BLOGGEN HAR FLYTTAT!
Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!
Den finns nu på BKWine Magazine.
Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.
Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!
Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!
Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!
tisdag, juni 30, 2009
INAO godkänner nya appellationer: St Pourçain och Bugey
INAO godkände 28 maj två nya appellationer: Saint Pourçain, och Bugey och Roussette du Bugey. Saint Pourçain görs av gamay eller pinot noir och omfattar 600 ha. Bugey sträcker sig över 500 ha strax öster om Bourgogne. AOC/AOP Bugey kan vara rött, vitt, rosé eller mousserande. Roussette du Bugey är endast vitt, gjort uteslutande på druvan altesse (lokalt kallad roussette).
måndag, juni 29, 2009
Ny – sista? – krumbukt i tragi-komedin om Saint Emilion-klassifikationen
Ett nytt domstolsutslag (vilket i ordningen kommer vi inte ihåg, men den trogne läsaren av Briefen vet nog, kanske närmare dussinet) har fastslagit att både klassifikationen från 1996 och 2006 ska gälla. Med andra ord, de slott som var klassade 1996 behåller sin honnörsetikett och de slott som blev uppgraderade 2006 behåller den också. Och inga slott blir nergraderade. Förstås. Beklämmande. Man undrar om klassifikationer mest är till för att föra konsumenter bakom ljuset. Läs mer: www.decanter.com och www.winealley.com
Bordeauxorgie
Tryffelsvinet arrangerar varje höst en riktig Bordeauxorgie, i samarbete med Bordeaux-negocianten Beyerman (som drivs av svensken Frederik Rudebeck). Det är en stor provning med ett 30-tal olika bordeauxviner av hög klass. De flesta slotten representeras på plats (i Stockholm) av sina ägare. Ett ypperligt tillfälle att träffa vinproducenter i verkligheten! (Om man nu inte har möjlighet att göra det på plats på en resa med BKWine…) På eftermiddagen är branschfolk välkomna och på kvällen allmänheten (dvs Tryffelsvinets vinklubbs medlemmar). Datum för orgien är 1 september. För mer information: www.tryffelsvinet.se
Gustibuselever vinner sommeliertävling
Rioja Sommelier Award heter (i en besynnerlig språkförbistring) en tävling för sommelierelever på svenska sommelierskolor. Fyra lag deltog från Gustibus, Grythyttan, Restaurangakademien och Vinkällan. Vinnare blev laget från Gustibus. De står därmed med äran och, om vi förstår pressmeddelandet rätt, kan se fram emot en resa till Rioja i höst.
Frankrike sänker restaurangmomsen
Frankrike har beslutat att sänka restaurangmomsen från 19,6 % (den normala momssatsen) till 5,5 % för att försöka stimulera branschen som lider hårt av de svåra ekonomiska tiderna. Den nya momssatsen ska börja gälla redan 1 juli. Momsen på vin på restaurang påverkas dock tyvärr inte (den har egen moms).
Världens bästa syrah
Syrah du Monde är tävlingen för viner gjorda på syrah-druvan. Givetvis avhålls den i Rhônedalen. Årets 10 bästa viner inkluderade deltagare från Sydafrika, Australien, Kanada, Chile, Frankrike, Schweiz (!), USA och Italien. Inte dålig spridning. Hela resultatlistan hittar du här: www.syrah-du-monde.com
fredag, juni 26, 2009
La Clape blir AOC/AOP
29 maj godkändes La Clape som ny AOC/AOP. Tidigare har man varit ”Coteaux du Languedoc – La Clape”, nu blir man kort och gott ”AOC La Clape”. Området ligger vid kusten i Languedoc, huvudsakligen på en klippa som för länge sedan var en ö. De gör många utmärkta viner som förtjänar att bli mer uppmärksammade. Om man kommer att lyckas med det genom att ta bort ’Languedoc’ från etiketten är väl dock kanske tveksamt.
Nytt nummer av e-tidninge Fine Wine
Ett nytt nummer av etidningen Fine Wine har kommit ut. Du kan bl.a. läsa om rött och vitt från Provence. Du hittar den här: www.finewine.nu
EU överger reformplanerna för blandat rosévin
För en tid sedan kom EU-länderna överens om en plan för en stor reform för reglerna för vinsektorn (vilket vi skrivit om flera gånger tidigare). En del av reformen var att det skulle bli tillåtet att tillverka rosévin genom att blanda rött och vitt vin. (Det är redan idag tillåtet, men endast i Champagne.) När tiden började närma sig för att bekräfta de nya reglerna vaknade viss av vinbönderna till liv, framför allt i Frankrike, och sedan även Italien och Spanien. Man började protestera och menade att det skulle orsaka katastrof för rosévinproduktionen. Varför det skulle vara så hemskt var visserligen svårt att förstå. Men på grund av dessa protester har man nu beslutat att dra tillbaks regeln om att det skulle vara tillåtet att göra rosé genom blandning. Utom förstås i Champagne. Vi väntar nu på att de protesterande ska kräva ändring i Champagne. Eller var det bara en sätt för de existerande roséproducenterna att skydda sig mot illvilliga nya konkurrenter? Läs mer www.independent.co.uk
Les Echos de Bordeaux
Vill du träna din franska kan Les Echos de Bordeaux vara intressant läsning. Det är ett nyhetsbrev om Bordeaux och dess viner publicerat av marknadsföringskonsulten Agence Fleuri. Mer info här: agence-fleurie.com (för att prenumerera går man till sidan ’Nous contacter’)
torsdag, juni 25, 2009
Systembolaget håller koll på vad du handlar – 10 år tillbaks i tiden. Datainspektionen undersöker
Datainspektionen inleder undersökning av Systembolaget om olämplig lagring av kunders inköp: I samband med en brottsutredning, där utredarna efterforskat den misstänktes vanor och bl.a. kartlagt inköp på Systembolaget, har det visat sig att Systembolaget tydligen lagrar information om kunders kreditinköp i tio år.
säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund. Datainspektionen har nu inlett en undersökning. Mer info: www.datainspektionen.se.
skriver Aftonbladet.
säger Systembolagets presschef Lennart Agén, enligt AB.
Då så, då känns det ju bättre.
Läs mer: www.aftonbladet.se
”En grundpelare i personuppgiftslagen är att personuppgifter inte ska lagras längre än vad som behövs i verksamheten”,
säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund. Datainspektionen har nu inlett en undersökning. Mer info: www.datainspektionen.se.
”Har du betalat med kreditkort på Systembolaget? Då kan staten kartlägga dina alkoholvanor – flaska för flaska. Tio år tillbaka i tiden”
skriver Aftonbladet.
”Det är inte så vanligt [att man lämnar ut uppgifter]”
säger Systembolagets presschef Lennart Agén, enligt AB.
