BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


söndag, november 15, 2009

BKWine Brief 76 ute!

Välkommen till BKWine Brief nummer 76, november 2009

Boken !!! 19 november i Stockholm!

Nu är det officiellt! 19 november lanserar vi vår nya vinbok! du som läsare av BKWine Brief är givetvis välkommen till lanseringsevenemanget. Det blir torsdagen 19 november på den nya restaurangen Fellini på Riddargatan 21 i Stockholm. Tiden är 16.00 till 18.30. Vid 16.15 kommer vi att göra en kort presentation av boken för ”branschfolk” och vid 17.30 en presentation för ”lekmän” (som förlaget kallar det). Du är välkommen att delta i båda delarna förstås.

Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris under lanseringen.

Och vad handlar boken om då?

Så här presenteras boken av förlaget:

“‘Ett vin blir till - arbetet i vingården och i vinkällaren berättar om den ‘ädlaste av drycker’: Druvorna får vi av naturen, men vinet är en skapelse av människan. Om vinbonden inte odlade och skördade druvorna i vingården och tillverkade vinet i vinkällaren så blev det bara frukt. Med den här boken vill vi två, Britt och Per Karlsson, berätta om allt det människan, vinodlaren, gör för att det ska bli ett vin i slutändan.’

Efter oändligt många besök, intervjuer, samtal och avsmakningar i vingårdar och vinkällare i Europa och Nya världen redovisas här resultatet av mödan i en välskriven, informativ och rikt illustrerad bok. Vinodlarna och vinmakarna kommer själva till tals. Läsaren får en uppfattning om alla val, alla detaljer, alla faktorer som leder fram till den doftande drycken i glaset. Britt och Per Karlsson är bosatta i Paris och professionellt verksamma med vin sedan många år. De har tidigare bland annat medverkat i den uppmärksammade vinboken Languedoc (2007). Både Britt och Per är i Stockholm för detta evenemang.”

Vi hoppas att vi träffas där! Anmäl ditt deltagande på lanseringen till förlaget: ellinor.olander @ carlssonbokforlag. se eller 08 545 254 81, senas 18 november!

Här kan du se hela inbjudan till lanseringen.

Senkomna

OBS: kan du inte komma så tidigt så tänker vi promenera över till Prime Wine Bar, ett stenkast från restaurang Fellini på Östermalmstorg, efter boklanseringen. Det vore jättekul om du/ni kom förbi på Prime Wine Bar och tog ett glas. Vi kommer att vara där senast 19.30 och åtminstone en timme framåt, efter lanseringen 19 november.

Svenska vinbloggare?

Extra roligt vore det också att träffa några av de mer om mer frodande svenska vinbloggarna på Prime Wine Bar efter lanseringen - se ovan. Hoppas ni kommer dit!

Spriten

Vi har under den senaste tiden haft en del, för oss, besynnerliga diskussioner om alkohol och alkoholkonsumtion med både svenskar och andra. T.ex. med en känd svensk matskribent som skrev om den underbara fyllan. Vi har svårt att förstå det resonemanget. Om t.o.m. vuxna strävar efter att bli ”fulla”, hur kan man då tro att ungdomar inte ska bete sig lika dumt? Läs mer längre ner i Briefen.

Å andra sidan har det varit en del diskussioner, med ett amerikanskt perspektiv, där man fört fram den kloka europeiska inställningen att inte försöka göra alkohol ett tabuområde för barn, utan istället låta barnen växa upp med ett skamlöst förhållande (i meningen ett förhållande utan skamkänslor) till vin. Hellre låta barnen doppa fingret i vinet redan som unga och lära sig vad det handlar om (en del av bordets gastronomi) än att dölja alkoholen bakom förbudsbarriärer som istället får dem att stjäla den förbjudna frukten i hemlighet ur det låsta spritskåpet och berusas sig övermåtta. Av allt att döma har de skribenterna inte sett hur det går till i Sverige, som trots allt menar sig vara del av Europa. Läs mer nedan.

Fast det är klar, läser man Systembolaget senaste slå-sig-för-bröstet-annons så visar det sig ju att vi svenskar bara är ett halvt steg från vildarnas och vikingarnas våldsamma och vildsinta beteende. Läs mer om det också nedan.

Vinbloggarna

Just hemkommen från Lissabon, från Europeiska vinbloggarkonferensen. Kan konstatera att vinbloggare finns av alla sorter, men vilken sort de än är, är de förbålt trevliga. Konferensen handlade om t.ex. vinturism, om ifall man kan tjäna pengar på vinbloggande (BKWine var i debattpanelen på det temat), om hur man videovinbloggar och mycket mer. Men det allra viktigaste med evenemanget var utan tvekan alla människor som man träffade och alla kontakter man fick. Och förstås en väldig massa goda viner. Kan varmt rekommendera den för alla till nästa år.

Och som nämnt ovan, det vore roligt om någon svensk vinbloggare dök upp antingen på boklanseringen eller på Prime Wine Bar efter lanseringen (se info ovan)!

Julen

Vi är lika förvånade varje år. Nu är vi snart framme vid jul. Och då kan det ju vara bra att tänka lite på julklappar. Vi har ovanligt många bokrecensioner i detta nummer så någon av de vinböckerna kanske kan passa i säcken – och vår egen bok kanske?

Julprodukter på SB

Inför julen lanserar Systembolaget ett flertal ”julprodukter”. Jack kommer med en specialrapport i två delar om denna lansering. Det är bland annat öl och glögg och Jack har gjort en specialrapport för dig. Läs om den längre ner i Briefen. Lanseringsdag är november 16, alltså på måndag!

Gratisprover?

En annan debatt som varit igång på internet är angående gratisprover för vinskribenter, t.ex. när importörer eller producenter skickar gratisflaskor till skribenter i förhoppningen att de ska skriva något positivt om dem. Diskussionen har handlat mycket om det är acceptable och om hur det ska hanteras. Längre ner i Briefen får du en kort sammanfattning plus vår syn på saken.

Resor

Och glöm nu inte att planera in nästa års vinresor!

Först ut är tryffelresan, i februari. En verkligen unik upplevelse när vi går ut i skogen och letar tryffel med tryffelhund, och sen äter en överdådig tryffellunch. Resan innehåller förstås också ett flertal vinbesök.

VIKTIGT: Sista anmälningsdag för tryffelresan: 1 december! Är du nyfiken på tryffel och tycker det skulle vara spännande att leta med tryffelhund, missa inte denna unika upplevelse!

Sen kommer Sydafrikaresan. Det finns fortfarande några platser kvar, men inte så många, så dröj inte för länge om du är intresserad.

Längre fram på våren blir det Toscana (med både mat och vin), Bordeaux och Tre Klassiker: Champagne, Chablis och Bourgogne.

Anmäl dig nu!

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen !

Vill du läsa mer om vin?:

Läs hela BKWine Brief 76 här!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!