BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


söndag, augusti 29, 2010

Välkommen till BKWine Brief nummer 85, augusti 2010

Kul detta:

”Världens bästa vinresor”! Det är vad världens största resetidning säger om BKWine. Vi är väldigt stolta!
Travel and Leisure Magazine har på sin webbsajt nyligen publicerat en artikel av den internationellt mycket respekterade journalisten Bruce Schoenfeld om ”the world’s top wine tours”. BKWine är en av de en handful som han tar upp på sin lista. Schoenfeld/Travel+Leisure noterar speciellt att BKWine gör vinresor där man verkligen får tillfälle att träffa vinmakarna och som ger resenärerna en personlig upplevelse. Vi är, som du förstår, ganska stolta. Världens bästa vinresor! Vi hoppas att vi snart får tillfälle att träffa dig på en av våra vin- och matresor.

Förutom kvalitet (t.ex. på resor) finns det en del material för filosofiska betraktelser i månadens Brief, t.ex. om rättvisa, och om lag och ordning.

Rättvisa till exempel: Det är stort (nåja, relativt sett) rabalder om hur de 400 flaskor av lyxvinerna från Domaine de la Romanée Conti i Bourgogne (till ett marknadspris av upp till 4000€ per flaska) ska säljas i Sverige. Tidigare gällde långt köande under natten. Sen gällde det att ha tur med att stå i kö framför ”rätt” systembutik, den som öppnade två minuter före utsatt tid. Nu ska rättviseproblemet lösas med ett nytt datasystem. Hur det ska gå till vet vi inte. Det är nog ingen överraskning om vi säger att vår syn på det hela är att rättvisa aldrig går att lösa med ett monopol. Hur ska ett monopol rättvist kunna fördela 400 flaskor eftertraktat vin till 9 miljoner invånare? Läs detaljerna nedan i Briefen. Hur tycker du att rättviseproblemet med DRC-vinerna ska lösas? (Om det existerar.) Skriv oss gärna en rad eller kommentera i bloggen!

Ett annat filosofiskt problem kan vara forskning inom genmodifierade växter. En grupp aktivister har förstört en försöksodling i Alsace med 70 genmodifierade vinrankor. Man är emot försöken och därför har man förstört planteringen. Är det ett rimligt sätt att gå tillväga? Förra gången det skedde var myndigheternas reaktion mycket knappt märkbar. Denna gång verkar man mera upprörd. Aktivisterna menar att det kan vara farligt med genmodifierade plantor (antar vi). Men å andra sidan kan sådana leda till att man kan minska användningen av kemiska besprutningsmedel i vingårdarna, eller minska effekten av växtsjukdomar. En svår avvägning kanske? Och man kan undra om aktivisterna också vägrar att klä sig i bomullskläder, och kanske förstör olika klädbutiker. 43 % av all bomull kommer från genmodifierade plantor (enl. gmo-compass.org). Vad tycker du? Skriv oss gärna en rad eller kommentera i bloggen!

Men tillbaks till där vi började: resor.

Det finns fortfarande några platser kvar på några av höstens resor. Ta dig en titt t.ex. på resan till Champagne, eller varför inte den till Veneto. I Veneto får du tillfälle att prova många amaroneviner! Vi kommer även att besöka en producent av den exklusiva parmaskinkan i Emilia-Romagna. Och även en producent av parmesanost. Så det finns alla chanser att ladda upp med godsaker inför hösten. Men det är bråttom just med Veneto. Resan är snart. Men ta dig även en titt på de andra resorna senare i höst.

Vi lanserade nyligen den nya resan till Sydafrika – den stora succéresan förra året. Den äger rum i mars med anmäl dig redan nu om du vill vara säker på att komma med.

Dessutom har vi smyglanserat resten av vårprogrammet. Det är visserligen bara preliminärt, men datum och destinationer hittar du nedan. Detaljerade program kommer snart.

Trevlig läsning!

PS: Om bara några dagar får du våra kommentarer på de nya vinerna i september. Håll utkik i din inbox.

Britt & Per

PS: Tipsa andra om Briefen ! Vill du läsa mer om vin?:
Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
Britts Vinskola
VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
BKWine TV – video om vinHela brifen här!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!