BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


onsdag, september 08, 2010

Mendoza-rapport del 3: Vikten av olika höjder

Mer och mer tid läggs på arbetet i vingården i Mendoza. En stor fördel är att det är lätt att odla ekologiskt i det torra klimatet.” Om man i en europeisk vingård behöver bespruta vingården 9-10 gånger per år, så behöver vi bespruta högst fyra gånger, och då är det ett dåligt år,” säger Luis Cabral de Almeida på Finca Flichman.

Miljön är ett honnörsord i Mendoza idag. Ett annat är altitud. Att välja höga höjder för sina vingårdar har blivit ett sätt att hitta svalka och därmed få mer syra och elegans i vinerna. Mer och mer letar sig vinodlarna närmare bergen. De blandar druvor från olika höjder och sätter gärna ut höjden på etiketten. Finca Flichmans viner är alla en blandning av druvor som har växt på olika höjder.

För tio år sedan var det t.ex. ingen som pratade om Oku Valley, idag köper var och varannan vinproducent land här och planterar vinrankor på höjder mellan 900 och 1400 meter ö h. “På högre höjd kan vi få fenolisk mognad tidigare och alltså skörda mogna druvor innan sockerhalten – och därmed alkoholhalten – blir alltför hög”, säger Luis.

Trapiche har investerat i land i Uko Valley. Här, tycker Guillermo Yaciofano, är klimatet mer tempererat och sauvignon blanc och pinot noir trivs mycket bra. Även Trivento köper i Uko Valley. Maximiliano Ortiz, deras vinmakare, menar att det idag är viktigt att leta upp rätt läge för de olika druvsorterna.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!