BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, september 14, 2010

Exklusiva DRC viner på is till dess rättvis monopolförsäljning uppfinnes – ”Ropen skalla, Romanée Conti till alla”?

Några av världens dyraste viner kommer från Domaine de la Romanée Conti i Bourgogne. De kan kosta runt 4000 per flaska. 4000 euro alltså. Systembolaget fick under våren sin leverans av 2006-års årgång. Dock har de ännu inte börjat säljas. Enligt WOW News finns det en möjlighet att de kan börja säljas till hösten, ett och ett halvt år efter allokeringen. Enligt WOW New förklarar Systembolaget fördröjningen med ett ”säkerställt IT-stöd” saknas. Vad detta betyder är oklart. Men det hela handlar om att man hoppas kunna lansera ett IT-system som ska se till att de 420 flaskor som kommer till Sverige kan fördelas ”rättvist” till de intresserade köparna.

Tidigare år har det varit nattliga köer framför vissa butiker, och några har öppnat dörrarna några minuter innan öppningstid, vilket gett de som köat i just den butiken en ”orättvis” fördel gentemot de som köat i butiker där man öppnat på minuten, osv. Efterfrågan är alltid större än tillgången på dessa viner. Trots priset. Senast tog de tillgängliga flaskorna slut på 40 sekunder. Eftersom flaskorna funnits på den internationella marknaden under ganska lång tid har priset där hunnit stiga jämfört med vad Systembolaget betalat, vilket kan innebära att Systembolagets utpris på dessa lyxviner kan komma att ligga väsentligt under världsmarknadspriset. Det finns alltså stor risk att vinerna kommer att köpas av spekulanter i Sverige och snabbt säljas utomlands.

”I nuläget har vi inte beslutat om när och hur lanseringen av DRC-vinerna ska gå till. Men utifrån dessa nya förutsättningar kommer vi inom den närmaste tiden internt att diskutera hur vi löser denna fråga på bästa sätt för våra kunder”, säger avslutar Lennart Agén, på Systembolaget till WOW News.

Bra fråga, hur ser man till att en sån vara säljs ”rättvist” med ett monopol?

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!