BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, maj 31, 2010

BKWines kommentarer på nya viner i juni på Systembolaget

BKWines provningskommentarer, nya viner

Här kommer nu, kort efter senaste Briefen, Jacks kommentarer och rekommendationer på de nya vinerna i juni på Systembolaget. Det är kanske värt att påpeka att Jack även provat igenom de boxviner som finns i det ordinarie sortimentet. Jack ger dig rekommendation på de som han tycker är bäst. (Nej, det utgick inget ’hardship’-tillägg för den provningen.)

Glöm heller inte att nu är det hög tid att planera in en vinresa i höst. Vi har många spännande resor på gång i september och oktober. Se mer detaljer nedan. (Notera också att datumet för resan till Bordeaux är ändrat.)

Glöm inte att vi även kan skräddarsy en konferensresa, utbildningsresa, vinklubbsresa etc helt enligt dina önskemål. Kontakta oss för diskussion!

Jacks kommentarer om de nya vinerna
Systembolaget – 1 juni (mm)
"Bäste vinvän,

Junis TSE startar mycket försiktigt med en bra champagne och några hyfsade vita men exploderar sedan i en lång, tyvärr nästan pinotlös, rad verkligt intressanta röda viner. Mycket finns i det alltid intressanta prisbandet mellan 200 och 300 kronor med en rolig mix av olika länder, druvor och årgångar. Som vanligt begränsade mängder så skynda Dig till butiken eller beställ på nätet.

Bäst bland de icke-röda är denna månad en ännu ung och lagringståligchampagne, en bröd- och lime-champagne i medelfåran, samt den en bubbelfria Grand Cru Riesling från Alsace, som inte övertygar trots att den ramlar ut som bästa vita.

Listan över intressanta röda kan göras glädjande lång (se mina listor längre ned) men jag vill särskilt lyfta fram några personliga favos....

Inte bara månadens fynd kommer från Italien utan därifrån hittar vi också månadens bästa vin nämligen den utsökta ..... Mycket Italien således.

....

Som Du märker kan min uppräkning av bra röda fortsätt länge än och då har jag inte ens nämnt månadens lilla tröst för pinotälskaren....

Sedvanlig uppdatering av viners årgångar sker även denna månad.... Mest prisvärda och med FYND-stämpel bland nya årgångar hamnar en vit riesling från Tyskland och ett rött vin från Portugal. Båda favoriter i repris och båda håller med råge ställningarna som mycket bra köp....

Till sist och lite på övertid har jag dykt ned i systemets BOX-utbud och kan konstatera att Du visserligen får en hel del acceptabelt och drickbart vin för ca 50 kronor flaskan men att det fortfarande inte är bland boxarna som vinvännen hittar sina favoriter inte ens om det gäller så kallade vardagsviner. Efter att som en nitisk tjänsteman ha provat igenom det samlade boxutbudet nöjer jag mig här med att lyfta fram två boxar, en röd och en vit...."

Plus Jacks listor:
  • De bästa vita
  • De bästa röda
  • Mest vin för pengarna
  • Bästa ölen
  • Bästa sprit
  • Bästa nya årgångarna

Läs fortsättningen på siten här: Nya Viner: http://www.bkwine.com/vininformation/nyhetsprovningar.htm

Kommentarer? Synpunkter?
Har du kommentarer på nyhetsutsläppet, eller på vad vi säger om det?(Vi vill gärna höra!)

BKWine tips: Restaurant Gabriel, Bordeaux

Restaurant Gabriel, Bordeaux

Som för att göra det vackra Place de la Bourse i Bordeaux ännu mer perfekt så finns här sedan ett år tillbaka en mycket trevlig restaurang kallad Gabriel, uppdelad i tre nivåer. I bottenplanet en bar, en trappa upp en bistro och två trappor upp en gourmetrestaurang som redan, bara efter 8 månader, fått sin första Guide Michelin-stjärna. I baren, kallad Les Dix, kan man även äta en smörgås eller en sallad vid lunch- och middagstid. Bistron har en otroligt prisvärd meny för 28 euro, förrätt, huvudrätt och dessert. Förrätten kan vara foie gras, en carpaccio på daurade (havsbrax – en verkligt delikat fisk) eller len purjolök med vinaigrettesås och parmesanost. Huvudrätten en grillad filet de bar (havsaborre) och saffransris med mandel, en köttbit med rödvinssås eller ett kycklinglår med gröna ärter och citron. Och kanske en god tiramisu, en frisk jordgubbssoppa eller en grapefruktsgratäng till efterrätt? Vi har ännu inte ätit på gourmetrestaurangen men är övertygade om att även den är värt ett besök. Reservation rekommenderas både där och i bistron.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

söndag, maj 30, 2010

BKWine Tips: Big Easy Restaurant & Wine Bar, Stellenbosch

Big Easy Restaurant & Wine Bar, Stellenbosch

Detta är en restaurang som ägs av golfspelaren och vinproducenten Ernie Els. Restaurangen, som öppnade 2008, är inhyst i ett vackert gammalt Cape Dutch-hus mitt i Stellenbosch - på Sydafrikas näst äldsta gata - och bjuder på en elegant men avspänd och behaglig atmosfär, nästan lite klubbstil. Här finns flera olika rum som alla har olika stilar, så det är bara att välja var man trivs bäst. Bra vinlista som sig bör och god mat som är franskinspirerad.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

lördag, maj 29, 2010

BKWine Tips: Champagne Eric Rodez, Ambonnay

Ambonnay är en Grand Cru-by, känd för sina fina pinot noir-druvor. Eric Rodez har 8 hektar som han odlar ekologiskt. Något av det viktigaste för en champagne är kvaliteten på det stilla basvinet (före andra jäsningen), menar han. I sina champagner blandar han i vin som legat ett år på små ekfat och ofta blandar han fem olika årgångar. En champagne kan bestå av 10-12 olika viner. Dosagen hålls låg. Hans champagner är eleganta med en fin mineralet. Prova t ex Cuvée des Crayères som har 20 % ekfatslagrat vin och 6 gram dosage. Druvorna är 50% de pinot noir och 50% chardonnay. Generös frukt med viss mognad, lite blommiga aromer och fin, krämig mousse (17.90 euro från egendomen). Mycket god är också Cuvée Blanc de Blanc som kommer från en mager jord som ger kraftfullt vin. Hälften av vinet är jäst och lagrat på små ekfat och 40 % har inte genomgått den malolaktiska jäsningen. Fin syra och friskhet och en lång, fyllig smak med citrus- och persikoaromer (20 euro).

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

fredag, maj 28, 2010

BKWine tips: Château Tournefeuille, Lalande de Pomerol

Detta fina slott ägs av familjen Petit sedan 1700-talet. Runt om slottet ligger familjens 17 hektar vingårdar med appellationen Lalande de Pomerol. Utsikten härifrån är magnifik, vi ser kyrkan i Pomerol, Cheval Blanc, Vieux Château Certan, Petrus... Emeric Petit är den nuvarande vinmakaren och han berättar att här i Lalande de Pomerol så bor familjerna oftast på sina slott. ”Appellationen är på 1100 hektar totalt som 180 odlare delar på, alltså 7 hektar i snitt.”

Trots att vingården är i en sammanhängande plätt så varierar jordmånen en del, berättar Emeric. Här finns lera som ger färg och kraft och påtagliga tanniner till vinet och grus som ger mer elegans, en ljusare färg och mindre uppenbara tanniner. Vingården är planterad med 70 % merlot och resten cabernet franc.

Rosalcy 2008, Lalande de Pomerol, är ett gott vin där frukten dominerar, här finns både hallon och körsbär i doft och smak och tanninerna är eleganta och runda (cirkapris 9-12 euro). Château Tournefeuille 2006 har lagrats 12 månader på ekfat, 1/3 nya. Doften är komplex och en del sekundära aromer har utvecklats, som svamp och tryffel. Stilen är klassisk Bordeaux, vilket är vad Emeric vill uppnå (cirka pris 15-23 euro). 2004 köpte familjen Petit 3 hektar i Pomerol. Resultatet är vinet L’Ecuyer och årgång 2005, gjord till 90 % på merlot börjar nu bli fint utvecklad med mycket elegans. ”Finlemmad, som en Pomerol ska vara”, säger Emeric.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

torsdag, maj 27, 2010

BKWine Brief nr 82, maj 2010 ute nu!

Välkommen till BKWine Brief nummer 82, maj 2010
Det har varit en ganska aktiv vår för vår del – och nu verkar ju våren, och till och med sommaren, ha kommit. Vi har varit mycket på resande fot. Vi har inte räknat ut hur många resekilometrar det blir, men det blir nog en hel del.

Först var vi i Sydafrika, vår första resa som vi organiserat till detta vinland, som faktiskt är den största leverantören av vin till Sverige (har du hört talas om Foot of Africa…). Resan kombinerade den som ville med en safari (vi gjorde det till exempel). Spännande viner att upptäcka! Och spännande djur förstås. Resan blev verkligen lyckad och vi kommer att göra Sydafrika 2.0 i mars. Hör gärna av dig redan om du är intresserad.

Sen bar det av på en kulen tre-klassiker-resa. Våren ville inte riktigt komma, men vi spenderade mest tiden i vinkällarna, först i champagne, med förstås perfekt tempererad champagne (tack vare kylan). Bland annat träffade vi en biodynamisk odlare där vi gjorde en omfattande provning av bl.a. hans basviner, dvs de stilla vinerna innan den andra jäsningen (mer om det nedan). Sen bar det av till Chablis, med stjärnkrogsmiddag, och sen till hjärtat av Bourgogne. Alla som var med var glada när vi äntligen fick lite värme i Beaune och vi kunde aperitifa på terrassen!

Nästa var Bordeaux, med till exempel en lunch med uteslutande sauternes. Och då kom askmolnet! Samma dag som resan började så började det ”pyra” på Island. Alla var förstås på plats innan det började, men vi var lite bekymrade. Men som genom ett under hade nästan alla resedeltagare kommit dit med bil – något som aldrig hänt förut. Och de två som skulle flugit lyckades pussla ihop ett bilbyte med några som skulle åt andra hållet!

Veckan därefter skulle vi resa till Sicilien; vi var båda inbjudna att delta i jury på Concours Mondial, en av världens största vintävlingar, där vi utgjorde hela den svenska kontingenten i den 250-hövdade juryn. Men så var det det där med askmolnet. Skulle det gå att komma till Sicilien över huvud taget? Fram till bara några dagar innan tävlingen visste vi inte om den skulle ställas in eller inte… Men turen var på vår (och Concours Mondials) sida och första dagen som flygen gick (relativt) normalt gick vårt flyg till Sicilien. Vilken otrolig tur! Vi passade på att göra en stor rundtur bland vingårdarna på Sicilien når vi var där. Tre dagar, 120 mil och många vingårdar. Och 120 mil på sicilianska vägar är en bedrift… men det var värt besväret. Ett fascinerande vindistrikt, allt från vin från Etna (apropå vulkaner – lyckligtvis i vila när vi passerade) till söta marsala, och massor med grekiska tempel. Du kommer att läsa mer om Sicilien här i Briefen under de närmaste månaderna. (Det vore roligt att organisera en vinresa till Sicilien! Någon som är intresserad?)

Sen bar det av till Toscana för Per där vi hade en vinresa, med inbakad matlagningskurs (har ni gjort någon hemgjord pasta sen ni kom hen, ni som var med på resan?). Alla vinodlare var förstås bekymrade över att det aldrig verkade komma någon sol, men det ordnar sig nog. Men igen dök askmolnet upp – sista dagen i Toskana stängdes de norditalienska flygplatserna (liksom de på Irland. Sverige lär ha klarat sig bra den gången.). Men precis i tid till att alla resedeltagare skulle bege sig hem på söndagseftermiddagen öppnades luftrummet förflygningar igen. Ganska stökigt på flygplatsen, jovisst, men alla kom i alla fall hem! Pust.

Samtidigt gav sig Britt av till Chile och Argentina. Där var det förvisso inga askmoln, men första dagen på plats kom det ett efterskalv till den stora jordbävningen för lite sedan. ”Bara” runt 4 på Richterskala, men Britt var mer skakad av att behöva ta sig runt en vingård på hästrygg.

