BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


fredag, februari 25, 2011

Är det hutlöst att en flaska vin kan kosta 1000€ eller mer?

Frågan kan också ställas som ”har vi alla rätt att köpa klassade bordeauxviner till överkomliga priser?” Förvånande ofta får man svaret ”ja” på båda frågorna. Många tycks upprörda över de oerhört höga priser som de bästa (eller i alla fall dyraste) Bordeaux-vinerna (bland andra) kommit upp i under senare år. Men är det verkligen orimligt? Finns det något som säger att vi alla ska kunna köpa de slottsviner vi köpte förr även i framtiden?

Många vinkonsumenter tänker nostalgiskt tillbaks på när de kunde köpa de stora slotten utan allt för mycket värk i plånboken. Många vinskribenter har under det senaste året ojat sig över de enorma prisökningarna. En som inte ojar sig är Robert Joseph, en högt respekterad engelsk vinskribent. Han menar att vissa viner har idag blivit rena lyxvaror och finns det konsumenter som är beredda att betala tusentals dollar för en flaska så låt dem göra det. Inget fel i det. ”En flaska vin för $1000 är inte mer galet än en handväska för $10 000”. Vi håller med.

För alla oss andra, som inte vill betala 1000€ för en flaska vin, eller ”ens” 100€, så finns det ju faktiskt massor med goda viner till rimliga priser. Vars producenter säkert behöver pengarna bättre än lyxvinproducenterna dessutom. Läs hela Robert Josephs krönika här Plus ça change

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!