BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, januari 11, 2011

Bokrecension: Inside Burgundy – The vineyards, the wine & the people

Inside Burgundy – The vineyards, the wine & the people
Av: Jasper Morris
Berry Bro:s & Rudd Press

Jag undrar vad det är med Bourgogne som gör att många böcker om området är som tegelstenar. Den här väger 1957 gram (656 sidor), precis ett hekto mer än Clive Coates tungviktare om Bourgogne. Kanske är det därför att det finns så oändligt mycket detaljer att hålla reda på. Den här boken av Jasper Morris är troligen den mest detaljerade och utförliga beskrivningen av Bourgogne som finns att tillgå idag (och antagligen någonsin).

Utgångspunkten för boken är vingårdarna, snarare än producenterna. Det skulle ju kunna vara en nackdel, eftersom att om det är i något vindistrikt som det är absolut nödvändigt att veta exakt vem som har gjort vinet så är det i Bourgogne. Men bokens ambition är att täcka in ”allt” om Bourgogne och då är det helt rätt att börja med geografin. Boken är ett resultat av författarens 30 års erfarenhet av att köpa och sälja bourgogneviner. Idag arbetar han för Berry Brothers, vinhandlaren i London, vars första försök på bokutgivning detta är (vi undrar vad som kommer efter detta!).

Morris börjar i ena ändan och går sedan igenom hela Bourgogne, varje kommun, varje premier cru, varje grand cru! Han har till och med fått med de områden som ofta utelämnas: Hautes-Côtes, Chablis, Auxerrois, Côte Chalonnaise, och Mâconnais (men utelämnar tyvärr Beaujolais). När denna grund är lagd (i detalj) så går Morris igenom, och kommenterar, sitt urval av de bästa producenterna i varje by.

Kartorna förtjänar också ett eget omnämnande. Det är nog de mest detaljerade kartor över Bourgognes vingårdar som man kan hitta, gjorda av Sylvain Pitiot (med Pierre Poupon). En viktig del av boken! De inledande kapitlen går igenom vad som skulle kunna kallas grunderna men även här tämligen ingående. Det finns till exemple med en diskussion om rotstockar, om beskärningsmetoder osv. Boken innehåller ett enda fotografi… Utan tvivel en tungviktare inom vinlitteraturen. Säkerligen den mest ingående beskrivningen av Bourgogne som du kan hitta, med en uppsjö av information och detaljer.

Klicka här för mer bokrecensioner på siten www.bkwine.com. Där kan du också köpa böckerna från internetbokhandlare.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!