Nåväl, nog med resor på ett tag (bortsett från att Britt åker till Sverige imorgon).

Det kommer att bli mer om alla dessa vindistrikt i Briefen framöver.

Nu hoppas vi förstås att du blir lite sugen på att ge dig ut och resa! För det kan ju inte bli askmoln och jordbävningar i höst igen!

Bokningarna på höstens resor är i full gång. Ännu finns det platser kvar på alla resor men det börjar fyllas upp på flera av resorna, så vänta inte för länge med att bestämma dig! (Notera också att höstens Bordeauxresa har nytt datum!)

Vi hoppas att vi ses snart på en resa.

Britt & Per


PS: Vi vill gärna dela med oss av några kommentarer från de som varit med på våra resor i vår. Här är en: ”TACK för en supertrevlig resa! Vi reser gärna flera gånger med er! :) Vi är SÅ nöjda :)”. Här finns lite fler citat: Vad säger kunderna om BKWines vinresor?

Läs hela Briefen här!


PS: Tipsa andra om Briefen ! Vill du läsa mer om vin?:
Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
Britts Vinskola
VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
BKWine TV – video om vin


BKWine på:

söndag, maj 16, 2010

Vin som investeringsobjekt

Ibland läser man om vilket säkert investeringsobjekt vin är. Inte sällan är det de som erbjuder sina tjänster till potentiella ”investerare” som beskriver nyttan och glädjen med att investera i vin. Felix Salmon, ekonomijournalist på Reuters, är av en annan mening. När han läste en analys av två forskare, Philippe Masset och Jean-Philippe Weisskopf, som publicerats av American Association of Wine Economists där de hävdar att investering i vin är bra, inte minst i dessa tider av finanskris (Raise your glass: Wine investment and the financial crisis ) , så fick han nog. Han skrev en artikel om varför analysen är felaktig och varför vin är en höst oviss investering. I korthet:

1. Vin är en så liten marknad så det finns ingen grund för att jämföra dess priser med andra ”asset classes” (t.ex. obligationer, aktier osv) och se om det är säkrare eller inte.

2. Analyser av vin som investering tar aldrig hänsyn till de kostnader man har, t.ex. transaktionskostnader och lagringskostnader, menar Salmon.

3. Det urval som ligger till grund för statistiken är inte rättvisande, menar Salmon. Man har i efterhand valt de viner som i slutet av perioden fortfarande anses vara investeringsviner. Hade man istället gjort ett neutralt urval i början av perioden hade resultatet blivit helt annorlunda.

4. Vin är inte ett investeringsobjekt vilket som helst, utan det har en begränsad livslängd, och även en topp. I det långa loppet gör detta att det är ett osäkert investeringsobjekt.

Läs hela Salmons (ganska korta) artikel här: blogs.reuters.com . Och missa inte att läsa kommentaren där Masset och Weisskopf går i svaromål.

Prova vin i Göteborg med VGAK

31 maj blir nästa provning; då blir det Saint Emilion och Pomerol med ett dussin viner. Västa Gastronomiska Akademiens Vänförenings Vinprovargrupp kunde kanske hitta ett kortare namn, men de vinprovningar de arrangerar verkar onekligen intressanta. De är givetvis i första hand för medlemmar i Vänföreningen (men det kanske man kan bli?) och i mån av plats finns det möjlighet för andra att delta. Bor du i Göteborgstrakten och vill lära dig mer om vin verkar det absolut vara värt en titt! Mer info: www.vgak.info

lördag, maj 15, 2010

Sydafrika går om Frankrike i England

Senaste försäljningsstatistiken från Storbritannien visar att Sydafrika nu har gått om Frankrike: för 12-månadersperioden fram till slutet av januari gick försäljningen av sydafrikanskt vin upp med 20 % och det såldes därmed 12,27 miljoner lådor (källa: Decanter/nielsen). Det såldes dock endast 12,26 miljoner lådor franskt vin, vilket var en nedgång med 12 %. Sydafrika ligger därmed fyra och Frankrike femma, bakom Australien, USA och Italien. Vår hypotes är att detta har mycket med produktions- och marknadsstrukturen att göra: De stora livsmedelskedjorna i England (Sainsbury osv) står för en allt större del av vinförsäljningen. Dessa köper helst från leverantörer som kan leverera stora kvantiteter. Sydafrika har många sådana leverantörer (på en areal lika stor som Bordeaux har man mindre än 600 producenter, men i Bordeaux finns det 10 000). I Frankrike är vinproduktionen dominerad av små producenter som har svårt att leverera de kvantiteter som en stor inköpare kräver. Effekten är densamma i Sverige (Sydafrika är den största leverantören av vin till Sverige och Frankrike är på femte eller sjätte plats): en enda stor inköpare (som i detta fall har monopol) arbetar hellre med stora volymer från få leverantörer än med ett stort antal mindre producenter. Vad tror du? www.decanter.com

fredag, maj 14, 2010

Chateau Montrose köper 22 ha mark i St Estèpe av Phelan Ségur för 900 000 euro

Det låter ju inte så dyrt var den första reaktionen. Sen insåg jag att det var 900 000 euro per hektar. Då kom saken i ett annat ljus. Pehlan Segur ägs av familjen Gardinier, som även äger Les Crayères (Reims lyxigaste restaurang och hotell) och en apelsinodling i Florida. Köpare är Martin Bouygues med familj, en av Frankrikes rikaste industrimän. Bouygues äger, vid sidan av Château Montrose, även Ch Tronquoy Lalande i Saint Estèphe och blir nu en av de största ägarna i kommunen. Montrose växer till 92 ha och Tronquoy Lalande har 28 ha. Han skulle därmed kunna skapa ett av de största ”klassade” slotten om han valde att använda alla 120 ha mark till Chateau Montrose (vilket i princip vore möjligt). 900 000 euro är en toppnotering för St Estephe och innebär att man där kommit upp i samma nivå som Margaux och Pauillac. (Bordeaux verkar vara favoritplatsen för förmögna fransmän: Bernard Arnault (LVMH) kontrollerar Ch Cheval Blanc och Ch Yquem och François Pinault (PPR, Galleries Lafayette mm) äger Ch Latour.) Mer info: www.sudouest.fr

