
Grand Cru status skulle ges till Minervois La Livinière, Corbières Boutenac, Saint Chinian Roquebrun, Terrasses du Larzac, Grès du Montpellier, Pic Saint Loup, Pézenas, La Clape och stilla viner från Limoux. Tanken är att förenkla för konsumenten (dock kanske inte helt uppenbart för alla vad som skiljer ett grand vin och ett grand cru). ”Detta kommer att forma framtiden för Languedoc” tror Jerome Villaret, en av de ansvariga på CIVL, enligt DB.
Kanske det, eller så kommer det att leda Languedoc in på samma väg som en del andra vindistrikt där en mer och mer detaljerad hierarkisering sätter vinproducenterna i tvångströja och begränsar kreativiteten och initiativförmågan. Dessutom är det otvivelaktigt så att i varje distrikt finns det mycket bra producenter men också tämligen mediokra. Liksom det finns enastående producenter som ligger utanför. Kvalitetsklassificeringar är ju också ofta ett sätt att skydda de som är ”med” från obehaglig konkurrens från de som är ”utanför” gruppen – en sorts konkurrensbegränsning. Det är oklart huruvida planerna har fått godkännande från INAO, den franska kontrollmyndigheten.
Vi minns (liksom säkert även den flitige Briefenläsaren) ett tidigare äventyr när Chaume Premier Cru skapades som appellation för att lite senare bli annullerad av en domstol därför att den lätt kunder förvirra konsumenterna. Med andra ord, vi är klart tveksamma till förslaget. Läs mer: www.thedrinksbusiness.com
Vad tror du om det?
1 kommentar:
hejsan,
jag har en länkförfrågan till dig. Maila gärna mig så kan vi disskutera.
mvh,
camilla
camilla@obanmultilingual.com
Skicka en kommentar