BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


lördag, april 30, 2011

Välkommen till BKWine Brief nummer 93, april 2011

Nu är vår nya resesajt helt uppe och i gång. All information specifikt om vinresorna kommer i framtiden att finnas på www.bkwinevinresor.com. Där kommer förstås alla reseprogrammen att finnas (just nu 15 olika vinresor att välja mellan). Men där kommer vi också att publicera en hel del annan reserelaterad information. I första hand så kommer vi att skriva en ”reseblogg”, en blogg som berättar om saker som händer på resorna, eller som har med resorna att göra. Det kan vara korta reseberättelser, nylanseringar och annat. (Se mer nedan, bland Briefen-notiserna.) På BKWineVinresor.com kommer du också att kunna hitta en del annan ”praktisk” information, som till exempel stadsguider till en del av de städer som vi har resor till. Snart kommer det stadsguider till Bordeaux och till Beaune i Bourgogne. Du kan också hitta korta introduktioner till de vindistrikt som vi besöker – snart kommer en introduktion till Bourgogne där. Allt detta hittar du under rubriken ”Info+” på BKWineVinresor.com. (Vi kom inte på någon bättre rubrik än ”info+”, som är kort, klatschig och informativ… Har du något förslag?)

Om du vill hålla dig informerad om den information som vi publicerar på BKWineVinresor.com så ska du ”prenumerera” på sajtens RSS-flöde. Du kan prenumerera på hela sajtens RSS-flöde eller just på resebloggens RSS-flöde.

(Det blir ganska mycket om resor och liknande i detta nummer. De senaste månaderna har vi jobbat hårt med att få de två nya sajterna på fötter (en engelsk version också) så vi är ganska djupt inne i all den informationen just nu…)

Nu har säsongen börjat för fullt! Vi hade nyligen en ”tre klassiker” resa, som tog oss till Champagne, Chablis och Bourgogne. Vi hade nästan sommarvärme och besökte ett antal spännande producenter. Läs mer nedan. Sedan var vi i Italien, verkligen i sommarvärme, på en resa som tog oss till Piemonte (tänk vad många olika stilar Barolo det finns!), till Soave och till Valpolicella. Spännande blandning.

Så här års växer det så det knakar i vingårdarna. I början så är det knoppar som spricker upp, nästan så att det hörs pop-pop-pop i vingården. Sen börjar bladen och rankorna att växa så att det knakar. 20-30 centimeter lär en ranka kunna växa per dag (!) som mest. Det är verkligen en underbar tid att komma ut i vingårdarna, med de alla olika skira nyanserna av grönt och blommande fruktträd. Numera ser man också ofta mycket blommor i vingårdarna eftersom man ofta låter (o)gräset växa istället för att ta bort det, som man systematiskt gjorde förr. En annan stor fördel med att resa på våren är de långa, ljusa kvällarna.

Våren har ju börjat väldigt ”bra” i stora delar av Europa. I Paris till exempel har vi haft två veckor med sommarväder, med lunch på balkongen osv. Från vingårdarna kommer rapporter om att växtligheten ligger ungefär två veckor före jämfört med ett normalt år (vad nu det är). En vinproducent vi pratade med sa kort ”ja, vi får väl anpassa oss”. Så sant. I vissa vindistrikt, t.ex. i Sauternes, har man tyvärr också haft hagel vilket riskerar att förstöra skörden. Möjligen kan det finnas en chans att vinrankan kan återhämta sig eftersom det är så tidigt på året. Vi får se – som alltid i vinvärlden!

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen ! Vill du läsa mer om vin?:
Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
Britts Vinskola
VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
BKWine TV – video om vin
Läs hela BKWine Brief här!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!