Då så, då känns det ju bättre.
Läs mer: www.aftonbladet.se
Chokladcalvados och vaniljkalvados
På Vinexpo om någon vecka lanserar Château du Breuil två nya calvadosprodukter: Först en Calvados ”Chocolate Blend”, som om vi förstår det hela rätt, lyckligtvis inte är en calvados med chokladsmak (hemska tanke!) utan en calvados som är specialtrimmad för att passa extra bra att smutta på samtidigt som man äter en bit choklad (och då är det inte mjölkchoklad man tänker på). Sen kommer en Calvados-Vanille, vilket inte är en calvados utan tänkt som en aperitif, endast 16%, baserad på calvados och smaksatt med vanilj. Sugen? (Inte vi heller får vi tillstå. När gammal vanlig calvados kanske är den allra bästa avec som man kan få!) Men vi har inte smakat vare sig den ena eller den andra ännu, så man ska ju inte döma någon osedd. Mer info www.chateau-breuil.fr.
”Danskarna super”? De borde nog införa monopol?
”Danmark saknar organiserad brottslighet kring alkoholförsäljning”
läser vi i senaste numret av Alcohol Update i en intervju med Jens Holger Helbo Hansen, chefskonsulent och analytiker vi Skatteministeriet i Köpenhamn. Avsaknaden av kriminell alkoholhantering i Danmark kontrasterar stark med situationen i Sverige, där det förefaller bli allt vanligare. Vidare:
”Alkoholskattesänkningar i Danmark har inte medfört en högre konsumtion. Tvärtom har konsumtionen minskat till följd av ändrad livsstil och trender bland yngre.”
Och:
”Trots lägre alkoholskatter har den danska alkoholkonsumtionen sjunkit på senare år. Hur kan det komma sig? Helbo Hansen ser inte att priset är avgörande för den danska konsumtionen. Det handlar om attityder, säger han. Ungdomar dricker mindre ’för att det är inne’. Tidigare var priset högt och man drack mer, idag är priset lågt och danskarna dricker mindre. Detta är en kultur- och generationsfråga.”
Ytterligare en trist kontrast mot Sverige där inte minst Systembolaget fortsätter att behandla alkohol och alkoholpolitik som om det endast handlar om att ’supa sig full’ och att vi därför måste ha kvar ett monopol för att rädda svenskarna från självförstörelse.
När kan vi istället börja tänka i banor som i Danmark, att attityder, traditioner och kultur är mer viktigt än monopol och kontrollfunktioner? Och att istället för att överlåta ansvaret för måttlig konsumtion på ett statsägt monopolbolag tänka efter själva och påverka vår omgivning direkt? Kommentera gärna i Monopolbloggen! monopolet.blogspot.com (Vill du läsa hela artikeln kan du kontakta utgivaren, Christopher Jarnvall, christophe-snablea-restuta-punkt-se.)
Världens vinmarknad 2030
American Association of Wine Economist har valt temat ”The World’s Wine Market by 2030” till att vara tema för nästa års konferens. Konferensen äger rum i Adelaide 7-9 februari 2010. AAWE har även utlyst ”call for papers” på temat. Intresserade talare ska kontakta Kym Anderson. Mer info: http://www.wine-economics.org
Vinfest i Åhus
I september blir det stor vinfest i Åhus. På rökeriet och vingården (!) i Åhus firar man skördesäsongen med en stor vin- och delikatessdag. Man kan provsmaka gårdens egna viner, men även viner från andra vingårdar i Sverige, vin från Danmark, och till och med från tyskland! 5 september kl 12-18. Mer info: http://www.ahusvinfest.se/
onsdag, juni 24, 2009
Frankrikes export
Frankrike exporterade 2006 (senaste definitiva siffrorna vi hittat) 14 miljoner liter vin fördelat på 58 % rött och rosé, resp 42 % vitt (innefattar ej mousserande). Det uppdelas på dessa exportländer:
(Källa Viniflhor)
- UK: 20 % av exporten
- Tyskland: 17 %
- Belgien: 12 %
- Nederländerna: 10 %
- USA: 8 %
- Japan: 4 %
- Kanada: 4 %
- Schweiz: 3 %
- Danmark: 3 %
- Övriga: 19 %
(Källa Viniflhor)
Italiensk kultur och gastronomi
Vet du hur man äter pasta? Med gaffel och sked? Fel! Är du en av de som beställer in en cappuccino efter en god middag? Fel! I alla fall om man ska följa italienska seder och bruk. Är du nyfiken på att upptäcka Piemontes viner? Hemmet för nebbiolovinerna. Om du är nyfiken på något av detta så ska du läsa de nya artiklarna på gästskribentsidan. Åsa, vår spion i Italien, har skrivit tre nya artiklar:
- Piemonte
- Kaffekultur i Italien
- Gaffel & Pasta
En resa genom Champagne
I våras reste vi med en grupp gästande vinälskare i Champagne. Vi besökte några kända och mindre kända champagnehus. En av resedeltagarna är en stor champagnefantast och champagnesamlare. Han blev tydligen så inspirerad av resan att han ville dela med sig av sina upplevelser så han skrev en lång reseberättelse som han publicerade på internet. Vi bad att fa publicera artikeln på BKWine, som en beskrivning av hur en resa med BKWine kan gå till. Läs artikeln om en resa i Champagne på vår gästskribentsida.
tisdag, juni 23, 2009
Slutet på Vino Nobiles storhet? Italienska vinbloggare i uppror…
…efter att disciplinärnämnden (consorzio) för det toscanska vinet Vino Nobile di Montepulciano föreslagit att öka de just nu tillåtna 20 procenten för internationella druvor till 30 procent, med bibehållen högsta kvalitetsbeteckning DOCG. Vino Nobile di Montepulciano är lika med sangiovese. I alla fall för de flesta. Sangiovese kallas lokalt för prugnolo gentile och är en druva som är starkt bunden till regionens mark och historia. Ett Vino Nobile di Montepulcinao DOCG måste bestå av minst 70 procent prugnolo gentile men får även innehålla den lokala druvan canaiolo nero med upp till 20 procent. Det är även tillåtet att blanda i 20 procent av andra röda druvor som cabernet, merlot eller syrah. Nu har consorziet alltså kommit med förslaget att öka procentdelen av de icke lokala druvorna med hela 10 procent. Varför göra detta historiska vin till en kopia av en supertoscanare (nymodig uppfinning)?, frågar sig de italienska vinbloggarna och så även den välkände vinjournalisten Franco Ziliani. Är inte ett vin unikt just för att det bygger på sin regions traditioner och därmed använda sig mestadels av lokala druvor? Vem vinner på att Vino Nobile får en mer internationell smak? Dessa frågor har italienska vinbloggare ställt till Federico Carletti, ägare till vingården Poliziano och även president för il consorzio di Vino Nobile di Montepulciano. De har dock ännu inte fått svar. BKWine återkommer. Källor: www.sommelier.it, www.vinoalvino.org, www.winesurf.it
Les italiennes montent à Paris - italienskorna i Paris?