Ny sommelierutbildning från Restaurangakademien

Restaurangakademien har lanserat en ny Yh-utbildning, ”Internationell Sommelier” (vad vore en ”nationell”?), som pågår i 40 veckor på heltid. Utbildningen ger 200 Yh-poäng, är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Man får både yrkeshögskoleexamen och WSET Advanced Certificate. Mer info: www.restaurangakademien.se

”Mellanöl i livsmedelsbutiker = formel för fylleri”? (IOGT mfl spekulerar)

Under en period i slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet såldes mellanöl i livsmedelsbutiker. En kommentar på Monopolbloggen fick oss att titta närmare på det. Den som skrev kommentaren menade att det var ett bra exempel på att när alkohol säljs utanför monopolet (t.ex. i livsmedelsbutiker) så leder det till kraftigt ökad konsumtion. Skribenten hade nog tagit informationen direkt från IOGTs sajt, eftersom de skriver samma sak där: http://www.iogt.se/Fakta--argument/Lathund-for-nykterister/. Vi tittade lite närmare på statistiken. I t.ex. en CAN-Rapport om Drogutvecklingen i Sverige kan man se hur alkoholkonsumtionen utvecklats. Det visar sig mycket intressant. Under ”frihetsperioden” för mellanöl steg ölkonsumtionen en del. Den totala alkoholkonsumtionen ökade med hela 40 % säger IOGT och tar det som ett argument för monopolet. Men det visar sig att a) ölkonsumtionen steg kraftigt först men sjönk sedan tillbaks (nyhetens behag?), b) vinkonsumtionen steg kraftigt och stadigt under hela perioden, och c) spritkonsumtionen steg också kraftigt. Med andra ord: Mellanölet, som såldes i livsmedelsbutiker, bidrog en aning till den kraftiga ökningen av alkoholkonsumtionen, men jämförelsevis lite. Vin och sprit, som såldes i monopolbutikerna, stod för den största delen av ökningen. Vad drar du för slutsats av det? Samma som IOGT? (mer detaljerad info finns i länkarna ovan)

torsdag, maj 13, 2010

”Rör inte min införselkvot” - en social studie av IOGT

Tillhör du dem som tar med dig vin, öl eller sprit när du kommer hem från en utlandsresa? Du kanske till och med tycker att det kan vara trevligt vid något enstaka tillfälle handla på något annat ställe än i monopolbutiken. Då kanske du ska ta en titt på en ny kampanj från IOGT, där de visar upp deras syn på dig och på andra som gör som du: ”Rör inte min införselkvot” i fyra delar.

Kartongvinets uppfinnare död

Någon gång på 60-talet kom Tom Angove hem med en besynnerlig sak: en pappkarton som innehöll en plastpåse, som han hade fyllt med vin. Familjen tyckte han var knäpp. Men det var hans prototyp till vad som skulle utvecklas till en av de mest revolutionerande förpackningarna för vin, det som omväxlande kallas bag-in-box, boxvin, kartongvin, cask wine eller annat. Angove var australiensare och dog nyligen, vid 92 års ålder. Om han någonsin kom till Sverige, det land som har den ojämförligt största marknadsandelen med kartongvin, vet vi inte. Mer info: www.heraldsun.com.au

Fransk-svenska gastronomidagar i Örebro i augusti

27-28 augusti blir det fransk-svenska gastronomidagar i Örebro. Med centrum på stortorget blir det uppvisning, och provsmakning, av franska delikatesser och drycker (kanske kan det vara något vin med?). Mer info: www.dinmasspartner.nu

onsdag, maj 12, 2010

Vår på Château l’Engarran i Languedoc

Under våren passar man på att ha lite festligheter på Château l’Engarran i Languedoc, nära Montpellier. Helgen 24-25 april firar man ”Fête du terroir de Saint Georges d’Orques” med provsmakning av bl.a. slottets viner. Helgen 5-6 juni blir det visning av parken, som annars inte är öppen för allmänheten och vinprovning. Hela juni har man varje onsdag visning av slottet och parken, och förstås provsmakning av vinerna. Och på fredagar, lördagar och söndagar har man mellan 10 och 13 och mellan 15 och 19 gratis provsmakning av vin och någon regional specialitet. Mer info: http://www.chateau-engarran.com/

DN skriver om Tokajer

För några veckor sedan hade Dagens Nyheter en artikel om Tokajer och dess viner. Den publicerades i deras resebilaga så tyvärr finns den inte tillgänglig på internet. Men om du råkade se artikeln så hoppas vi att du la märke till bilderna. De kom från BKWine – via vår engelska bildagent.

tisdag, maj 11, 2010

Världens bästa chardonnay-viner

En sån titel ska man ju alltid ta med en nypa salt. I varje vintävling så är det ju endast de viner som valt att ställa upp som bedöms. Nåväl. I den nyligen avhållna tävlingen Chardonnays du Monde korades tio vinnare. Så här kommer – världens bästa chardonnayer:

- Chardonnay Morillon Trocken 2008, Weingut Johann Schneeberger
- Ktima Tselepos Marmarias Chardonnay 2007, Ktima Tselepos & Co
- Champagne Premier Cru Blanche de Castille Blanc de Blancs Brut, Champagne Colin
- Vin de Pays du Val de Loire - Domaine la Morinière 2009 Gaec de la Ragotière
- Lourensford Winemaker's Selection Chardonnay 2009 Lourensford t/a Cape Wine Brands
- Penedès do Chardonnay Col-leccio 2008, Albet i Noya Sat
- Champagne Paul Goerg Premier Cru Blanc de Blancs Brut, Coop. la Goutte d’Or / Champagne Paul Goerg
- Chardonnay Beerenauslese 2008, Weinzergenossenschaft Auggen eG
- Chardonnay Icewine 2007, Kalala Organic Estate Winery
- Vin de Pays d'Oc Domaine de Cibadiès - Cuvée Tradition 2009 Scea des Vignobles JM Bonfils

