BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, november 23, 2009

Den nya, slutgiltiga sajten för vin? Findawine.com

Det finns förvånansvärt många som tror att det finns pengar att tjäna i vin på internet. En del är vinentusiaster, andra är bara där för att tjäna pengar (allt för många), en del är både och. FindAWine fallar antagligen i den sistnämna kategorin. Företaget grundades för snart tre år sedan av två unga killa, nyutexaminerade från en handelsskola i Paris. Nu är siten officiellt lanserad och man kan testa den här FindAWine.com.

Om du letar efter ett vin att köpa så kan du hitta det med Findawine (som hos tex PriceRunner, Kelkoo, Twenga eller Wine-Searcher). Om du vill hålla ordning på dina provningsanteckningar kan du göra det på Findawine (som tex på Snooth eller Adegga). Om du vill hitta den bästa mat & vinkombinationen så kan du göra det. Om du vill läsa om vi så finns information på Findawine (1000+ sidor enligt uppgift). Om du vill se vad andra tycker om ett vin, tex Parker, Tanzer eller andra kända kommentatorer (hur det fungerar med copyrighten är oklart) eller andra vinentusiaster, så kan du göra det. Om du vill delta i en ”community” om vin så kan du det (precis som på Wine 2.0 eller OWC).

Och det här pekar kanske lite mot det som jag är tveksam över med Findawine. Siten verkar försöka vara allt om vin för alla. Det är som om skaparna tror att det kan finnas en site som har alla svar och som kan göra allt du vill inom vin. Och i de flesta fall är det inte så det fungerar på internet idag. Ofta är det de som specialiserar sig på en liten nisch som har mest framgång. Är det ett tecken på fransmännens tro att det kan finnas en (centralt kontrollerad) källa för all information (lite som det franska projektet med sökmotorn som skulle baseras på rankningar av redaktörer, istället för av algoritmer, som skulle konkurrera med Google)?

Enda sättet att ta reda på svaret är förstås att pröva Findawine och se om det är en bra tjänst. Och pröva kan man göra här FindAWine.com.

Och pengarna? Var kommer de ifrån? Jo, siten tjänar pengar när man klickar sig vidare till en vinbutik och köper en flaska. Då får de kommission. Trots dess namn finns siten för närvarande endast på franska.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!