”Italienskorna kommer till Paris”… Det gjorde de häromdagen. 12 kvinnliga italienska vinmakare från hela Italien, med det gemensamma att de alla odlar sina viner ekologiskt. ”Naturliga viner” kallar de sina viner. Här fanns Helena Dante på biodynamiska Azienda La Colombaia (se vidare under månadens producentrekommendationer) och Isabella Pelizzati-Perego på Azienda AR.PE.PE i Valtellina i norra Italien. Hon odlar nebbiolo på 10 hektar sydsluttningar. ”Jag vill gärna följa de gamla traditionerna”, säger hon, ”med lång skalkontakt (30-40 dagar) och lång eklagring”. Vinerna är ljusa i färgen men oerhört komplexa och smakrika.
Daniela de Gruttola på Azienda Cantina Giardino i sydliga Kampanien gör intressanta och goda vita viner. Druvan är greco och musten får skalkontakt i sju dagar, vilket är länge för ett vitt vin. Slutresultatet blir en kraftig färg och en fet och lite karamellig smak. På Sicilien finns Arianna Occhipinti på egendomen med samma namn. Hennes röda, karaktärsfulla viner görs på nero d’avola och frappato. Vi tyckte speciellt om vinet Siccagno gjort på 100 % nero d’avola, med fin bärighet och elegans. Här är listan på de tolv, alla är värda att hålla utkik efter:
Daniela de Gruttola på Azienda Cantina Giardino i sydliga Kampanien gör intressanta och goda vita viner. Druvan är greco och musten får skalkontakt i sju dagar, vilket är länge för ett vitt vin. Slutresultatet blir en kraftig färg och en fet och lite karamellig smak. På Sicilien finns Arianna Occhipinti på egendomen med samma namn. Hennes röda, karaktärsfulla viner görs på nero d’avola och frappato. Vi tyckte speciellt om vinet Siccagno gjort på 100 % nero d’avola, med fin bärighet och elegans. Här är listan på de tolv, alla är värda att hålla utkik efter:
- Piemonte: Alessandra Bera, Azienda Bera (god Barbera d’Asti)
- Emilia-Romagna: Elena Panteleoni, Azienda La Stoppa (Den vita Ageno 2005 görs av en aromatisk muscat-variant och trebbiano och är oerhört aromatisk men helt torr. Här finns också goda aromer av aprikos och persikor. Intressant vin.)
- Toscana: Margherita och Francesca Padovani, Azienda Fonterenza (fin Brunello, kraftig stil med 40 dagars skalkontakt). Helena Dante, Azienda la Colombaia. Rossella Bencini Tesi, Fattoria di Bachereto
- Veneto: Cecilia Trucchi, Azienda Villa Bellini (trevlig Valpolicella med roliga etiketter och väldigt mycket svarta vinbär och kryddighet)
- Trentino: Elisabetta Foradori, Azienda Foradori (min favorit är vinet Foradori Teroldego Rotaliano DOC, gjort på druvan teroldego)
- Friuli-Venezia-Giulia: Franca Princic, Azienda Dario Princic (Intressanta pinot grigio med lång skalkontakt. Mycket färg och goda citrusaromer.)
- Valtellina: Isabella Pelizzati-Perego, Azienda AR.PE.PE
- Abruzzo: Sofia Pepe, Azienda Pepe (här kan man få en mängd olika årgångar av Montepulciano d’Abruzzo)
- Sicilien: Arianna Occhipinti, Azienda Occhipinti
- Kampanien: Daniela de Gruttola, Azienda Cantina Giardino
måndag, juni 22, 2009
Mer vinpriser: kvinnliga journalisters pris
Vi deltog i ännu en vintävling nyligen, nämligen “Coup de Cœur des femmes journalistes » (Kvinnliga journalisters Favoriter). Denna tävling är ett initiativ av vinkooperativen i fyra departement i södra Frankrike: l’Hérault, Aude, Pyrénées-Orientales och Gard och innefattar med andra ord Roussillon, Languedoc och en del av södra Rhône-dalen. Denna gång ägde Coup de Coeur-tävlingen rum på det lilla kooperativet Cellier des Chartreux i Pujaut i Rhône-dalen, strax norr om Villeneuve-lès-Avignon. Vi var ett 20-tal kvinnliga journalister från hela Frankrike som provade de viner som fått guldmedaljer vid den regionala tävlingen ”Le Concours Régional des vins de la coopération”, som hålls varje år. Bland dessa medaljerade viner skulle vi välja ut en ”Coup de Coeur” för varje färg. Diskussionerna blev ibland livliga men till slut hade konsensus uppnåtts och fyra vinnare utsetts. Dessa viner kommer att representera kooperativen i dessa fyra departement under ett år.
Vinnande viner:
Vinnande viner:
- Vitt vin: Muscat Sec Cuvée Vermeil du Crès 2008, Vin de Pays d’Oc, från Les Vignerons de Sérignan
- Rött vin: Cuvée Latude 2006, Coteaux du Languedoc Pézenas från La Fontesole à Fontès
- Rosé: Cabernet Sauvignon 2008, Vin de Pays d’Oc från Cellier du Val des Pins Montaud
- Vin Doux Naturel: Banyuls Grand Cru 1998 Cuvée du President Henry Vidal, från Cellier des Templiers
Concours Mondial de Bruxelles – prisbelönta viner
I slutet av april hölls den sextonde versionen av den årliga vintävlingen Concours Mondial de Bruxelles i Valencia i Spanien. CMB har vuxit från en modest start 1994 till att bli en av världens största vintävlingar. 1994 tävlade 861 viner, i år var det över 6000 viner och spritdrycker från 54 olika länder som provades av 250 erfarna vinprovare från 41 olika länder (varav BKWine från Sverige). Italien, Spanien, Frankrike och Portugal var länderna som i år tog hem troféerna ”Best Wine du Concours Mondial de Bruxelles 2009”. Dessa viner kammade hem de allra bästa poängen:
Vi gratulerar också alla andra viner som fick medaljer, som trevliga Bordeaux-slottet Château Thieuley som fick en guldmedalj för sin vita sauvignon-sémillon, grekiska Gerovassiliou som fick en guldmedalj för sin Syrah 2006, Château Pech-Latt i Corbières som fick en silver för sin Tamanova 2006 och Château Saint-Jacques d’Alba i Minervois som fick en guldmedalj för sin La Chapelle 2006. En stor överraskning när vi fick reda på vad vi hade provat var två fantastiska viner från La Mancha i Spanien: Condesa de Leganza Reserva 1998 och Varones Tempranillo Gran Reserva 1996. Båda dessa fick välförtjänta guldmedaljer. Det är många viner som förtjänar ett omnämnande här, inte minst några oerhört goda vita viner från Sicilien – också en överraskning! – men pga platsbrist så rekommenderar vi i stället att ni går in på www.concoursmondial.com för mer information om Concours Mondial de Bruxelles och vilka viner som fick medaljer.
