BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


fredag, maj 28, 2010

BKWine tips: Château Tournefeuille, Lalande de Pomerol

Detta fina slott ägs av familjen Petit sedan 1700-talet. Runt om slottet ligger familjens 17 hektar vingårdar med appellationen Lalande de Pomerol. Utsikten härifrån är magnifik, vi ser kyrkan i Pomerol, Cheval Blanc, Vieux Château Certan, Petrus... Emeric Petit är den nuvarande vinmakaren och han berättar att här i Lalande de Pomerol så bor familjerna oftast på sina slott. ”Appellationen är på 1100 hektar totalt som 180 odlare delar på, alltså 7 hektar i snitt.”

Trots att vingården är i en sammanhängande plätt så varierar jordmånen en del, berättar Emeric. Här finns lera som ger färg och kraft och påtagliga tanniner till vinet och grus som ger mer elegans, en ljusare färg och mindre uppenbara tanniner. Vingården är planterad med 70 % merlot och resten cabernet franc.

Rosalcy 2008, Lalande de Pomerol, är ett gott vin där frukten dominerar, här finns både hallon och körsbär i doft och smak och tanninerna är eleganta och runda (cirkapris 9-12 euro). Château Tournefeuille 2006 har lagrats 12 månader på ekfat, 1/3 nya. Doften är komplex och en del sekundära aromer har utvecklats, som svamp och tryffel. Stilen är klassisk Bordeaux, vilket är vad Emeric vill uppnå (cirka pris 15-23 euro). 2004 köpte familjen Petit 3 hektar i Pomerol. Resultatet är vinet L’Ecuyer och årgång 2005, gjord till 90 % på merlot börjar nu bli fint utvecklad med mycket elegans. ”Finlemmad, som en Pomerol ska vara”, säger Emeric.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!