Chardonnay Beerenauslese!? Mer info : www.chardonnay-du-monde.com

Ny Barolo-bok

Kanske ska man börja tidigt? På bilden ser författaren inte ut som mycket mer är 30, men boken rubricerar han som sina memoarer. Eller kanske är bilden inte riktigt aktuell. Matthew Gavin Frank har i alla fall just publicerat en bok om Barolo där han berättar om sin tid som illegal invandrare i Barolo. Han är dock mat- och vinskribent, så boken handlar mest om den sidan av livet i Barolo, får man förmoda. Mer info: www.nebraskapress.unl.edu

måndag, maj 10, 2010

BKWine dömer Coup de Coeur des Femmes Journalistes 2010

Vinkooperativen är viktiga nere i Languedoc-Roussillon. 25 000 odlare härnere tillhör ett kooperativ och La Fédération Régionale de la Coopération du Languedoc-Roussillon arbetar hårt för att hjälpa, rådge och entusiasmera sina medlemmar. Bland annat så anordnar man varje år en stor vintävling där de olika kooperativen ställer upp med sina bästa viner. De viner som får guldmedalj får sedan delta i ytterligare en tävling, kallad ”Coup de Cœur des femmes journalistes » (Kvinnliga journalisters Favoriter), som i år ägde rum den 1 april nere i den lilla byn Baixas, inte långt från Perpignan. BKWines kvinnliga del deltog i tävlingen tillsammans med journalister från bl a dagstidningar som Libération och Midi Libre Perpignan, vintidningar som Decanter, Terre de Vins, La Vigne, Wine International, Reussir Vigne och radiostationer som Cherie FM.

Coup de Coeur-tävlingen är en angenäm tillställning eftersom vinerna, som ju samtliga fått guldmedalj, håller en bra kvalitetsnivå. Vilket också gör att det inte är självklart att utse en vinnare (därför blev det två coup de coeur för vin doux naturel). Men så småningom valdes nedanstående samling viner, samtliga riktiga sommarviner. Dessa kommer nu att representera kooperativen i Languedoc-Roussillon under ett år.

Coup de Cœur-vinnare

Vitt vin: Beauvignac Viognier, IGP Pays d’Oc blanc 2009, Cave de Pomerols, Pomerols (Hérault). Ett sommarvin, blommigt och aromatiskt med en fin citrusavslutning.

Rött vin: Vallée des Arômes Merlot, IGP Haute Vallée de l’Orb rouge 2009, Cave les Coteaux de Capimont, Herepian (Hérault). Harmoniskt vin med komplexitet. Aromer av mogna skogsbär. Går utmärkt både till en lunchsallad och ett grillat ankbröst.

Rosé: Pop Frutti Syrah/Grenache, VDP des Côtes des Catalanes rosé 2009, Cave Les Vignerons des Terres Romanes, Vinca (Pyrénées Orientales). Namnet är ungdomligt men vinet är fullvuxet med fina jordgubbstoner och viss fyllighet. Till aperitif eller grillfesten.

Vin Doux Naturel: Dom Brial, AOC Muscat de Rivesaltes 2009, Cave Les Vignobles Dom Brial, Baixas (Pyrénées Orientales). Trevliga, typiska Muscat-aromer och bra koncentration i smaken. Drick den riktigt välkyld till aperitif med också till tapas.
och
Le Grenat de Terrassous, AOC Rivesaltes grenat 2007, Les Vignobles de Constance et du Terrassous Terrats (Pyrénées Orientales). Söta och mjuka aromer av mogna frukter och torkade fikon. Gott till den hemmagjorda glassen med färska bär.

Bordeaux tappar dramatiskt på export. Kina kommer till undsättning?

Exporten av Bordeaux-vin sjönk med 14 % under 2009 räknat i volym (1,54 M hl eller 206 miljoner flaskor) eller 23 % räknat i värde. Europa står för 56 % av all export och där är fallet störst: -19 % resp -25 %. De tre största marknaderna föll mycket: Tyskland (-14/-18 %), Belgien (-14/-16 %), och Storbritannien (-25/-33 %). Även utanför Europa har många marknader tappat mycket: bland de tre största marknaderna utanför Europa har USA fallit med -27/-44 % (!) och Japan med -18/-28 %. Det som något dämpat det katastrofala resultatet är att Kina seglat upp som den största marknaden utanför Europa. Exporten av bordeaux till Kina ökade med 97 % i volym och 40 % i värde! I stort sett alla andra stora marknader faller, utom Hong Kong (+24/46 %).

onsdag, maj 05, 2010

Mer champagne!

Jo, ytterligare en notis om champagne. Som handlar om mer champagne. Produktionen i Champagne har skjutit i höjden med remarkabel hastighet under de senaste 50 åren. Här är några siffror (Källa: CIVC/the Drinks Business):

Total försäljning: 1950 såldes 33 miljoner flaskor. 2008 sålde man 322 miljoner flaskor.

Skördeuttag: avkastning är ju ett populärt diskussionsämne i vinregioner. I Champagne räknar man i kg/ha. För drygt 50 år sedan var den genomsnittliga årsutjämnade avkastningen runt 3-4000 kg/ha. Idag ligger den på ca 15 000 kg/ha. Det motsvarar ungefär 100 hl/ha. (Källa: CIVC/the Drinks Business)

Vem dricker mest champagne?

Den största exportmarknaden för Champagne är England med 36 miljoner flaskor (för 2008), följt av USA. Här är topplistan (källa CIVC/Drinks International):

  • UK: 36 M flaskor
  • USA: 17 M
  • Tyskland: 12 M
  • Belgien: 10 M
  • Italien: 9 M
  • Japan: 8 M
  • Schweiz: 5 M
  • Spanien: 4 M
  • Australien: 3,7 M
  • Nederländerna: 3,5 M
  • Sverige: 2 M
  • Kanada: 1,5 M
  • UAE: 1,4 M
  • Ryssland: 1,3 M
  • Singapore: 1,2 M
  • Kina: 0,9 M
  • Brasilien: 0,7 M
  • Indien: 0,2 M

Men vem konsumerar mest per capita? Vi har inte gjort kalkylen. Kan det vara Sverige? Nej, antagligen Schweiz. Eller är det fransmännen?

Vodka i världen

Världen dricker mycket vodka. Den största marknaden är, inte förvånande, Ryssland, följt av USA. Här är topplistan (siffror från 2008, källa Drinks Business):

Ryssland: 269 miljoner lådor
USA: 55 M
Ukraina: 41 M
Polen: 33 M
Kazakstan: 10 M
Vitryssland: 9 M
UK: 8 M
Tyskland: 7 M
Uzbekistan: 6 M
Brasilien: 5 M
(269 miljoner lådor blir ungefär 24 miljoner hektoliter, om vi räknat rätt. Som jämförelse producerar Frankrike runt 60 miljoner hl vin.)

Några intressanta produkter från vodkavärlden: Bakon vodka, med baconsmak; Thunder, vodka med toffee-smak, ”taste the storm” (!? i magen kanske?); Lex Vodka med en intressant marknadsföringsslogan: ”6 months maturation and crystal purity … unique aging technology … sophisticated process gives us untold harmony and crystalline product purity … a sublime taste that defies description … 11 filtration stages (including silver and platinuma filters) … artesian water from … natural composition is thus maintained” etc

De tio största vodkamärkena:

Smirnoff 25 M lådor och en marknadsandel på 4,8 %
Green Mark 12 M
Absolut 11 M
Nemiroff 8 M
Khortystsa 8 M
Pyat Ozer 6 M
Putinka 6 M
SV 4 M
Myagkov 4 M
Absolwent 4 M

tisdag, maj 04, 2010

Prisade Graves-viner

Varje år arrangeras en tävling för alla Graves-viner, där de bästa exempel från appellationen premieras. Dessa viner används sedan i appellationens egen marknadsföring. I den senaste upplagan av tävlingen deltog 60 viner. Vinnare i de tre kategorierna rött, vitt, och sött blev:

- Châteua Langlet 2007, Vignobles Kressmann (rött)
- Château Pont de Brion 2007, Pascal Molinari (vitt)
- Château Léhoul 2007, Eric Fonta (sött)

Ny österrikisk vinregion: DAC Eisenberg

Österrikes jordbruksminister har fastslagit ett ny ”appellation”, vad som i Österrike kallas DAC: Eisenberg DAC. Området ligger i Südburgenland och omfattar distrikten Oberwart, Güssing och Jennersdorf. Eisenberg DAC måste tillverkas av 100 % blaufränkisck-druvor och ska ha en distinkt kryddig mineralitet i karaktären. Jordmånen är den i Österrike vanligt förekommande lössjorden. Vinet kan lagras i tank eller på fat men får inte ha en markerad ekkaraktär. Det finns även en tilläggsbeteckning, ”reserve”, för att markera eklagrade viner som kan ha något mer fatkaraktär. Första årgången är 2009 (2008 för reserve) och de får börja säljas 1 september 2010. Detta är de DAC som existerar idag:

- Weinviertel DAC
- Mittelburgenland DAC
- Traisental DAC
- Kremstal DAC
- Kamptal DAC
- Leithaberg DAC
- Eisenberg DAC

www.winesfromaustria.com

Världens vinproduktion och vinkonsumtion ner 2009

Vinkonsumtionen fortsätter att sjunka i världen enligt den senaste statistiken från OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) för 2009. Konsumtionen sjönk med knappt 3 % och nådde därmed 237 miljoner hektoliter. Världens vinproduktion sjönk också något och uppgick till 265 M hl.

måndag, maj 03, 2010

Österrikisk vinexport ökar: dubbelt upp i Sverige!

Österrike lyckades långt över förväntan med sin vinexport 2009. Exporten ökade med 5,3 % i värde och med 16 % i volym jämfört med året innan. Den totala exporten uppgick därmed till 70 miljoner liter till ett värde av 119 miljoner euro. De största exportländerna var: Tyskland (+15 % i volym, +9 % i värde) och Schweiz/Liechtenstein (+27 % / +6 %). Andra viktiga exportmarknader var: Nederländerna (+30 % / +27 %), Sverige (med den remarkabla ökningen +51 % / +38 %) och Japan (+33 % / +10 %). Siffrorna är desto mer imponerande med tanke på att österrikisk export total sett sjönk med 20 %. www.winesfromaustria.com (figur: AWMB)

Konst och vin: Mouton Rothschild och Taittinger

Både bordeauxslottet Château Mouton-Rothschild och champagnehuset Taittinger är kända för sina dekorerade flaskor. Mouton låter varje år en konstnär utsmycka sin etikett medan Taittinger har gjort en serie med specialformgivna flaskor, ibland mycket avancerade, kan man nog säga. Den schweiziske vinentusiasten och journalisten Philippe Margot har skrivit två eböcker om dessa två berömda konstinitiativ. Båda böckerna kan man läsa gratis på internet: om Mouton-Rothschild och om champagnehuset Taittinger (klicka på omslaget för att läsa)

100 vinvideo på BKWine TV

Vi har publicerat vår 100e vinvideo på vår videokanal på YouTube. Det firade vi med ett pressmeddelande:

”BKWine publicerade nyligen sin etthundrade vinvideo på BKWine TV. BKWine TV är en YouTube-videokanal med intervjuer med vinproducenter och med reportage från vingårdar och vindistrikt. Den senaste videon är en intervju med Sydafrikas första svarta kvinnliga vinproducent. Alla videos finns tillgängliga på http://www.youtube.com/bkwine

BKWine TV är BKWines videokanal; BKWine drivs av det Paris-baserade paret Britt och Per Karlsson och sysslar med vinresor, vinjournalistik och vinfotografi.

Alla videos är gjorda av Per Karlsson, en av grundarna till BKWine. Han berättar om hur det började: ”Det började som ett kul experiment. Vi reser runt mycket i vindistrikt för våra vinresor och för journalistiken – vi besöker runt 200 vingårdar varje år – och en bekant sa: ’Varför gör du inte lite videos med de vinproducenter ni besöker?’ Så jag lånade en videokamera och började med att göra lite video på försök. Det har blivit verkligt populärt, vi har mer än 100 000 ’tittar’ på YouTube.” Tekniken är mycket enkel: det är bara en person, med en kamera och en mikrofon, som pratar med vinmakarna.