- Best Sparkling: Champagne Bourgeois Cuvée du Dernier Siècle, Brut millésimé 2002 (FR)
- Best White: Adega Vila Real Grande Reserva, Douro 2005 (PT)
- Best Rosé: Chiaretto Giovanni Avanzi, Garda Classico 2008 (IT)
- Best Red: Protos Crianza, Ribera del Duero 2006 (ES)
- Best Sweet: Nes, Passito di Pantelleria 2007 (IT)
- Best Spirit : Osteria di Rubbiara, Pedroni, Grappa di Vinaccia di Lambrusco Invecchiata (IT)
Vi gratulerar också alla andra viner som fick medaljer, som trevliga Bordeaux-slottet Château Thieuley som fick en guldmedalj för sin vita sauvignon-sémillon, grekiska Gerovassiliou som fick en guldmedalj för sin Syrah 2006, Château Pech-Latt i Corbières som fick en silver för sin Tamanova 2006 och Château Saint-Jacques d’Alba i Minervois som fick en guldmedalj för sin La Chapelle 2006. En stor överraskning när vi fick reda på vad vi hade provat var två fantastiska viner från La Mancha i Spanien: Condesa de Leganza Reserva 1998 och Varones Tempranillo Gran Reserva 1996. Båda dessa fick välförtjänta guldmedaljer. Det är många viner som förtjänar ett omnämnande här, inte minst några oerhört goda vita viner från Sicilien – också en överraskning! – men pga platsbrist så rekommenderar vi i stället att ni går in på www.concoursmondial.com för mer information om Concours Mondial de Bruxelles och vilka viner som fick medaljer.
fredag, juni 19, 2009
Valencia: ris och vin – men ingen Paella Valenciana
I slutet av april var jag i Valencia i Spanien och provade vin, massvis med vin. Det var den stora vintävlingen Concours Mondial de Bruxelles som detta år ägde rum i Valencia, Spaniens tredje stad (mer om tävlingen nedan) Jag visste inte så mycket om Valencia innan jag åkte dit, men en sak visste jag. Staden är känd för sin paella. Och jag älskar paella och tänkte att nu, ska jag få smaka en äkta sådan. Men den visade sig svårfångad, paellan, under mina dagar i Valencia. Vi fick aldrig till det riktigt, jag och paellan, och det berodde inte på någon brist på ris. Det finns nämligen väldigt gott om ris i Valencia. Här finns de största risodlingarna utanför Sydostasien. Det är söder om stan, runt en sötvattenlagun som heter Albufera, som man odlar rundkornigt ris som används till paella och en mängd andra risrätter. Valencia-borna äter ris 3-4 gånger i veckan och alla husmödrar säger sig ha originalreceptet på paella. Bra bjudmat, förresten, tänk på det i sommar i fall grillen (eller grillkocken) strejkar.
Finns det vin i Valencia då? Jadå, det görs mängder av enkelt vin i alla färger runt Valencia och grannstaden Alicante som törstiga turister slurpar i sig. Har man lite högre krav så beger man sig till regionen Utiel-Requena. Vi har då kommit några mil in i landet och upp på 900 meters höjd. Klimatet är hårt, med mycket varma somrar och riktigt kalla vintrar. Den röda lokala druvan bobal dominerar och blandas med tempranillo och garnacha. Här görs mycket rosé, rosada, men också en del riktigt bra rött som är kraftfullt och fruktigt. Goda exempel kan man få från den stora och moderna bodegan Murviedro, inte minst deras trevliga Corolilla Crianza på 100 % bobal. Den mesta cavan (spanskt mousserande) kommer ju från Penedès, men även här i Utiel-Requena görs en del. Minnesvärda var Coto d'Arcis Cava Brut Nature, utan dosage, torr och god, och Hoya de Cadenas Cava Brut Nature gjord av 100 % macabeo. Även denna var mycket torr och frisk med fina äppeltoner.
Ett namn att lägga på minnet i appellationen DO Valencia är Bodegas Enguera. En ekologisk egendom som startade sin verksamhet 1999. Etiketterna är moderna och snygga och även vinerna drar mot den moderna stilen. De är ganska lättdruckna och mjuka men här finns även en viss struktur. Cañada Negra 2008 är en tempranillo/syrah-blandning som är lagrad kort tid på ungersk ek och Benali 2007 är en monastrell/syrah-blandning som fått 16 månader på ny fransk ek.
Vid en promenad i Valencias vackra gamla stadskärna överraskades jag av regnet och smet in på en liten bar. Jag beställde en fino sherry och fram kom en helt vanlig Tio Pepe. Men det är inget fel på Tio Pepe, den smakade oerhört gott med lite lokala oliver till. Så nu passar jag på att slå ett slag för den torra sherryn som under sommaren, och när som helst annars, är en perfekt aperitif. Torrare än en fino finns inte och den väcker aptiten som ingen annan aperitif. Och det är ju just därför vi dricker aperitif.
-Britt
Finns det vin i Valencia då? Jadå, det görs mängder av enkelt vin i alla färger runt Valencia och grannstaden Alicante som törstiga turister slurpar i sig. Har man lite högre krav så beger man sig till regionen Utiel-Requena. Vi har då kommit några mil in i landet och upp på 900 meters höjd. Klimatet är hårt, med mycket varma somrar och riktigt kalla vintrar. Den röda lokala druvan bobal dominerar och blandas med tempranillo och garnacha. Här görs mycket rosé, rosada, men också en del riktigt bra rött som är kraftfullt och fruktigt. Goda exempel kan man få från den stora och moderna bodegan Murviedro, inte minst deras trevliga Corolilla Crianza på 100 % bobal. Den mesta cavan (spanskt mousserande) kommer ju från Penedès, men även här i Utiel-Requena görs en del. Minnesvärda var Coto d'Arcis Cava Brut Nature, utan dosage, torr och god, och Hoya de Cadenas Cava Brut Nature gjord av 100 % macabeo. Även denna var mycket torr och frisk med fina äppeltoner.
