Med de snöklädda Anderna som bakgrundskuliss och den otroligt klarblå himlen utgör Mendoza - Argentinas största vinregion - en ståtlig syn. Klimatet är behagligt varmt, det är lätt att få mogna druvor och kraftfulla och alkoholrika viner. Viner som många konsumenter världen över uppskattar. Men att göra kraftfulla viner räcker inte för dagens ambitiösa Mendoza-producenter. José Alberto Zuccardi sammanfattar vad många vinproducenter tycker idag: ”Vi vill göra viner med identitet. Speciellt för våra toppviner är det viktigt. Visst vill vi ha kraftfulla viner men med elegansen från den gamla världen”. Argentina är ett land med en lång vintradition. Visserligen är det ett Nya Världen-land, men med starka influenser från gamla världen. Här har man alltid druckit mest vin av Nya Världen-länderna och man har en vinkultur sedan länge. Och med så många spanjorer och italienare som det finns här så är det kanske inte så konstigt.
Exporten har ökat dramatiskt de senaste åren och kvaliteten på vinerna har stigit, en naturlig följd av exportsatsningen menar Guillermo Yaciofano, vingårdschef på Trapiche. ”Konsumenterna har förändrats, de är idag mer upplysta och ställer större krav på sina viner. De vill ha intressanta viner. Detta har betytt att även vinerna har behövt förändras. Mer och mer inser vi vikten av var druvan har växt. Att samma druva i olika regioner får olika karaktärer. Visserligen är det varmt överallt men det finns regioner som är mer eller mindre heta.”

En bok om arbetet i vingården och i vinkällaren. Unik beskrivning av hur man gör vin, för dig som vill veta lite mer (2009). På bokens egen site hittar du
Viner, vingårdar och vinodlare i Languedoc i franska södern – ett av Frankrikes mest spännande vindistrikt idag (2007). På bokens egen site hittar du
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar