BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, april 18, 2011

Champagne Brut Nature – den nya trenden?

Torr champagne kallas ju ’brut’ (franska för rå, oförändrad). Halvsöt och söt champagne kallas, lite förvirrande, för sec och demi-sec. Även om brut språkligt står för ”i ursprungsskick” så är det socker tillsatt vid buteljeringen, den s.k. dosage:en, upp till 12 gram per liter. (12 gram socker är ungefär två matskedar, eller en halvfylld espressokopp) Kanske mer än vad man tror?

Under senare år har det tillkommit en kategori som är ännu torrare: ”brut nature”, ibland kallad brut zéro, brut integrale eller annat. Den mest extrema varianten av detta är att inte tillsätta något socker alls till vinet. Det har till och med blivit lite an en trendsak. ”Ju torrare desto finare”, ”sockret döljer kvaliteten i vinet” osv.

I viss utsträckning är det givetvis sant att socker kan dölja defekter i vinet, men en aning socker kan också bidra till balans och harmoni i vinet, speciellt om vinet har en hög syra, så man ska inte överdriva detta med ”torrt är bäst”. Det bästa är ju förstås att prova, helst blint, och bestämma sig själv.

Även om det blivit trendigt med brut nature så är det ännu ingen storsäljare. Ännu. 2003 exporterades 180 flaskor till engelska marknaden (enl CIVC); 2006 var man uppe i 474 flaskor, och 2008 hade det exploderat till 4770 flaskor. Men jämfört med vanlig brut är det knappt ens mer än en krusning på ytan: drygt 31 miljoner flaskor brut såldes 2008 i England.

1 kommentar:

Mattias sa...

Tittar man på produktionen av Cava, där man sedan länge ansett Brut Nature som den finaste varianten, så går det knappt att exportera den därifrån heller. Själv är jag sedan länge helfrälst på detta non-dosagevin.

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!