Av: Michel Tuz
Jean-Paul Rocher éditeur
Denna bok i litet format handlar om naturliga viner. Och vad är naturliga viner? Enligt författaren är det ekologiska viner, biodynamiska viner och viner gjorda ”på naturligt sätt”. För att förklara vad som menas med det sistnämnda tar han upp reglerna för att få vara med i AVN - Association des vins naturels - en förening för certifierade eller icke-certifierade ekologiska odlare som följer ett visst regelverk för vinifikation (förbud mot tillsatt jäst, inga andra tillsatser än låga halter av svavel). Efter en mycket kort inledning med förklaringar av vad bl a AB (Agriculture Biologique), Demeter, Ecocert och andra benämningar som har med certifiering av ekologiska och biodynamiska viner att göra betyder, vidtar en uppräkning av odlare som ingår i en av dessa tre grupper. Frankrike dominerar stort men Spanien, Italien, Schweiz, Nordamerika och Sydamerika är också med på ett hörn. Samt restauranger som serverar denna typ av viner. Här hade jag dock velat ha en kort beskrivning av restaurangerna (några få har det). Hellre färre restauranger med mer information. En behändig liten bok som är tvåspråkig (franska/engelska).Klicka här för mer bokrecensioner på siten www.bkwine.com. Där kan du också köpa böckerna från internetbokhandlare.

En bok om arbetet i vingården och i vinkällaren. Unik beskrivning av hur man gör vin, för dig som vill veta lite mer (2009). På bokens egen site hittar du
Viner, vingårdar och vinodlare i Languedoc i franska södern – ett av Frankrikes mest spännande vindistrikt idag (2007). På bokens egen site hittar du
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar