BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


fredag, februari 18, 2011

Vinrankornas frihet? Eller planteringsrättigheter

För några år sedan kom alla EU-länderna överens om en stor reform av vinsektorn. En viktig del av detta var att avskaffa ”planteringsrättigheterna”. (Det var också på gång att chaptalisering, att tillsätta socker i vinet för att höja alkoholhalten, skulle förbjudas, men det blev allt för mycket protester från en del vinproducenter.) Systemet med planteringsrättigheter fungerar så att man får inte plantera vinstockar hur man vill utan man måste först ha ett ”tillstånd” för en viss areal. Dessa tillstånd var strikt begränsade.

Istället kom man överens om att slopa detta system och tillåta ”fri” plantering. Å andra sidan, om en vinproducent inte kunde sälja sitt vin, inte hittade köpare, så skulle han inte heller få några subventioner eller stödköp. (Dagens system bygger på stödköp av osålt vin.)

Hela reformen skapades för att göra vinindustrin mer konkurrenskraftig, framför allt gentemot ”Nya Världen” där vinproduktionen ofta är mer effektiv. Nu tycks vissa politiker ha börjat ändra åsikt och börjat säga att planteringsrättigheterna bör behållas och vinnäringen bör vara mer statskontrollerad. Senast var det den franske presidenten Nicolas Sarkozy. Förra året var det Angela Merkel i Tyskland. Alldeles nyligen har även organisationen AREV stämt in i kören. AREV är en samarbetsorganisation för ett antal av Europas vinregioner. De är ofta positiva till lagar och regler som skyddar vinproducenter från konkurrens och som går emot förändringar. Men sällan är till fördel för konsumenten.

Den franske vinskribenten Hervé Lalu har just publicerat en intressant artikel i ämnet på sin blogg. Han menar att det kommer att vara till fördel både för vinindustrin och för konsumenterna om planteringsrättigheterna avskaffas. Planteringsrättigheterna är i själva verket bara ett sätt för ”den gamla generationen” att skydda sig från konkurrens.

Vi kan bara hålla med Hervé, att planteringsrättigheterna bör bort, vinkonsumenter och vinproducenter skulle må bra av en öppnare konkurrens. Ner med planteringsrättigheterna! Läs Hervés artikel här: Droits de plantations, la polémique continue... mais est-ce la bonne? (använd Google Translate om du inte läser franska).

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!