Ett namn att lägga på minnet i appellationen DO Valencia är Bodegas Enguera. En ekologisk egendom som startade sin verksamhet 1999. Etiketterna är moderna och snygga och även vinerna drar mot den moderna stilen. De är ganska lättdruckna och mjuka men här finns även en viss struktur. Cañada Negra 2008 är en tempranillo/syrah-blandning som är lagrad kort tid på ungersk ek och Benali 2007 är en monastrell/syrah-blandning som fått 16 månader på ny fransk ek.
Vid en promenad i Valencias vackra gamla stadskärna överraskades jag av regnet och smet in på en liten bar. Jag beställde en fino sherry och fram kom en helt vanlig Tio Pepe. Men det är inget fel på Tio Pepe, den smakade oerhört gott med lite lokala oliver till. Så nu passar jag på att slå ett slag för den torra sherryn som under sommaren, och när som helst annars, är en perfekt aperitif. Torrare än en fino finns inte och den väcker aptiten som ingen annan aperitif. Och det är ju just därför vi dricker aperitif.
-Britt
torsdag, juni 18, 2009
Ta tempen på den internationella vinmarknaden
Sopexa, den franska marknadsföringsbyrån för vin och (andra) jordbruksprodukter, har genomfört en stor enkät som tagit tempen på den internationella vinmarknaden: Wine Trade Monitor. Studien omfattar 1400 besvarade enkäter med inköpare och andra branschmänniskor i 16 av de viktigaste länderna. Undersökningen kommer att bli årligen återkommande. Rapporten kommer att presenteras på den snart ståndande mässan Vinexpo i Bordeaux, men redan nu kan BKWine presentera några av de intressantaste slutsatserna (NB: undersökningen omfattar endast lättviner; inte champagne och sprit):
- Vinmarknaden 2008: 51 % av de svarande hade en ökad vinförsäljning under 2008 och 23 % hade en stabil försäljning. Mao hela 74 % hade en stabil eller ökad försäljning, trots krisen
- 2009: 48 % ger ser positivt på försäljningen för 2009
- Däremot varierar optimismen för 2009 från land till land.
- --De mest optimistiska: Kina, Nederländerna, Indien, Hong Kong, och Belgien.
- --Pessimisterna innefattar Taiwan, Ryssland, Danmark, Schweiz och USA
- Rosé fortsätter att vara populärt: 25 % ser en ökad efterfrågan på rosé. Även här stora landskillnader:
- --Optimister: UK, Danmark, Nederländerna, USA, Kanada;
- --Pessimister: Kina, Taiwan, Korea, Schweiz.
- Tre segment anses speciellt intressanta av respondenterna:
- --AOC/AOP/IGP-vin,
- --druvsortsviner och
- --ekologiska viner
- Hela 25 % anser att biologiska kommer att öka, vilket är en hög siffra med tanke på att det idag är en mycket liten del av vinerna som är ekologiska. (Om vi minns rätt är det runt 2 % av produktionen som är ekologisk.)
- Vilka marknader efterfrågar mest de olika segmenten?
- --AOC/AOP/IGP: Asien (generellt), Danmark, Belgien, Kanada (19+ %)
- --Druvsortsviner: Indien, Singapore, Tyskland, USA, UK (45+ %)
- --Ekologiskt: Kanada, Japan, USA, Danmark, Nederländerna (29+ %)
- Kommentar: AOC/AOP och druvsortsviner är mao inte motstridiga produkter, utan kompletterar snarare varandra, och fungerar olika bra på olika marknader. Tar man hänsyn till marknadernas storlek är druvsortsviner klart viktigast idag (% angiven är summan av de länder i listan i förhållande till totala exporten, endast de större länderna räknade). Ser man framåt så får de kanske konkurrens av AOC/AOP-segmentet tack vare Asiens tillväxtpotential.
- Druvsorter:
- --Cabernet sauvignon och chardonnay leder stort (82 % resp 72 % nämnde dem)
- --Merlot, pinot noir, sauvignon blanc och syrah kommer i en andra grupp (44-59 %)
- --Malbec, pinot gris och riesling ligger också bra till (20-30 %)
- --Nischdruvor som också placerade sig väl: tempranillo, grenache, chenin blanc
- Lågalkoholviner: Avalkoholiserade viner, med låg eller ingen alkoholhalt, ansågs generellt ointressanta och utan markandspotential
- Pris: lågpris- och mellanprisklassen leder stort i att nämnas positivt (71 % resp 67 %). Dock stora skillnader mellan länder:
- --Lågprisländer: UK, USA, Kanada, Singapore, Ryssland och Indien
- --Mer inriktade på premiumviner: Kina, Hong Kong, Singapore, Taiwan (uppenbarligen är Sg intresserad av både dyrt och billigt)
- Sammanfattningsvis:
- --Mest intressanta marknader för franska viner: Kina, Hong Kong (enligt respondenternas bedömning)
- --Mindre intressanta marknader: UK, USA, Taiwan, Ryssland, Schweiz, Danmark
- --Franska vinproducenter bör lägga större vikt vid druvsortsviner (utan att för den skull lämna AOP/AOC-viner därhän)
- --Vinproducenterna måste lära sig att lägga större vikt vid vad marknaden (marknaderna) efterfrågar
Jacks månadens vin: Coptertino Rosso
För Dig som letar månadens fynd i systembolagets BAS-sortiment ger jag här ett kanontips – 2001 Coptertino Rosso (nr 2077, 68:-). För billigt för fina middagen säger Du kanske men ge detta läckert mogna Negro Amaro-baserade vin en chans till osten och gärna en mildare parmesan. Vinet har läcker mognad i läderstil med körsbär och lätt bränd ton samt med en nu perfekt mogen smak med läder, inslag av torkad frukt, nötter och örter. Detta kooperativvin från Apulien är något så ovanligt som ett färdigutvecklat fyndvin i BAS-sortimentet – köp det innan det tar slut!
Åsas månadens vin: Cartizze, Desiderio Brisol & Figli
Tid för bubblor: Försommaren förser oss med många tillfällen då det passar att öppna en flaska bubbelvin. Vare sig det handlar om studentmottagning, grillkväll med jobbarkompisarna eller en aperitif med familjen är det mousserande spumantevinet Cartizze från producenten Desiderio Brisol & Figli ett passande val. Cartizze produceras i östra Veneto, i dalen Valdobbiadene, och görs enbart på druvan prosecco. Detta cru-vin har små fina bubblor, en härlig friskhet och smak av päron och äpple. Man anar även en viss bitterhet som gör vinet balanserat och elegant. Serveringstemperatur bör vara ca 9 grader och vinet passar utmärkt som aperitif. Kostnad ca 20,00 euro. www.bisol.it
onsdag, juni 17, 2009
BKWine Tips: Cave Saint-Marc, Villeneuve-lès-Avignon
Cave Saint-Marc, Villeneuve-lès-Avignon
En bra utgångspunkt om man vill upptäcka vingårdarna i södra Rhône-dalen är den lilla staden Villeneuve-les-Avignon, en sorts förort till Avignon på andra sidan floden. Under påvarnas tid på 1300-talet var Villeneuve staden där kardinalerna bodde och flera ståtliga byggnadsverk minner om stadens betydelsefulla förflutna. De lokala vinerna – Tavel, Lirac, Côtes du Rhône - provar man på trevliga och livliga vinbaren/vinbutiken/restaurangen Cave Saint-Marc mitt i stan. Här verkar hela stans befolkning samlas på kvällarna. Prova gärna de goda petits farcis, välkryddade färserade grönsaker. Köket är som sig bör ett riktigt medelhavskök, med aubergine, tomater och örtkryddor som dominerande inslag.
