BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, september 13, 2010

Vandaler förstör försöksodling i Alsace

En grupp på ett 60-tal vandaler bröt sig natten till den 15 augusti in på en försöksodling planterad av franska jordbruksforskningsinstitutet (INRA) i Alsace. De rev upp och förstörde 70 vinrankor vilka utgjorde ett försök för att se om genetiskt modifierade vinrankor (genmodifierade plantor) kan stå emot den fruktade virussjukdomen court-noué. Det finns idag inget sätt att bekämpa den sjukdomen som i slutändan tar kål på en drabbad vinranka. Försöksodlingen var noga planterad och övervakad för att inget plantmaterial skulle kunna sprida sig från odlingen. Den var även väl inhägnad eftersom en tidigare försöksodling också vandaliserats för några år sedan. Detta hindrade dock uppenbarligen inte personerna från att ta sig in och massakrera plantorna. Våldsverkarna tillintetgjorde därmed ett arbete som pågått sedan 2005.

Till skillnad från vid den tidigare vandaliseringen har förstörelsen denna gång fördömts från flera håll. Både de franska ministrarna för jordbruk, forskning och ekologi har fördömt aktionen, liksom CFDT, frankrikes största fackförening. ”Vi har handlat med icke-våld […] Offentliga pengar finansierar genforskning, denna plantering var på ett öppet fält och vi vill inte ha den här” sa Olivier Florent en av vandalerna, till AFP, vilka alla tillhör en fransk rörelse kallad ”les fauchers”. Jaha, men då är det väl helt OK att vandalisera den alltså?

Les Faucheurs gör även ett vin, som man kan köpa: www.favoritechoses.com. Eller är det så att man bara går in i butiken och tar sig en flaska om man vill?

Läs mer lejournalduvin.com och www.lejournalduvin.com och www.lejournalduvin.com (använd Google Translate om du inte läser franska)

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!