BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, september 21, 2010

Languedoc ska införa Grands Crus

Vissa områden, som uppfyller speciella krav, ska klassas som Grand Cru i Languedoc enligt ett förslag från producentföreningen i Languedoc (CIVL). Man tänker sig att införa två nivåer: Grands Vins du Languedoc och Grands Crus du Languedoc. Grands Vins ska innefatta Minervois, Corbières, Saint Chinian, mousserande Limoux, Malpère, Faugères, Cabardès, muscat (allmänt för den typen av viner förmodar vi) och vissa delar av Terroirs de Coteaux du Languedoc, läser vi i The Drinks Business.

Grand Cru status skulle ges till Minervois La Livinière, Corbières Boutenac, Saint Chinian Roquebrun, Terrasses du Larzac, Grès du Montpellier, Pic Saint Loup, Pézenas, La Clape och stilla viner från Limoux. Tanken är att förenkla för konsumenten (dock kanske inte helt uppenbart för alla vad som skiljer ett grand vin och ett grand cru). ”Detta kommer att forma framtiden för Languedoc” tror Jerome Villaret, en av de ansvariga på CIVL, enligt DB.

Kanske det, eller så kommer det att leda Languedoc in på samma väg som en del andra vindistrikt där en mer och mer detaljerad hierarkisering sätter vinproducenterna i tvångströja och begränsar kreativiteten och initiativförmågan. Dessutom är det otvivelaktigt så att i varje distrikt finns det mycket bra producenter men också tämligen mediokra. Liksom det finns enastående producenter som ligger utanför. Kvalitetsklassificeringar är ju också ofta ett sätt att skydda de som är ”med” från obehaglig konkurrens från de som är ”utanför” gruppen – en sorts konkurrensbegränsning. Det är oklart huruvida planerna har fått godkännande från INAO, den franska kontrollmyndigheten.

Vi minns (liksom säkert även den flitige Briefenläsaren) ett tidigare äventyr när Chaume Premier Cru skapades som appellation för att lite senare bli annullerad av en domstol därför att den lätt kunder förvirra konsumenterna. Med andra ord, vi är klart tveksamma till förslaget. Läs mer: www.thedrinksbusiness.com

Vad tror du om det?

1 kommentar:

Anonym sa...

hejsan,

jag har en länkförfrågan till dig. Maila gärna mig så kan vi disskutera.

mvh,
camilla

camilla@obanmultilingual.com

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!