BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


onsdag, september 08, 2010

Mendoza-rapport del 4: Bevattning

Anderna är inte bara vackra att titta på. De är också förutsättningen för att man överhuvudtaget ska kunna göra vin i Mendoza. Med sju månaders torka om året är bevattning en livsnödvändighet för vingårdarna. Överallt ser man små kanaler som leder vattnet till de olika vingårdarna. Och vattnet, ja det kommer förstås från Anderna.

”Vattnet, det är det viktigaste vi har. Om man har kontroll över vattnet, då har man kontroll över druvkvaliteten”, säger Luis Cabral de Almeida på Fina Flichman. Men det betyder inte att man öser ut obegränsade mängder med vatten. ”Mängden måste noga anpassas efter läge och druvsort”. Luis ger till exempel bara mycket lite vatten efter veraison (tidpunkten då druvorna byter färg).

Hos Trapiche har man avancerade hjälpmedel för att reglera bevattningen. En väderstation mäter hur mycket vinrankorna ”svettas” och en gång i veckan mäts bladens vattenstatus i en tryckkammare. Man kan då se om rankorna får lagom mycket vatten. ”Ibland är det bra att stressa rankorna lite”, säger Guillermo Yaciofano, vingårdsansvarig hos Trapiche.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!