxna människor, och dessutom framstående matskribenter (fler än en), framför berusningen, ’fyllan’, i dess olika grader, som det mest önskvärda med att dricka vin och annan alkohol.

Dystert med en sån attityd till alkoholdrycker.

Sen är det ju trist att bli kallad diverse nedsättande epitet när man försöker delta konstruktivt i en debatt.3 kommentarer:

Gunnar Westling sa...

Hej Per. Jag tror inte att de som skrivit kommentarer på Lisa Förare Winbladhs bloggpost om "den ljuva fyllan" är riktigt representativa för medelsvensson. Det finns väldigt gott om människor som bara dricker lite och absolut inte för att bli berusade, och det är knappast de som kommenterar ett sånt inlägg. Men visst, det är självklart att vi dricker dels för att det är gott, dels för att alkoholen har effekter i sig. Det hela hänger ju ihop och går knappast att skilja åt eftersom vin utan alkohol skulle smaka saft och inte alls vara särskilt kul på något sätt. Alkohol är ju både smakbärare och lustbärare i o m effekterna på hjärnan. Men sen ska man inte blanda ihop begreppen heller. De flesta goda effekter av alkoholen uppträder ju innan man blir berusad, i alla fall i min värld och i min vokabulär. Inte är det den rediga "fyllan" man vill ha, åtminstone inte om man har kommit upp till vår ålder. Kanske det var den onyanserade användningen av ordet fylla som provocerade dig, men många av inläggen var ju ganska nyanserade. Själv ägnar jag mig också åt vinprovning och även åt vin rent yrkesmässigt, liksom ni, och samtidigt dricker jag ofta och gärna, mest vin men också någon liten whisky då och då. Och salongsberusad kan jag bli på fester (som inte är så många för övrigt). Men en vanlig onsdag, fredag eller söndag när man på sin höjd delar på en flaska vin med hustrun, så är det ju inte några direkta berusningseffekter man är ute efter. Lite skön avslappning men inte mer än att man orkar gå den där trekilometerspromenaden med hunden på kvällen, efter middagen. Så är det nog för de flesta, men det är väldigt typiskt svenskt att romantisera drickandet och "fyllan", även när det mestadels är vanligt vardagsdrickande man ägnar sig åt. Och sen är det skillnad på hur alkoholen påverkar en 20-åring jämfört med en 50-åring. Eller hur den påverkar en om man är hemma respektive på fest.
Men svaret på din fråga är nej, självklart inte. Ändå påverkar alkoholen oss, gör oss lite lulliga, lite trötta, eller uppiggade, sällskapliga, kanske kåta. Och visst är det mycket av de effekterna de flesta vill åt, utan att för den skull behöva lida de negativa konsekvenserna av för mycket alkohol. Det måste man kunna erkänna. Var gränsen går är väldigt individuell, men jag är övertygad om de flesta inte vill ha "fyllan" i den bemärkelse som du och jag lägger in i begreppet.

Gunnar sa...

Mycket viktigt och tänkvärt. Mycket obehagligt att det finns seriösa skribenter som hyllar berusning. Berusning är något fult som man skall ta avstånd ifrån. Centralt är att vinskribenter skall gå före och visa att man skall njuta av alla smaker i vin men absolut inte får bli påverkad över huvud taget. Att bara tänka tanken att man dricker för att bli berusad - det är ju förskräckligt! Jag tror dessutom att det är en fråga om klass och utbildning, det kan nog vara vanligt bland människor med lägre utbildning och inkomster att tro att man dricker för att bli berusad. Vi, som precis som Britt och Per, tillhör de övre samhällsklasserna tror jag förstår att man verkligen inte skall dricka för att berusa sig.

Per and Britt sa...

Så förskräckligt roligt skrivet. Synd att det inte var något intressant inlägg.

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!