De flesta videos är intervjuer med vinmakare eller reportage från vingårdar och vindistrikt. Den senaste videon är en intervju med Sydafrikas första svarta kvinnliga vinmakare, Ntsiki Biyela på Stellekaya-vingården i Stellenbosch. Den spelades in alldeles nyligen på BKWines vinresa i de sydafrikanska vindistrikten. Andra nyligen publicerade videos inkluderar en intervju med Jon Bowen, en engelsman som gör vin i Sydfrankrike, Charles Metcalfe, en känd engelsk vinjournalist som berättar om vintrender i Portugal, och Carlos de Jesus, marknadschef på Amorim som förklarar varför kork fortfarande är den bästa förslutningen. Andra videos att nämna är t.ex. med chefsvinmakaren på Château d’Yquem, en presentation av den revolutionerande champagnekorken Maestro som sedan förbjudits, Lars Torstensson, den svenske flygande vinmakaren, och Mats Wallin, en svensk vinodlare i Provence. Men den populäraste av alla video är en beskrivning av hur man tillverkar ett vinfat! Klippen är på svenska, engelska eller franska (markerat med [S], [E] eller [F]).

Per säger om syftet med filmerna: ”Det är ett sätt att dela med sig till andra vinentusiaster världen runt av våra upplevelser och våra resor. Vi vill framför allt låta alla vinmakare komma till tals och förklara vad de gör och varför – det är inte vi själva som berättar om vilka viner vi provar, som det allt för ofta är på YouTube. Vi vill visa de som verkligen jobbar med att göra vin och låta dem berätta hur de tänker, och sen dela med oss av det till sociala vin-nätverk på internet. Vi försöker inte att gör polerade professionella filmer, det har vi inte resurser för. Istället försöker vi att berätta en intressant historia. Det verkar fungera bra. Mer än 150 000 videos har visats på BKWine TV. Vi är också lite stolta över att vi t.o.m. har mer ’channel views’ (besökare på kanalsidan) än den stora amerikanska vintidningen Wine Spectator (fast de har fler visade videos förstås). Men vi konkurrerar ju inte på något sätt. Ju fler som gör vinvideos desto bättre för alla vinälskare världen runt!”

BKWine TV uppdateras regelbundet med nya videos. Snart kommer t.ex. en serie med videos från Sydafrika som gjordes under BKWines vinresa i landet nyligen. Alla videos finns tillgängliga på YouTube på http://www.youtube.com/bkwine, och publiceras också på BKWines blog: http://bkwine.blogspot.com/

söndag, maj 02, 2010

Åsas månadens ... balsamvinäger

Åsas månadens …. balsamvinäger
Balsamvinäger ”Extravecchio” från Villa San Donnino, Modena, Emilia Romagna.


Det är svårt att förstå att så mycket smak kan komma från en enda enstaka droppe. Balsamvinägern från Villa San Donnino är nästintill sirapsliknande i konsistensen och är lagrad i mer än tjugofem år. Det räcker nästan med en halv droppe i detta fall för att fylla gommen med varma, runda smaker och den efterföljande salivframkallande syran som gör att smaken sitter kvar länge och väl. Färgen är mörkt brun med svaga inslag av djupt röda och rostfärgade toner. Kostnaden är hög om man enbart tittar på priset, ser man däremot till arbetet och tiden som gått åt för att skapa denna produkt, och smaken på resultatet, så är varje öre väl använt. Riktiga smakupplevelser växer inte på träd och för den som är på jakt efter en ny sådan är balsamvinägern från Villa San Donnino ett hett tips. Tips för användning: att droppa på en bit väl lagrad parmesanost eller på kött precis innan servering. Används även till efterätter, som till glass och till jordgubbar. Pris: 100 ml cirka 80 euro. www.villasandonnino.it

BKWine Tips: Domaine du Vissoux, Beaujolais

Domaine du Vissoux, Beaujolais

Många har förutfattade meningar om Beaujolais. Alla som har det borde smaka Pierre-Marie Chermettes viner från Domaine du Vissoux. Pierre-Marie har 30 hektar, varav 10 hektar är Beaujolais Cru-mark. Han hör hemma i södra delen av appellationen men hans vingårdar är mycket utspridda. Vilket betyder många olika sorters jordmån, vilket han gärna påpekar när man träffar honom (och han visar gärna stenarna också så att man kan jämföra). Terroir betyder mycket för Pierre-Marie. Hans viner smakar Beaujolais, helt klart, men här finns ingenting av skumbanan, utan frukten är ren, fin hallon och syran är frisk och hög. I hans Fleurie finns även en liten blommighet och mineralton och i Moulin à Vent mer lingon, blåbär och tranbär. Bra struktur finns i alla hans viner. Dessa tillhör våra stora favoriter i Beaujolais.
Klicka här för adress och fler rekommendationer.

BKWine tips: Domaine des Amouriers, Vacqueyras

Domaine des Amouriers, Vacqueyras

I Vacqueyras i södra Rhône-dalen hittar vi många intressanta producenter. En är Domaine des Amouriers. Här jobbar Patrick Gras och Igor Chudzikiewicz tillsammans med runt 25 hektar vinodlingar. 10 hektar är i appellationen Vacqueyras, en hektar i Côtes du Rhône och resten är vin de pays (eller IGP numera). Det är dock ambitiöst gjorda vin de pays, eftersom avkastningen hålls på rimlig nivå, mellan 50 och 55 hektoliter per hektar. ”Våra 25 hektar är utspridda på 34 olika markplättar, vilket betyder extra jobb men också extra komplexitet i vinet”, berättar Igor. Arbetet i vingården är mer eller mindre ekologiskt, ”vi använder nästan bara svavel och koppar”, säger Patrick. Druvorna handskördas och ingreppen i källaren hålls till ett minimum. Resultatet blir välgjorda, fruktiga viner med fin syra, viss personlighet och inte sällan en ton av garrigue (påminner bl a om färska kryddörter). Våra favoriter är Vacqueyras Signature och Vacqueyras Genestes.
Klicka här för adress och fler rekommendationer.

