BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


onsdag, april 06, 2011

Bordeaux-primörer del 2: Svårprovat

Det är inte lätt att prova primörerna i Bordeaux och bedöma hur vinet kommer att smaka när det är färdigt. Bordeaux är ju ett vin som är blandat av olika druvor och än så länge ligger de olika druvorna var för sig på faten. Till primörprovningarna förbereder källarmästaren en blandning som ska vara så lik som möjligt det blivande vinet (även om elaka tungor ibland säger att vissa slott hellre gör en blandning som är så lättprovad som möjligt). Att den malolaktiska jäsningen precis har avslutats, eller kanske till och med pågår, försvårar ytterligare provningen.

Provblandningarna är dessutom inte alltid så stabila utan kan förändras beroende när under veckan man provar vinet. Svårigheterna är många men trots det så kan man naturligtvis få en uppfattning om årgångens kvalitet och egenskaper även om det är svårare att få en uppfattning om ett speciellt slott. Jag skulle inte döma ut ett vin bara för att det var svårprovat som primör. När det gäller 2010 så räcker det faktiskt att läsa om vädret under året så ser man att det var en lyckad årgång.

Och sedan så köper man sina favoritslott (om man har råd!).

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!