BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


söndag, maj 02, 2010

Välkommen till BKWine Brief nummer 81, april 2010

Om allt går som planerat så kommer vi att sitta på planet till Sicilien (eller kanske vara framme) när du läser detta. Senaste rapporterna säger att flygen ska gå som vanligt. Vi kommer att vara domare i den stora vintävlingen Concours Mondial som i år äger rum i Palermo. Runt 5000 viner deltar i tävlingen, som är en av världens största. (Vi är förresten de enda svenskar som är med i juryn.) I samband med det så har vi också planerat att utforska Siciliens vindistrikt lite mer i detalj. Det är ju inte så ofta man ser viner därifrån i Sverige eller i Frankrike, men en del är riktigt bra. Så med tiden kommer du nog att kunna läsa mer om Siciliens viner här. Men vi kanske borde vara nervösa. Även Sicilien är ju känt för sina vulkanutbrott…

Så här års är det ju alltid mycket tal om Bordeaux. Det är ju ”primörsäsong”, inte bara på sparrisen. I början av april så presenterar alla de stora bordeauxslotten senaste skördens viner för inköpare och journalister – den s.k. primörcirkusen i Bordeaux när flera tusen besökare kommer dit för att prova. (Det har ju även varit en del andra skriverier om Bordeaux nyligen: när man offentliggjorde förra årets försäljning visade det sig vara ett dramatiskt fall, i viss mån dämpat av nya vindrickare i Kina. Läs mer om det nedan.)

Just nu diskuteras det därför mycket om 2009 års bordeauxviner och deras kvaliteter. Egentligen är det en diskussion med måttligt intresse. 2009 var ett mycket bra till fantastiskt bra år, så man måste ha ansträngt sig mycket för att inte göra ett bra vin det året. Det kan även vi bekräfta (liksom våra resedeltagare!) eftersom vi hade tillfälle att prova några 2009:or när vi var i Bordeaux nyligen.

Det som kommer att vara mer intressant är vad som händer sen. Nästa steg i processen är nämligen att slottet kommer att offentliggöra sina ”release-priser”, dvs vad de vill ha betalt för sina viner. Mot en bakgrund av finanskris och försäljningsnedgångar på mellan 15 % och 40 % på olika marknader ska det bli intressant att se var priserna hamnar… Kraftigt fall, pga vikande marknad? Kraftigt upp, tack vare den utmärkta kvaliteten? Eller något annat? En producent vi pratade med sa att ”vi måste vara måttliga; inte en prisökning på mer än 10-15 %”. Men i de flesta branscher skulle man nog anse sig lycklig om 10-15 % årlig prisökning var ett tecken på måttlighet. Det ska bli intressant att se vad som kommer att hända.

Ta också en titt på höstens resor. Vi har flera mycket spännande destinationer! Frankrike, Italien, Portugal… Några av resorna börjar redan fyllas upp så vänta inte för länge med att anmäla dig. Anmäl dig nu!

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen ! Vill du läsa mer om vin?:
Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
Britts Vinskola
VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
BKWine TV – video om vin


Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!