Välkommen till BKWine Brief nummer 81, april 2010

Om allt går som planerat så kommer vi att sitta på planet till Sicilien (eller kanske vara framme) när du läser detta. Senaste rapporterna säger att flygen ska gå som vanligt. Vi kommer att vara domare i den stora vintävlingen Concours Mondial som i år äger rum i Palermo. Runt 5000 viner deltar i tävlingen, som är en av världens största. (Vi är förresten de enda svenskar som är med i juryn.) I samband med det så har vi också planerat att utforska Siciliens vindistrikt lite mer i detalj. Det är ju inte så ofta man ser viner därifrån i Sverige eller i Frankrike, men en del är riktigt bra. Så med tiden kommer du nog att kunna läsa mer om Siciliens viner här. Men vi kanske borde vara nervösa. Även Sicilien är ju känt för sina vulkanutbrott…

Så här års är det ju alltid mycket tal om Bordeaux. Det är ju ”primörsäsong”, inte bara på sparrisen. I början av april så presenterar alla de stora bordeauxslotten senaste skördens viner för inköpare och journalister – den s.k. primörcirkusen i Bordeaux när flera tusen besökare kommer dit för att prova. (Det har ju även varit en del andra skriverier om Bordeaux nyligen: när man offentliggjorde förra årets försäljning visade det sig vara ett dramatiskt fall, i viss mån dämpat av nya vindrickare i Kina. Läs mer om det nedan.)

Just nu diskuteras det därför mycket om 2009 års bordeauxviner och deras kvaliteter. Egentligen är det en diskussion med måttligt intresse. 2009 var ett mycket bra till fantastiskt bra år, så man måste ha ansträngt sig mycket för att inte göra ett bra vin det året. Det kan även vi bekräfta (liksom våra resedeltagare!) eftersom vi hade tillfälle att prova några 2009:or när vi var i Bordeaux nyligen.

Det som kommer att vara mer intressant är vad som händer sen. Nästa steg i processen är nämligen att slottet kommer att offentliggöra sina ”release-priser”, dvs vad de vill ha betalt för sina viner. Mot en bakgrund av finanskris och försäljningsnedgångar på mellan 15 % och 40 % på olika marknader ska det bli intressant att se var priserna hamnar… Kraftigt fall, pga vikande marknad? Kraftigt upp, tack vare den utmärkta kvaliteten? Eller något annat? En producent vi pratade med sa att ”vi måste vara måttliga; inte en prisökning på mer än 10-15 %”. Men i de flesta branscher skulle man nog anse sig lycklig om 10-15 % årlig prisökning var ett tecken på måttlighet. Det ska bli intressant att se vad som kommer att hända.

Ta också en titt på höstens resor. Vi har flera mycket spännande destinationer! Frankrike, Italien, Portugal… Några av resorna börjar redan fyllas upp så vänta inte för länge med att anmäla dig. Anmäl dig nu!

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen ! Vill du läsa mer om vin?:
Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
Britts Vinskola
VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
BKWine TV – video om vin


BKWine Brief Special- månadens nya viner

BKWines provningskommentarer, nya viner

Dags för maj månads nya viner. En mycket blandad lansering som Jack kommenterar i detalj. Läs den korta introduktionen nedan och alla detaljer på sajten.

Ta också en titt på de planerade vinresorna. Det finns kanske något som kan locka dig:

  • Rhônedalen och Châteauneuf-du-Pape – årets vinby
  • Languedoc – Frankrikes Nya Världen
  • Vin & gastronomi i Veneto och Emilia-Romagna – inklusive amarone
  • Bordeaux – de stora klassiska slotten och annat spännande
  • Piemonte – med Barolo och Barbaresco och de imponerande bergen
  • Champagne
  • Douro i Portugal – världens mest spektakulära vinflod

Anmäl dig nu! Vissa resor börjar fyllas upp.

Mer info på siten.

Glöm inte att vi även kan skräddarsy en konferensresa, utbildningsresa, vinklubbsresa etc helt enligt dina önskemål. Kontakta oss för diskussion!

PS: Du kan även läsa på sajten om vilka nyheter som kommer i juni – bara hos BKWine!

Jacks kommentarer om de nya vinerna

Systembolaget – 3 maj (mm)

"Bäste vinvän,

3 maj gör Systembolaget två parallella lanseringar dels den så kallade ”sommarlanseringen” och dels ännu en av årets TSE (tillfälligt sortiment exklusivt).

Sommarlanseringen innehåller naturligtvis ett betydande inslag av roséviner men också, enligt bolagets uttalade intentioner, viner på temat; ”sommarsverige, grill, byffé, Afrika (VM) och mikrobryggerier”.

Detta tema präglar till viss del även vinerna i TSE och enligt min uppfattning har Du som vinvän betydligt mer att hämta från TSE . . .

Två riktigt bra vita viner som också uppvisar en mjukt maskerad och elegant hanterad chardonnay är en Chablis Premier Cru och en Puligny Montrachet vilket summerar upp till inte mindre än fyra bra vita bourgogner. Men kostar det så smakar det! Bästa vita denna månad är dock en amerikan. . .

Till sist en livboj för Er som bara måste ha en ny riesling, köp en Riesling från Alsace som är ett utmärkt exempel på vad en bra Alsace förmår. . .

Nu till de röda . . .

Månaden erbjuder en lång rad verkligt intressanta viner i kostnadsfältet 100-300 kronor, inte direkt billigt men gripbart för de flesta. En hel del av dessa röda platsar väl in i bolagets tema om grill och Sydafrika . . .

Bästa röda (och månadens totalt sett bästa vin) är Rhônevin som kan ha potential till att utvecklas till ett stort vin. Jag hade under provningen svårt att fullt ut bedöma vinet som just nu är i en svår period men track record från producenten gör att jag tror på en lysande framtid. . ."

Med andra ord en varierande månad. Du får även kommentarer om de bästa rosévinerna, nya årgångar på ”gamla” viner, de bästa ölen från mikrobryggerierna, och många fler rekommendationer på de bästa vinerna!

Plus Jacks listor:
  • De bästa vita
  • De bästa röda
  • Mest vin för pengarna
  • Bästa ölen
  • Bästa sprit
  • Bästa nya årgångarna
  • Bästa roséviner

Läs fortsättningen på siten här: Nya Viner: http://www.bkwine.com/vininformation/nyhetsprovningar.htm
Kommentarer? Synpunkter?

Har du kommentarer på nyhetsutsläppet, eller på vad vi säger om det? Vill du dela med dig av dina egna åsikter om vinerna? (Vi vill gärna höra!)

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!