BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, december 13, 2010

”Bordeaux Cru Artisan” kommer tillbaks?

Förra månaden berättade vi om den återuppståndna (och märkliga) Cru Bourgeois klassifikationen-som-inte-är-en-klassifikation i Bordeaux. Denna månad handlar det om Cru Artisans-klassifikationen-som-ingen-vet-existerar. Cru Artisans har funnits sen runt 150 år tillbaks men har i alla fall under senare delen av 1900-talet i stort sett fallit i glömska. Teoretiskt var det slott i Medoc som kanske inte är tillräckligt nobla (eller stora) för att kunna göra anspråk på att vara Cru Bourgeois. Men efter att helt fallit ur bruk återuppstod Cru Artisans som en klassifikation tack vare ett lag som antogs 2006. Det har dock varit en minst sagt diskret återuppståndelse – det är nog inte många som känner till att den finns. Men det var bara 44 slott som inkluderades i Cru Artisans. I princip ska klassifikationen ses över vart tionde år och kommer därför att göras om 2016.

Men nu har Chambre d’Agriculture beslutat att öppna för nya ansökningar i år. Till sommaren 2011 kommer man att offentliggöra vilka som blir de nya Cru Artisans. (Däremot kommer man inte att bedöma de som redan är med om vi förstår rätt.) De som nu blir inkluderade i Cru Artisans (version 2011) får använda beteckningen även för viner tillbaks till årgång 2001... Vi kan inte mycket annat än att säga ”jaha”. Vi får se hur det går med detta.

Nu har vi alltså i Medoc / Bordeaux en klassifikation som nästan ingen har hört talas om, skapad 2006, eller kanske 2011 (Cru Artisans), eller på 1800-talet; en klassifikation som inte alls är en klassifikation, som vissa bedömare i vilket fall inte tror kommer att finnas kvar i sin nuvarande form (Cru Bourgeois de Médoc – se förra månadens Brief); och en klassifikation som i praktiken inte förändrats på 150 år och där dagens vingårdar inte behöver ha den ringaste överensstämmelse med den vingård som existerade vid klassifikationen, vilket i och för sig inte spelar någon roll eftersom det är själva slottsbyggnaden och inte vingården som klassificerats (Grand Cru Classé de Bordeaux). Läs mer om Cru Artisans: www.lejournalduvin.com och www.bordeaux.com

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!