Klicka här för adress och fler rekommendationer.
En bra utgångspunkt om man vill upptäcka vingårdarna i södra Rhône-dalen är den lilla staden Villeneuve-les-Avignon, en sorts förort till Avignon på andra sidan floden. Under påvarnas tid på 1300-talet var Villeneuve staden där kardinalerna bodde och flera ståtliga byggnadsverk minner om stadens betydelsefulla förflutna. De lokala vinerna – Tavel, Lirac, Côtes du Rhône - provar man på trevliga och livliga vinbaren/vinbutiken/restaurangen Cave Saint-Marc mitt i stan. Här verkar hela stans befolkning samlas på kvällarna. Prova gärna de goda petits farcis, välkryddade färserade grönsaker. Köket är som sig bör ett riktigt medelhavskök, med aubergine, tomater och örtkryddor som dominerande inslag.
Klicka här för adress och fler rekommendationer.
BKWine Tips: Chai Pascal Bar à Vins, Saint Emilion
Chai Pascal Bar à Vins, Saint Emilion
Denna trevliga vinbar mitt i Saint Emilion öppnade för ett drygt år sedan. Den drivs av Pascal Fauvel, som står bakom bardisken, och Catherine Papon-Nouvel, som äger och driver tre vinslott i Saint Emilion: Château Gaillard, Château Petit Gravet Ainé och Clos Saint Julien (se vår videointervju med Catherine här). Så man kan naturligtvis smaka hennes viner på Chai Pascal, både på flaska och på glas, men också många av hennes kollegers viner, både i och utanför Saint Emilion. Atmosfären är lugn och avslappnad och vill man kombinera vinerna med mat finns här bland annat goda tallrikar med baskiska charkuterier, ostar och rökt lax. Under säsong öppet varje dag 11-23, annars stängt söndagar.
Klicka här för adress och fler rekommendationer.
Denna trevliga vinbar mitt i Saint Emilion öppnade för ett drygt år sedan. Den drivs av Pascal Fauvel, som står bakom bardisken, och Catherine Papon-Nouvel, som äger och driver tre vinslott i Saint Emilion: Château Gaillard, Château Petit Gravet Ainé och Clos Saint Julien (se vår videointervju med Catherine här). Så man kan naturligtvis smaka hennes viner på Chai Pascal, både på flaska och på glas, men också många av hennes kollegers viner, både i och utanför Saint Emilion. Atmosfären är lugn och avslappnad och vill man kombinera vinerna med mat finns här bland annat goda tallrikar med baskiska charkuterier, ostar och rökt lax. Under säsong öppet varje dag 11-23, annars stängt söndagar.
Klicka här för adress och fler rekommendationer.
BKWine Tips: Château Moulin du Cadet, Saint Emilion, Bordeaux
Château Moulin du Cadet, Saint Emilion, Bordeaux
Vi rekommenderar denna månad ännu en liten biodynamisk egendom. Klassiskt strama och goda Bordeaux-viner gör Pierre Blois på Château Moulin du Cadet i Saint Emilion, en kort promenad från byn. Slottet är på 5 hektar och biodynamiskt sedan 2004. ”Biodynamisk odling innebär att man verkligen måste vara närvarande i vingården”, säger Pierre. ”Man spenderar mer timmar där, jämfört med vanlig, konventionell odling. Dessutom måste man tro på det och ha medarbetare som också tror på det!” Han är mycket nöjd med resultatet. Hans vinrankor trivs bättre och hans viner har blivit ”livligare” och fått mer mineralitet, menar han. Utmärkta viner i klassiskt Saint Emilion-snitt.
Klicka här för adress och fler rekommendationer.
Vi rekommenderar denna månad ännu en liten biodynamisk egendom. Klassiskt strama och goda Bordeaux-viner gör Pierre Blois på Château Moulin du Cadet i Saint Emilion, en kort promenad från byn. Slottet är på 5 hektar och biodynamiskt sedan 2004. ”Biodynamisk odling innebär att man verkligen måste vara närvarande i vingården”, säger Pierre. ”Man spenderar mer timmar där, jämfört med vanlig, konventionell odling. Dessutom måste man tro på det och ha medarbetare som också tror på det!” Han är mycket nöjd med resultatet. Hans vinrankor trivs bättre och hans viner har blivit ”livligare” och fått mer mineralitet, menar han. Utmärkta viner i klassiskt Saint Emilion-snitt.
Klicka här för adress och fler rekommendationer.
BKWine tips: Colombaia, DOCG Chianti Colli Senesi
Colombaia, DOCG Chianti Colli Senesi
Denna lilla egendom på fyra hektar har nyligen gått över till biodynamisk odling. Nästa år får man sin Demeter-certifiering. Tillverkningen är hantverksmässig, man undviker tillsatser och ute i vingården används egen häst i stället för traktor. Vinerna är goda och uttrycksfulla. Colombaia Bianco Toscano IGT är gjord av malvasia och trebbiano och har en fin tyngd. De röda domineras av sangiovese och de är typiska Chianti-viner med struktur, lite tobak och en bra frukt och syra. Det är matviner framför allt.
Klicka här för adress och fler rekommendationer.
Denna lilla egendom på fyra hektar har nyligen gått över till biodynamisk odling. Nästa år får man sin Demeter-certifiering. Tillverkningen är hantverksmässig, man undviker tillsatser och ute i vingården används egen häst i stället för traktor. Vinerna är goda och uttrycksfulla. Colombaia Bianco Toscano IGT är gjord av malvasia och trebbiano och har en fin tyngd. De röda domineras av sangiovese och de är typiska Chianti-viner med struktur, lite tobak och en bra frukt och syra. Det är matviner framför allt.
Klicka här för adress och fler rekommendationer.
söndag, juni 14, 2009
Vinfilosofi - BKWine Brief 71
BKWine Brief nr 71 ute nu!
