BLOGGEN HAR FLYTTAT!
Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!
Den finns nu på BKWine Magazine.
Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.
Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!
Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!
Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!
fredag, januari 14, 2011
Bokrecension: What Price Bordeaux?
What Price Bordeaux?
Av: Benjamin Lewin
Vendange Press
What Price Bordeaux är en ovanlig och intressant bok. Men låt oss inleda med två irriterande saker med boken, för att få dem ur vägen. Först, titeln. Boken handlar om mycket mer och mycket annat än ”vilket pris för Bordeaux” och titeln gör boken en otjänst. Sedan, fotnoterna. Författaren har en bakgrund i vetenskapliga publikationer och det visar sig tydligt. Texten har nog runt 400 fotnoter. Om du är en nyfiken läsare (vilket är troligt om du ger dig in på den här boken) så kommer du antagligen att sitta och bläddra fram och tillbaks mellan texten och fotnoterna, som alla är i slutet på boken. Det blir en mycket splittrad läsning och man tappar lätt tråden. Många av dem innehåller faktiskt mycket relevant information och ibland undrar man varför det hänvisats till en liten not. Det är synd att de inte placerats längst ner på varje sida istället. Bortsett från detta är boken en skattkista av information och udda detaljer om Bordeaux. Ofta är det saker som är mycket relevanta för att bättre förstå hur handeln med Bordeauxviner fungerar. Mycket av bokens innehåll handlar om klassifikationerna (framför allt den från 1855), om kvalitets- och penningvärderingar, och om handeln med de mest berömda vinerna. En del har ett ganska amerikanskt perspektiv men det mesta är intressant läsning för den som vill förstå vad som händer bakom kulisserna i Bordeaux. Några exempel: om relationen mellan klassifikationen och terroir / geografi / vingårdar (ingen); hur och varför 1855 års klassifikation har förändrats (två gånger); vad som var grunden för klassifikationen (marknadspriset på vinet); hur skulle den se ut idag om den gjordes om (mycket annorlunda). Det är en bok som har en uppfriskande kritisk attityd till Bordeaux och dess viner och marknad, och ofta är ganska egensinnig. Alla som tror att priset på bordeauxviner står i direkt relation till vinernas kvalitet bör läsa den, eller de som menar att klassifikationer finns till för att hjälpa konsumenten, eller de som tvivlar på att bordeaux handlar om varumärken, marknadsföring och lyxprodukter. Om den skrevs idag så skulle den säkert ha ett kapitel om Lafite och Kina. Så trots vissa brister är det en bok som är mycket läsvärd om man är intresserad av hur Bordeaux och dess marknad fungerar.
Klicka här för mer bokrecensioner på siten www.bkwine.com. Där kan du också köpa böckerna från internetbokhandlare.
Av: Benjamin Lewin
Vendange Press
What Price Bordeaux är en ovanlig och intressant bok. Men låt oss inleda med två irriterande saker med boken, för att få dem ur vägen. Först, titeln. Boken handlar om mycket mer och mycket annat än ”vilket pris för Bordeaux” och titeln gör boken en otjänst. Sedan, fotnoterna. Författaren har en bakgrund i vetenskapliga publikationer och det visar sig tydligt. Texten har nog runt 400 fotnoter. Om du är en nyfiken läsare (vilket är troligt om du ger dig in på den här boken) så kommer du antagligen att sitta och bläddra fram och tillbaks mellan texten och fotnoterna, som alla är i slutet på boken. Det blir en mycket splittrad läsning och man tappar lätt tråden. Många av dem innehåller faktiskt mycket relevant information och ibland undrar man varför det hänvisats till en liten not. Det är synd att de inte placerats längst ner på varje sida istället. Bortsett från detta är boken en skattkista av information och udda detaljer om Bordeaux. Ofta är det saker som är mycket relevanta för att bättre förstå hur handeln med Bordeauxviner fungerar. Mycket av bokens innehåll handlar om klassifikationerna (framför allt den från 1855), om kvalitets- och penningvärderingar, och om handeln med de mest berömda vinerna. En del har ett ganska amerikanskt perspektiv men det mesta är intressant läsning för den som vill förstå vad som händer bakom kulisserna i Bordeaux. Några exempel: om relationen mellan klassifikationen och terroir / geografi / vingårdar (ingen); hur och varför 1855 års klassifikation har förändrats (två gånger); vad som var grunden för klassifikationen (marknadspriset på vinet); hur skulle den se ut idag om den gjordes om (mycket annorlunda). Det är en bok som har en uppfriskande kritisk attityd till Bordeaux och dess viner och marknad, och ofta är ganska egensinnig. Alla som tror att priset på bordeauxviner står i direkt relation till vinernas kvalitet bör läsa den, eller de som menar att klassifikationer finns till för att hjälpa konsumenten, eller de som tvivlar på att bordeaux handlar om varumärken, marknadsföring och lyxprodukter. Om den skrevs idag så skulle den säkert ha ett kapitel om Lafite och Kina. Så trots vissa brister är det en bok som är mycket läsvärd om man är intresserad av hur Bordeaux och dess marknad fungerar.
Klicka här för mer bokrecensioner på siten www.bkwine.com. Där kan du också köpa böckerna från internetbokhandlare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vår nya blogg finns här:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar