BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


lördag, augusti 14, 2010

3 % i Frankrike påverkas av sexuell förvirring

Sexuell förvirring är i vingården har ingenting med picknick att göra utan är en teknik som man kan använda sig av för att minska insektsangreppen och minska behovet av kemisk besprutning. En insekt som ibland kan orsaka stora problem är druvmasken (eudemis och cochylis på franska).

De små maskarna gör mikroskopiska hål i druvskalet. Saft sipprar ut genom hålen och gör att druvklasarna börjar ruttna, vilket kan orsaka stor skada på skörden. Man kan bekämpa insekterna med gifter men mindre farligt är alltså ”sexuell förvirring”. För att det ska bli några druvmaskar så måste haninsekterna hitta rätt till honorna så att de får tillfälle att göra det som behövs för att få till en druvmask. Eftersom de inte har någon Facebook så avger istället de kvinnliga insekterna ett doftämne eller hormon, feromon, som drar till sig hannarna.

Några listiga forskare på BASF (ett kemiföretag) har hittat på ett sätt att förstöra det roliga för insekterna. De tillverkar små kapslar med feromon som den bekymrade vinbonden kan hänga ut i vingården. Feromonet som sprids från kapslarna gör att hannarna inte kan hitta honorna, och därmed slut på insekternas fröjd, och inga mer druvmaskar blir till. (Antagligen blir det istället väldigt trångt med hannar runt kapslarna.)

Detta har blivit ett populärt sätt att bekämpa denna typ av insekter. Idag skyddas 3% av Frankrikes vingårdsareal på detta sätt – från 41% av vingårdarna i Champagne till i stort sett 0% av vingårdarna i Cognac.

Kan det anses som inhuman hantering av insekterna?

(Källa: BASF)

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!