Är det någon som inte sett Susan Boyle när hon sjunger på Britain’s Got Talent? Eller Diversity, dansgruppen som tränade framför busshållplatsen - därför att där fanns en ’gratis’ spegelvägg? Helt fantastiska prestationer. (Om du inte sett det så titta först på Susan Boyles första framträdande. Se på hur alla reagerar. Helt fantastiskt. 25 miljoner tittar på YouTube. Se den här. Man kan se många andra här, dock inte alltid hela versionerna). Jag kan inte hjälpa det, Britain’s Got Talent är fängslande. Fantastiskt att se alla dessa talangfulla människor. Och häromkvällen slog det mig att för oss fungerar det lite på samma sätt med vin.
Låt mig förklara. Att lyssna till Placido Domingo, eller se Rudolf Nureyev dansa – tja, det är förstås fantastiskt bra, men man väntar sig ju inget annat heller. Och för att lösa en biljett får man pantsätta huset. Att lyssna till Susan Boyle (och alla de andra på BGT) är en helt annan sak. Det är en upptäckt och en upplevelse i en annan dimension. Att dricka en Romanée Conti, en Petrus, en Grange, en Screaming Eagle eller liknande, visst är det gott, men, jo jag vill nog gärna säg, men än sen då? Man betalar tusenlappar (eller tiotusenlappar eller mer) så vad annat kan man vänta sig? Men att däremot hitta en lite odlare långt bort i obygden som du aldrig hört talas om och sen tänka ”wow! det här var ett underbart vin!”, det är en upplevelse. Och när vinet sen inte kostar mer än kanske som värst några tiotals euro, då gör det ju saken bara bättre.
Med andra ord, prova, dricka och uppskatta stora och kända (och dyra) viner är ju ganska enkelt. Visst är det gott, och visst är det upplevelser, men det är ganska enkelt. Men att hitta det annorlunda, det oupptäckta, något som överraskar, det som förtjänar att uppskattas mycket mer, det kräver mer arbete och ansträngning. Men det är också mycket roligare. Och i slutändan kan man kanske bidra till att någon väldigt skicklig, men okänd, vinproducent får lite mer av den uppskattning han/hon förtjänar. Precis som de fantastiska talangerna som uppträder på Britain’s Got Talent.
Så där har du lite av vår vinfilosofi.
Den här Briefen ser lite annorlunda ut än den brukar. Vi har lite fler längre texter om en del av de saker vi upplevt nyligen och lite färre korta snuttar om vinnyheter. Det är egentligen inte alls planerat så utan det bara blev på det viset. Vi hade så många saker vi ville dela med oss av. Men det vore intressant att höra lite vad du tycker. Föredrar du lite längre texter i Briefen eller var det bättre som det var förr? Hör gärna av dig – med beröm (gärna!) eller med synpunkter och förslag på förändringar (gärna det också!). Vi vill gärna höra ifrån dig. Vi har runt 16 000 prenumeranter idag och vi vill gärna fortsätta att utveckla Briefen.
En utveckling är att vi prövar oss fram i vinets ”Web 2.0”. Våra videos på BKWine TV på YouTube (bl.a.) hoppas vi att du upptäckt för länge sedan. (För att inte nämna våra bloggar.) Sen en tid tillbaks finns vi också på Twitter och på Facebook. Än så länge är det experiment för att försöka förstå vad man kan göra med det. Men är du intresserad av sånt så tycker vi det vore roligt om du ”followed” oss på Twitter och varför inte gjorde oss till ”friend” på Facebook. (Och prenumerera på våra YouTube-videos!) Kanske kan det även vara intressant för dig att se vad man kan göra med Twitter och Facebook? Du hittar länkar till både Twitter och Facebook nedanför den har inledningen.
Nu är sommaren snart här – hoppas vi. Här i Paris har vi just nu höstväder. Därför är det verkligen dags att planera för en vinresa till hösten. För att påminna dig lite om vad vi har på programmet:
Missa inte de nya artiklarna på Gästskribentsidan! Fyra nya artiklar om Champagne och om Italien. Mer info längre ner i Briefen!
Så, trevlig läsning i denna lite annorlunda Brief!
Britt & Per
PS: Tipsa andra om Briefen !
Vill du läsa mer om vin?:
Läs hela BKWine Brief här!
Är det någon som inte sett Susan Boyle när hon sjunger på Britain’s Got Talent? Eller Diversity, dansgruppen som tränade framför busshållplatsen - därför att där fanns en ’gratis’ spegelvägg? Helt fantastiska prestationer. (Om du inte sett det så titta först på Susan Boyles första framträdande. Se på hur alla reagerar. Helt fantastiskt. 25 miljoner tittar på YouTube. Se den här. Man kan se många andra här, dock inte alltid hela versionerna). Jag kan inte hjälpa det, Britain’s Got Talent är fängslande. Fantastiskt att se alla dessa talangfulla människor. Och häromkvällen slog det mig att för oss fungerar det lite på samma sätt med vin.
Låt mig förklara. Att lyssna till Placido Domingo, eller se Rudolf Nureyev dansa – tja, det är förstås fantastiskt bra, men man väntar sig ju inget annat heller. Och för att lösa en biljett får man pantsätta huset. Att lyssna till Susan Boyle (och alla de andra på BGT) är en helt annan sak. Det är en upptäckt och en upplevelse i en annan dimension. Att dricka en Romanée Conti, en Petrus, en Grange, en Screaming Eagle eller liknande, visst är det gott, men, jo jag vill nog gärna säg, men än sen då? Man betalar tusenlappar (eller tiotusenlappar eller mer) så vad annat kan man vänta sig? Men att däremot hitta en lite odlare långt bort i obygden som du aldrig hört talas om och sen tänka ”wow! det här var ett underbart vin!”, det är en upplevelse. Och när vinet sen inte kostar mer än kanske som värst några tiotals euro, då gör det ju saken bara bättre.
Med andra ord, prova, dricka och uppskatta stora och kända (och dyra) viner är ju ganska enkelt. Visst är det gott, och visst är det upplevelser, men det är ganska enkelt. Men att hitta det annorlunda, det oupptäckta, något som överraskar, det som förtjänar att uppskattas mycket mer, det kräver mer arbete och ansträngning. Men det är också mycket roligare. Och i slutändan kan man kanske bidra till att någon väldigt skicklig, men okänd, vinproducent får lite mer av den uppskattning han/hon förtjänar. Precis som de fantastiska talangerna som uppträder på Britain’s Got Talent.
Så där har du lite av vår vinfilosofi.
