BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, januari 06, 2011

Gårsdsförsäljning – igen! Utredningen nu klar. Ja till gårdsförsäljning?

Utredningen om gårdsförsäljning är klar! Den föreslår att det ska bli tillåtet med gårdsförsäljning, dock under begränsade och kontrollerade former. Andra försäljningsställen än Systembolaget (det behöver inte vara en lantgård eller liknande) skulle få tillstånd att sälja vin och sprit under vissa, noga definierade villkor. T.ex. ska kvantiteterna som säljs vara starkt begränsade, samt att innan försäljningen så måste någon sorts ”turistverksamhet” genomföras (guidad tur av produktionsanläggningen e dyl).

Det hela låter ju mycket intressant och vore ett stort framsteg för att ytterligare minska monopolets betydelse. (”Monopolet” står faktiskt idag inte ens för hälften av all alkoholkonsumtion i Sverige!) Anti-alkohollobbyn är förstås som väntat negativ och förutspår katastrofscenarion om det blir verklighet. Men det är tveksamt om det kommer att bli något av det eftersom Alliansen inte är överens.

Moderaterna och Centerpartiet stödjer förslaget, Folkpartiet och Kristdemokraterna är svalare. Folkpartiets ekonomiska talesman, Carl B Hamilton har uttalat sig direkt negativt. Nu är kanske det inte så konstigt eftersom han är en etablerad monopolförespråkare och dessutom råkar sitta i Systembolagets bolagsstyrelse.

Men det är ju faktiskt svårt att på allvar tro att gårdsförsäljning skulle ha någon som helst inverkan på folkhälsan i Sverige, vilken ju är grunden för monopolet. Här finns hela utredningen www.sweden.gov.se och mera info www.svd.se, nykterhetsrörelsens (IOGT-NTOs) syn www.svd.se, samt folkpartisten och Systembolagsledamoten Carl B Hamiltons syn www.svd.se.

2 kommentarer:

johan4711 sa...

Om förslaget bara hade hållit sig till att föreslå något som faktiskt var realistiskt, dvs, att det bara skulle kunna förekomma försäljning på själva produktionsstället och då enbart av produkter som produceras av företaget eller kanske bara produceras på platsen, då hade vi säkert kunna se det förverkligas på sikt. Nu har man ju istället valt att föreslå något som ser ut som om det är konstruerat för att skjutas ner, varför i hela fridens namn ska man försöka undanmanövrera EUs konkurrenslagstiftningar och tillåta att man säljer likartade produkter som andra producerat? Jag kan bara minnas en enda vingård av alla jag besökt som sålt något annat än bara sitt egna vin och då var det fråga om en medlem i ett kooperativ som sålde kooperativets produkter utöver de egna. Om EU inte har något problem med detta i Frankrike och Tyskland, varför skulle de vilja tvinga Sverige att ha ett sådant?

Och för övrigt tycker jag Hamilton resonerar trångsynt när han raljerar över att man inte ska äventyra hela alkoholpolitiken när det kanske är ett 50-tal producenter som ska gynnas. Ser han inte sambandet mellan det få antal producenter och det krångliga och restriktiva regelsystem som finns i landet?

Per and Britt, BKWine sa...

Jo, det ar onekligen sa att man undrar om det ar ett seriost forslag, eller om man med avsikt gjort det for att misslyckas.

Vore intressant att hora vad utredaren anser om saken.

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!