BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


onsdag, september 29, 2010

Välkommen till BKWine Brief nummer 86, september 2010

Det här blir nog en rekordkort Brief. Vi hoppas att du ursäktar. Det är mycket nu… Igår kom Britt hem från Dourodalen i Portugal och Per från södra Italien (hur mycket god mat har de egentligen där nere?!). Imorgon åker vi till Bordeaux respektive till Toskana/Umbrien. Och just nu är Martin i Katalonien och i Priorat (en utmaning med tanke på att det är generalstrejk i Spanien imorgon). Och så har det varit sen början av september och lär väl fortsätta några veckor till.

Vi håller också på att förbereda en ”Sverigeturne” i november. Vi kommer att ha en egen BKWine-vinprovning (i samarbete med Samplex) i Stockholm 8 november, ledd av Britt. Boka datumet redan nu i din kalender.

Det blir även ett flertal vinprovningar runt om i landet i samarbete med olika organisationer:
10 november: Åkersberga
11 november: Stockholm
12 november: Ängelholm
14 november: Kullabygden
15 november: Växjö

Se mer info i nedan i Briefen

Så det blir med andra ord en kort Brief.

Samtidigt har vi på resorna börjat få en bild av hur vinskörden ser ut i de olika områdena. Överlag verkar det ännu så länge se bra ut, men skörden är ju ännu inte riktigt slut. Det är dock varierande. På sina ställen blir skörden liten. I Châteauneuf räknar man till exempel med att få 30 % mindre än normalt. En del vingårdar drabbades allvarligt av coulure på försommaren (delvis misslyckad fruktsättning).

Läs mer om skörden i vår skörderapport längre ner i Briefen!

Det är förstås en mycket bra tid att resa i vindistrikt så här års. Det är mycket som händer i vingårdarna och man ser ofta många stora, granna vinklasar (om inte skörden hunnit bli gjord). Å andra sidan är det verkligen charmigt att resa på våren. (Vi skulle nog önska att fler upptäckte det fina med att göra vinresor på våren!) Vinrankorna skirar i ungt grönt, och vinmakarna har mycket mer tid att prata och att prova vin med besökare än mitt under skörden. Försommarvärmen börjar komma. Och dagarna är härligt långa. Fram för vinresor på våren! Också.

Återstår bara att påminna om nästa säsongs vinresor:

Sydafrika i mars – ett måste för svenskar som dricker mer sydafrikanskt vin per person än något annat land. Där dessutom Stellenbosch blivit utsedd till Årets Vinby 2011 av Munskänkarna ! Anmäl dig nu om du är intresserad!

Champagne, Chablis och Bourgogne i april, med tre intensiva dagar i tre mycket olika och spännande vindistrikt.

Bordeaux i april med de stora pampiga slotten och vinkällarna, men även många nya talanger. Ett måste för vinälskaren.

Toskana, det italienska vinet och maten. Chiantiviner och annat från Toskana blandat med den italienska maten, inklusive en halvdags egen matlagning under lokal vägledning.

Södra Rhône med Châteauneuf-du-Pape (Årets Vinby 2010) i juni/juli för dig som vill ha mycket värme i vinet. Och vi kan även lova mycket värme i luften!

Det blir allt för idag. Dags att packa väskorna!

Britt & Per

PS: Såg du i förra Briefen att Travel & Leisure, världens största resetidning, listade BKWine som ”world’s best wine tours”? I den här Briefen kan du läsa om att Frommer’s, en gigant inom reselitteratur, också skriver om BKWine! Se mer nedan.

PS 2: Tipsa andra om Briefen !

Läs hela Briefen här!

Vill du läsa mer om vin?:
Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
Britts Vinskola
VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
BKWine TV – video om vin


Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!