BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, maj 27, 2010

BKWine Brief nr 82, maj 2010 ute nu!

Välkommen till BKWine Brief nummer 82, maj 2010
Det har varit en ganska aktiv vår för vår del – och nu verkar ju våren, och till och med sommaren, ha kommit. Vi har varit mycket på resande fot. Vi har inte räknat ut hur många resekilometrar det blir, men det blir nog en hel del.

Först var vi i Sydafrika, vår första resa som vi organiserat till detta vinland, som faktiskt är den största leverantören av vin till Sverige (har du hört talas om Foot of Africa…). Resan kombinerade den som ville med en safari (vi gjorde det till exempel). Spännande viner att upptäcka! Och spännande djur förstås. Resan blev verkligen lyckad och vi kommer att göra Sydafrika 2.0 i mars. Hör gärna av dig redan om du är intresserad.

Sen bar det av på en kulen tre-klassiker-resa. Våren ville inte riktigt komma, men vi spenderade mest tiden i vinkällarna, först i champagne, med förstås perfekt tempererad champagne (tack vare kylan). Bland annat träffade vi en biodynamisk odlare där vi gjorde en omfattande provning av bl.a. hans basviner, dvs de stilla vinerna innan den andra jäsningen (mer om det nedan). Sen bar det av till Chablis, med stjärnkrogsmiddag, och sen till hjärtat av Bourgogne. Alla som var med var glada när vi äntligen fick lite värme i Beaune och vi kunde aperitifa på terrassen!

Nästa var Bordeaux, med till exempel en lunch med uteslutande sauternes. Och då kom askmolnet! Samma dag som resan började så började det ”pyra” på Island. Alla var förstås på plats innan det började, men vi var lite bekymrade. Men som genom ett under hade nästan alla resedeltagare kommit dit med bil – något som aldrig hänt förut. Och de två som skulle flugit lyckades pussla ihop ett bilbyte med några som skulle åt andra hållet!

Veckan därefter skulle vi resa till Sicilien; vi var båda inbjudna att delta i jury på Concours Mondial, en av världens största vintävlingar, där vi utgjorde hela den svenska kontingenten i den 250-hövdade juryn. Men så var det det där med askmolnet. Skulle det gå att komma till Sicilien över huvud taget? Fram till bara några dagar innan tävlingen visste vi inte om den skulle ställas in eller inte… Men turen var på vår (och Concours Mondials) sida och första dagen som flygen gick (relativt) normalt gick vårt flyg till Sicilien. Vilken otrolig tur! Vi passade på att göra en stor rundtur bland vingårdarna på Sicilien når vi var där. Tre dagar, 120 mil och många vingårdar. Och 120 mil på sicilianska vägar är en bedrift… men det var värt besväret. Ett fascinerande vindistrikt, allt från vin från Etna (apropå vulkaner – lyckligtvis i vila när vi passerade) till söta marsala, och massor med grekiska tempel. Du kommer att läsa mer om Sicilien här i Briefen under de närmaste månaderna. (Det vore roligt att organisera en vinresa till Sicilien! Någon som är intresserad?)

Sen bar det av till Toscana för Per där vi hade en vinresa, med inbakad matlagningskurs (har ni gjort någon hemgjord pasta sen ni kom hen, ni som var med på resan?). Alla vinodlare var förstås bekymrade över att det aldrig verkade komma någon sol, men det ordnar sig nog. Men igen dök askmolnet upp – sista dagen i Toskana stängdes de norditalienska flygplatserna (liksom de på Irland. Sverige lär ha klarat sig bra den gången.). Men precis i tid till att alla resedeltagare skulle bege sig hem på söndagseftermiddagen öppnades luftrummet förflygningar igen. Ganska stökigt på flygplatsen, jovisst, men alla kom i alla fall hem! Pust.

Samtidigt gav sig Britt av till Chile och Argentina. Där var det förvisso inga askmoln, men första dagen på plats kom det ett efterskalv till den stora jordbävningen för lite sedan. ”Bara” runt 4 på Richterskala, men Britt var mer skakad av att behöva ta sig runt en vingård på hästrygg.

Nåväl, nog med resor på ett tag (bortsett från att Britt åker till Sverige imorgon).

Det kommer att bli mer om alla dessa vindistrikt i Briefen framöver.

Nu hoppas vi förstås att du blir lite sugen på att ge dig ut och resa! För det kan ju inte bli askmoln och jordbävningar i höst igen!

Bokningarna på höstens resor är i full gång. Ännu finns det platser kvar på alla resor men det börjar fyllas upp på flera av resorna, så vänta inte för länge med att bestämma dig! (Notera också att höstens Bordeauxresa har nytt datum!)

Vi hoppas att vi ses snart på en resa.

Britt & Per


PS: Vi vill gärna dela med oss av några kommentarer från de som varit med på våra resor i vår. Här är en: ”TACK för en supertrevlig resa! Vi reser gärna flera gånger med er! :) Vi är SÅ nöjda :)”. Här finns lite fler citat: Vad säger kunderna om BKWines vinresor?

Läs hela Briefen här!


PS: Tipsa andra om Briefen ! Vill du läsa mer om vin?:
Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
Britts Vinskola
VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
BKWine TV – video om vin


BKWine på:

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!