BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, april 05, 2011

Bordeaux-primörer del 1: Cirkus 2010 i Bordeaux

Primör-cirkusen närmar sig i Bordeaux. Nästa vecka (första veckan i april) kommer vinhandlare och journalister prova sig genom hundratals Bordeaux-viner av en nya årgången 2010. Som ju naturligtvis inte ännu är färdig eftersom den ska spendera ytterligare mellan ett och två år på fat innan den buteljeras. Men de stora och kända slotten i Bordeaux säljer en stor del av sin produktion en primeur.

Så vinhandlare från olika håll i världen ska under denna första april-vecka försöka skapa sig en bild av kvaliteten och bestämma vilka slott de ska köpa in när de väl släpps till försäljningen framåt maj, juni. Då släpps också priserna, inte helt ointressant i sammanhanget. Hur stor roll spelar journalisternas omdömen och poäng när slotten sätter sina priser? En del säkert, men det är många andra faktorer som spelar in, inte minst hur marknaden och världsekonomin ser ut för tillfället.

Prissättningen är lite komplicerad. Ofta släpper slotten först ett antal lådor till ett visst pris och efter ett par veckor ytterligare ett antal lådor, då kanske med ett högre pris. Även om priserna på en del mycket kända och eftertraktade slott rusat i höjden de senaste åren är det värt att påpeka att många bra slott (även Grand Cru Classé) håller en ganska stabil prisnivå år från år.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!