BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, september 13, 2010

Mendoza-rapport del 5: Druvor

Argentinas stora druva och den mest planterade av de blå druvorna är malbec. ”Vi är helt beroende av malbec, även om cabernet sauvignon nu kommer starkt”, säger Luis Cabral de Almeida på Finca Flichman. Malbec är och förblir den druva konsumenter förknippar med Argentina. ”Malbec är en lätt druva att arbeta med och den har mjuka, fina tanniner”, säger Luis.

Idag vill man visa att malbec kan mer än att producera hyggliga volymviner. Läget betonas och sätts ut på etiketten, man gör single vineyard-viner för att höja druvans status.

Malbec är en fantastisk druva tycker Jorge Riccitelli, chefsvinmakare sedan många år på Bodega Norton och bjuder på en mycket vital Malbec 1974 för att visa att en bra malbec åldras med behag. Jorge är även förtjust i cabernet franc som han tror blir en viktig druva i Argentina i framtiden. ”Den trivs bra i klimatet, ger bra tanniner och klarar lagring.”

Med alla italienare som finns i Mendoza är det inte så konstigt att vi stöter på en del italienska druvor. Hos Trapiche hittar vi bonarda som idag används mycket till volymviner. Men den kommer att bli viktig, tror Diego Levada, vinmakare hos Trapiche, även för kvalitetsviner. ”Den har en trevlig personlighet.”

Mindre känd än malbec men lika argentinsk är den gröna torrontes. Hos Trapiche växer den på 1400 meter över havet där den trivs med de svala nätterna. Det är en druva med stark karaktär. Jorge Riccitelli på Norton menar att man antingen älskar eller hatar den. Den är planterad överallt i Argentina. Smaken varierar men den är alltid parfymerad och blommig. Den påminner om en gewurztraminer men är mer dämpad i karaktären. ”Man måste försöka undvika den bitterhet som den får ibland ” Det är en druva som blir mer och mer populär, så vi kommer att få se mer av torrontes i framtiden.

Även syrah är på frammarsch. Det märks, inte minst i ett av Triventos bästa viner, Trivento Golden Reserve Syrah där man med druvor från Los Ponchos i Uko Valley får fram en mycket fin syrah-karaktär.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!