BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


fredag, april 01, 2011

BKWine Tips: Domaine des Terres Dorées, Beaujolais

Domaine des Terres Dorées, Beaujolais

En av våra stora favoriter i Beaujolais är Domaine des Terres Dorées. Jean-Paul Brun heter ägaren som med hårt arbete lyckats göra sin egendom till en av de mest omtalade och mest kvalitetsmedvetna i Beaujolais. Den ligger i den lilla byn Charnay-en-Beaujolais, inte alls långt från Lyon. Byn ligger mitt i det vackra område som kallas ”Le Pays des Pierres Dorées” som är känt för sin ockrafärgade kalksten.

Jean-Paul har 30 hektar som han odlar ekologiskt. 11 av dessa hektar är Beaujolais Cru i appellationerna Côte de Brouilly, Moulin à Vent och Fleurie som ligger runt 30 km från Charnay. ”Däruppe i norra Beaujolais”, säger Jean-Paul, ”är jorden granithaltig vilket ger mer mineralighet till vinet”.

Jean-Paul är inte den traditionelle Beaujolais-odlaren utan han kan mer jämföras med en Bourgogne-odlare. Han använder inte kolsyremacerering (maceration carbonique) utan avstjälkar helt och hållet och jäser på ”normalt” sätt. Han chaptaliserar aldrig sina viner utan låter hellre alkoholhalten bli lite lägre. Det är ingen nackdel i Beaujolais, tycker han, eftersom det är frukten som är vinernas charm. Han vill definitivt inte att alkoholen på något sätt ska märkas i vinet. Märks den så är vinet obalanserat. Att använda naturjästen som sitter på druvornas skal tycker han är det bästa sättet att göra viner med karaktär. ”Det är inte alltid samma jästfamilj år från år och därför är jästen viktigt för varje årgångs personlighet”, menar han. Han svavlar sina viner minimalt.

Han gör ganska mycket vit Beaujolais också, han tycker chardonnay gör mycket bra ifrån sig här. Ser ni hans viner, vita eller röda, så tveka inte. Köp.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!