BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, september 28, 2010

BKWines provningskommentarer, nya viner i oktober 2010

Bland höstens alla vinresor (Britt kom just hem från Portugal och reser till Bordeaux i morgon, Per är hemma och byter packning mellan södra Italien och Toskana, Åsa ska snart till Umbrien och Martin är i Katalonien...) kommer här lite nytt om oktobers viner

Men innan nyhetskommentarerna, kort om nästa säsong, vinter-vår-sommar 2011:

Är du intresserad av att upptäcka vinlandet Sydafrika, den största leverantören av vin till Sverige (!), så ska du ta en titt på vår resa till detta nygamla vinland. Vår första vin- och matresa till Sydafrika gick av stapeln tidigt i år och vi upprepar succén i mars 2011. Kontakta oss snarast om du är intresserad av att följa med på denna resa fylld av upplevelser – inklusive safari för den som vill. Dessutom är ju Stellenbosch, som får mycket uppmärksamhet på denna resa, utnämnd till "Årets Vinby 2011" av föreningen Munskänkarna!

Även de andra av vårens resor är det dags att anmäla sig till nu!
Tre Klassiker är vår numera klassiska vinresa till tre stora vindistrikt under tre dagar: Champagne, Chablis och Bourgogne – tre välfyllda dagar i april.
Bordeaux är en annan klassiker där de pampiga slotten verkligen ligger på rad. Vi kan också lova vinkällare där faten ligger på rad och många fantastiska vinupplevelser med både aristokratiska noblessen och det nya gardet av vinodlare. Bordeaux blir det i april.

I Toskana i maj blandar vi vinbesök och italiensk mat. Vinmässigt riktar vi in oss på några av de mest intressanta namnen i distriktet, där man strävar framåt och driver upp kvaliteten (men hoppar över några av de stora ”namnkunniga” vinproducenterna där kvaliteten inte alltid når upp till ryktet). En förmiddag lagar vi Toskansk mat tillsammans.

Till sommaren blir det en ny resa till södra Rhônedalen och Chateauneuf-du-Pape (Årets Vinby 2010!). Där kan vi lova både härliga viner, god mat och varmt och gott sommarväder.

Hör av dig snarast om du är intresserad av att komma med på någon av dessa resor!

Mer information nedan. Boka din plats nu!

Glöm inte att vi även kan skräddarsy en konferensresa, utbildningsresa, vinklubbsresa etc helt enligt dina önskemål. Kontakta oss för diskussion!

PS: Snart kommer den “vanliga” Briefen med mera nytt från vinvärlden.

Jacks kommentarer om de nya vinerna

Systembolaget – oktober
"Bäste vinvän,

Hösten är här och med den bolagets höstlansering, lanseringen där katalogens fasta sortiment får sin halvårsrenovering. Dessa nya viner skall Du som konsument kunna köpa under en längre tid och nykomlingarna återfinns i prisskikten låg- och mellandyrt. Fokus ligger således på viner som på den internationella marknaden kan köpas i större kvantiteter och, givet Sveriges tuffa skattepålägg, och till låga grossistpriser. Förvänta Dig således ingen unikt eller särpräglat, detta får anstå till kommande TSE-släpp.

Med detta sagt måste jag medge att bolaget detta halvår och till nya katalogen lyckats förnya bättre än på länge. De flesta dryckerna (och vinerna) är minst prisvärda och några av dem ger riktigt bra med dryck per krona. Vinerna är generellt sett kanske lite väl ”mainstream” men få stolpskott och överlag välgjorda för prisnivån.
Jag hittar denna gång två FYND, ett uppfriskande höstöl, och ett rött grytvin till nästan reapris, båda drycker med överraskande kvaliteter. Ett annat nästanfynd i de plånboksvänliga skiktet under 60 kronor är en mycket prisvärda vit gros manseng-chardonnay från Frankrike, ett vardagsvin att dricka under det närmaste året. [. . .]

