
Miljön är ett honnörsord i Mendoza idag. Ett annat är altitud. Att välja höga höjder för sina vingårdar har blivit ett sätt att hitta svalka och därmed få mer syra och elegans i vinerna. Mer och mer letar sig vinodlarna närmare bergen. De blandar druvor från olika höjder och sätter gärna ut höjden på etiketten. Finca Flichmans viner är alla en blandning av druvor som har växt på olika höjder.
För tio år sedan var det t.ex. ingen som pratade om Oku Valley, idag köper var och varannan vinproducent land här och planterar vinrankor på höjder mellan 900 och 1400 meter ö h. “På högre höjd kan vi få fenolisk mognad tidigare och alltså skörda mogna druvor innan sockerhalten – och därmed alkoholhalten – blir alltför hög”, säger Luis.
Trapiche har investerat i land i Uko Valley. Här, tycker Guillermo Yaciofano, är klimatet mer tempererat och sauvignon blanc och pinot noir trivs mycket bra. Även Trivento köper i Uko Valley. Maximiliano Ortiz, deras vinmakare, menar att det idag är viktigt att leta upp rätt läge för de olika druvsorterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar