BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, december 20, 2010

Generational Farming på Fox Creek Wines, McLaren Vale

Paul Rogers från Fox Creek i McLaren Vale i Australien besökte Sverige nyligen och eftersom vi sällan får tillfälle att träffa australiensiska vinproducenter passade vi på att få en pratstund med honom. McLaren Vale ligger långt framme när det gäller miljömedvetenhet och vi bad Paul berätta lite om vad miljön betyder för Fox Creek.

”Vi är en familjeegendom på 40 hektar och vi har alltid försökt jobba så naturligt som möjligt”, säger Paul. ”Vi planterar träd som vindskydd, vi använder naturgödning och mycket lite besprutning av vinrankorna, vi har dragit ner från 8 gånger om året till 4 gånger. Inte minst har vi, tillsammans med de andra odlarna i McLaren Vale, engagerat oss i det som länge varit Australiens stora problem, nämligen vattenfrågan.”

McLaren Vale ligger 45 km söder om Adelaide, på den lilla halvön Fleurieu Peninsula. Oceanen är nära och havsbrisen blåser ständigt. McLaren Vale är ett relativt nytt vindistrikt som vuxit mycket de senaste åren. Här fanns bara 16 egendomar när Fox Creek gjorde sitt första egna vin 1994, nu finns det runt 70 stycken. Tillsammans har man utarbetat ett projekt som man kallar Generational Farming Project. Tanken är att man ska lämna ifrån sig en vingård i bättre skick till nästa generation genom att använda metoder och produkter som inte förstör naturens naturliga balans. Ett mål är att göra McLaren Vale till 100 % självförsörjande vad gäller bevattningsvatten. The McLaren Water Plan hjälper odlarna att för sin konstbevattning gå över från kranvatten till återvinningsvatten, dvs uppsamlat regnvatten, bergsvatten och avloppsvatten som filtrerats och renats. ”På fem år har vi fått upp användandet av återvinningsvatten till 70 % här i McLaren Vale”, säger Paul.

Paul lämnade för 10 år sedan telekomindustrin för att helt ägna sig åt vinet på sina svärföräldrars vingård Fox Creek, ett beslut han inte har ångrat. Vingårdens specialitet är shiraz-viner och ett av dem, Red Baron, finns att köpa i Sverige. För 109 kronor får man ett trevligt vin med mycket frukt och bra tanninstruktur. Och kanske är det havsbrisen som bidrar till den uppfriskande syran. Nya spännande druvor på gång hos Fox Creek är verdelho sangiovese, albariño och barbera.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!