Bland de vita och mousserande viner vi kan greppa ur hyllan framöver (utan oro för att de tagit slut?) finns tyvärr väldigt få riktigt bra viner. Kvalitén på dem som finns är bra men för de priser som här gäller kan vi naturligt nog inte hitta mycket av toppviner. Vi får denna oktobermånad framförallt glädjas åt två nya champagner. [. . .]
Jack bedömer även nya öl och lite annat. Läs hela hans artikel på sajten!
Plus Jacks listor:
 • De bästa vita
 • De bästa röda
 • Mest vin för pengarna
 • med mera...
Läs fortsättningen på siten här: Nya Viner: http://www.bkwine.com/vininformation/nyhetsprovningar.htm

Kommentarer? Synpunkter?

Har du kommentarer på nyhetsutsläppet, eller på vad vi säger om det? Vill du dela med dig av dina egna åsikter om vinerna? (Vi vill gärna höra!)
Gå in på BKWine Brief Blog: där finns ett inlägg med inledningen till Jacks artikel om de nya vinerna och där kan du skriva dina egna kommentarer.

Resor

Reseprogram för aktuella resor

Dags att planera in en vinresa!
 • Piemonte, 13-17 oktober
  • Italiens kanske mest personliga vindistrikt, Piemonte - vid foten av berget. Ett distrikt som är världsberömt inte bara för sina viner – med Barolo och Barbaresco i spetsen - utan även för sin gastronomi. Mer info.
 • Champagne, 13-17 oktober
  • Champagne är så mycket mer än en festdryck. Det är framför allt ett högklassigt vin! Upplev den fantastiska drycken på plats med oss genom möten med passionerade och skickliga vinmakare, omfattande och högklassiga provningar och fantastiska luncher med genomgående champagne Mer info.
 • Sydafrika, 5-13 mars
  • Vår första resa till Sydafrika i mars 2010 blev en stor succé. Så naturligtvis upprepar vi den under 2011! Och eftersom vi har upptäckt så många oerhört intressanta odlare så har vi denna gång ännu fler spännande vinbesök. Nytt för i år är till exempel distrikten Durbanville och Wellington. Mer info.
 • 6-10 april: 3 klassiker, Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne
  • Vi kallar denna resa för 3 klassiker! Den tar dig nämligen till de tre klassiska vindistrikt i Frankrike: Champagne, Chablis och Bourgogne. Och allt detta hinner vi med på en förlängd helg, onsdag till söndag. Detta är vinresan för dig som vill uppleva mycket under kort tid! Mer info.
 • 11-15 maj: Bordeaux, Också en klassiker man aldrig tröttnar på!
  • För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! Och har man redan varit där, ja då åker man gärna dit igen. Man tröttnar aldrig på Bordeaux och på våra Bordeaux-resor hittar man alltid något nytt. På denna vårresa blandar vi boende i den eleganta storstaden Bordeaux med boende ute på landet på ett vinslott. Vi bor på vingård mitt bland vinrankorna som vid denna tid börjar bli gröna och fina. Mer info.
 • 18-22 maj: Toscana, Vin och gastronomi
  • Toscana lockar med sin vackra landsbygd, sina viner, sin olivolja och inte minst maten. Vinet har alltid huvudrollen på våra resor men här i Toscana ger vi även den lokala gastronomin stor plats. En dag är vigd åt matlagning då vi får en inblick i den toskanska kökets hemligheter.När vi hör Toscana tänker vi på mjuka, cypressklädda kullar, olivträd och vackra renässansslott omgivna av vinrankor. Och vinerna är lika goda som landskapet är vackert! Mer info.
 • 29 juni – 3 juli: Södra Rhône-dalen
  • Upplev den härliga Provence-värmen i ett av Frankrikes mest dynamiska vindistrikt innan den stora turistsäsongen har börjat. Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras med sina härligt kryddiga viner står på programmet. Mer info.
Boka här! Nu!
 
Alla resor är ”illustrerade” med vinvideos på BKWine TV: intervjuer med vinmakare och reportage från vingårdar på BKWine TV!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!