BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


torsdag, december 30, 2010

BKWine Tips: Mas Zenitude, Terrasses du Larzac, Languedoc

Mas Zenitude, Terrasses du Larzac, Languedoc

Då och då stöter vi på skandinaver som har gett sig på vinodlingens svåra konst i Frankrike. Senast var nu i höstas då vi träffade Erik Gabrielsson, advokat i Malmö, som för knappt fyra år sedan köpte en 5 hektar stor egendom i Languedoc, närmare bestämt utanför byn St Jean de Fos i appellationen Terrasses du Larzac. I köpet ingick en gammal vacker ”mas”, ursprungligen från 1100-talet och påbyggd under årens lopp, och en fin vinkällare.

Erik tycker inte om uniforma viner eller viner med en massa tillsatser. Hans önskan är att göra vins de terroir, viner som avspeglar hans speciella jord. Han vill att det ska finnas en historia bakom ett vin. ”Jag har valt att odla biodynamiskt som ett sätt att få fram denna terrroir-karaktär och som ett sätt att få igång vinrankornas egna försvarsmekanismer”, säger han. Att odla ekologiskt tycker han är en självklarhet och dessutom relativt lätt här nere i Languedoc, med le tramontane (en nordlig vind) som blåser mest hela tiden och torkar upp fukt i vingården. Han använder lite svavel och koppar men det behövs inte så mycket, bara lite efter blomningen.

Erik har precis lanserat sin första årgång, 2009, och vinerna lovar gott för framtiden. Det är personliga viner, ”livfulla” och med bra frukt. Den vita Solstice 2009, gjord på clairette och grenache blanc är trevligt aromatisk med doft av persika och en rund och fyllig smak med viss friskhet. Zizanie 2009 är ett spännande vin gjort på enbart clairette och med hela tre dagars skalkontakt. Detta var faktiskt ett experiment som föll riktigt bra ut! Vinet är mycket fylligt och smakrikt (liten petroleumdoft) och med en struktur som ett rött vin. Den röda Equinox är en blandning av merlot och carignan och domineras av goda skogsbär, ett gott matvin med viss stramhet. Vent d’Anges (ordlek! – betyder änglars vind men uttalas som skörd) är gjord av mycket gamla carignan som ger en kompakt frukt och en kraftfull men ändå elegant stil.

Ni kan köpa Eriks viner hos Vinminvin, www.vinminvin.com (klicka på Erbjudande till vänster).

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!