Den här Briefen ser lite annorlunda ut än den brukar. Vi har lite fler längre texter om en del av de saker vi upplevt nyligen och lite färre korta snuttar om vinnyheter. Det är egentligen inte alls planerat så utan det bara blev på det viset. Vi hade så många saker vi ville dela med oss av. Men det vore intressant att höra lite vad du tycker. Föredrar du lite längre texter i Briefen eller var det bättre som det var förr? Hör gärna av dig – med beröm (gärna!) eller med synpunkter och förslag på förändringar (gärna det också!). Vi vill gärna höra ifrån dig. Vi har runt 16 000 prenumeranter idag och vi vill gärna fortsätta att utveckla Briefen.
En utveckling är att vi prövar oss fram i vinets ”Web 2.0”. Våra videos på BKWine TV på YouTube (bl.a.) hoppas vi att du upptäckt för länge sedan. (För att inte nämna våra bloggar.) Sen en tid tillbaks finns vi också på Twitter och på Facebook. Än så länge är det experiment för att försöka förstå vad man kan göra med det. Men är du intresserad av sånt så tycker vi det vore roligt om du ”followed” oss på Twitter och varför inte gjorde oss till ”friend” på Facebook. (Och prenumerera på våra YouTube-videos!) Kanske kan det även vara intressant för dig att se vad man kan göra med Twitter och Facebook? Du hittar länkar till både Twitter och Facebook nedanför den har inledningen.
Nu är sommaren snart här – hoppas vi. Här i Paris har vi just nu höstväder. Därför är det verkligen dags att planera för en vinresa till hösten. För att påminna dig lite om vad vi har på programmet:
- Österrike
- Katalonien, Priorat mm (anmälan SENAST 15 JUNI)
- Bordeaux (anmälan SENAST 15 JUNI)
- Champagne
- Toscana med matlagning (!) (anmälan SENAST 1 JULI)
- Languedoc-Roussillon
- Douro i Portugal - världens mest spektakulära vinflod?
- Bourgogne med vinkurs
Missa inte de nya artiklarna på Gästskribentsidan! Fyra nya artiklar om Champagne och om Italien. Mer info längre ner i Briefen!
Så, trevlig läsning i denna lite annorlunda Brief!
Britt & Per
PS: Tipsa andra om Briefen !
Vill du läsa mer om vin?:
- Våra gästskribenter: ett 50-tal artiklar
- Britts Vinskola
- VinNytt med artiklar om vin – 2 gratisnummer för Briefenläsare
- BKWine TV – video om vin
Läs hela BKWine Brief här!
fredag, juni 05, 2009
Alsace vill förbjuda andra att ange riesling mm på etiketten
Enligt den nya vinreformen inom EU så blir det från första augusti tillåtet att ange druvsorten på viner ”utan geografiskt ursprung”. Med det menar man i allmänhet viner som faller utanför ramarna för de traditionella appellationsreglerna. Ta till exempel ett vin gjort på riesling gjort i Languedoc. Riesling är inte tillåten i AOC (AOP) Languedoc-viner, därför kan man inte göra en ”Languedoc riesling”. Däremot kan man göra ett vin ”utan geografiskt ursprung. Fram tills nu skulle det bli ett Vin de Table, där det är förbjudet att ange druvsort. I och med reformen kommer det att bli tillåtet att ange druvsorten. Men det vill inte alsaceproducenterna. De menar att det skulle förvirra konsumenterna som kanske skulle tro att en riesling från Languedoc var en Alsace. Och att det därmed skulle nedvärdera de alsassiska vinerna. Man vill därför förbjuda att ange de ”alsassiska” druvsorterna (riesling, gewurztraminer osv) på andra viner än de från Alsace. Man har nu tillsatt en arbetsgrupp för att försöka hitta en lösning. Ytterligare ett exempel på bakåtsträvande egenintressen som sätter käppar i hjulen för en bättre fungerande vinmarknad? Det finns ju gott om viner med riesling, gewurztraminer osv på etiketten från t.ex. Tyskland och Spanien, för att inte tala om Nya Världen. Så det är m.a.o. fransmän som vill hindra andra fransmän från att konkurrera bättre med andra länders producenter. vitisphere.com
torsdag, juni 04, 2009
Australisk albarino visar sig vara savagnin
En del vingårdar i Australien har gjort mycket uppskattade viner på druvsorten albarino (ca 150 ha planterat), känd från t.ex. norra Portugal. Det var vad man trodde, i alla fall. Nu har två franska forskare, Jean-Michel Boursiquot och laurent Audeguin på Institut Français de la Vigne et du Vin, DNA-analyserat druvan i Australien och det visar sig att det i själva verket är druvan savagnin! Savagnin är en föga känd druvsort som framför allt används i Jura i östra Frankrike. Mer på: vitisphere.com. Även forskare i Australien har sedermera analyserat plantorna och kommit till samma resultat… decanter.com
onsdag, juni 03, 2009
Filtrera eller inte filtrera
Vi har tidigare skrivit om filtrering av vin. Spelar det någon roll? Är det bra eller dåligt? Finns det någon substans i modetrenden med ofiltrerade viner? Här är en intressant artikel av Tim Patterson i Vines & Wines: ”If filtration ’strips’ wine, what’s getting stripped?”
Månen i nedan? Ställ in vinprovningen!
Står månen i fel fas kan vinet smaka mycket sämre, det är i alla fall var Tesco och Marks & Spencer, två av Englands största vinhandlare anser. De bjuder numer bara in journalister till att prova deras viner när månen är i en bra provningsfas. Det hela är inspirerat av den s.k. biodynamiska såningskalendern där dagarna delas in i olika kategorier. Vissa dagar är bra för att så och andra för att skörda, osv. Och vissa är tydligen bättre för att prova vin än andra. Jo Ahearne på M&S tvivlade men blev övertygad av resultaten när han provade på olika dagar. Dags att planera om provningskalendern? (Not: Kalendern, som görs upp varje år av Maria Thun, är inte strikt sett en del av biodynamin men används av många biodynamiker. Även många vinodlare som inte alls är biodynamiska tar hänsyn till månfasen vid t.ex. buteljering eller omdragning av vinet.) Läs mer news.scotsman.com
tisdag, juni 02, 2009
Avancerad vinprovningsteknik med Stephen Fry
Kanske inte en metod att ta efter men en ganska rolig snutt om vin och vinprovning med Hugh Laurie och Stephen Fry. ”Den ena är katt och den andra är hund, eller hur?”
Vinbibblan
En ny svensk vinblogg hittade vi häromdagen: Vinbibblan, som bl.a. skriver om de sju dödssynderna i Paris (när författaren provade sju olika viner på hotellrummet. Med tanke på att hotellet låg på Rue St Denis, Paris Malmskillnadsgata, så kunde nog synderna varit värre. Notera också Livets Goda på golvet på bilden – hoppas det var vår artikel som inspirerade!). Läs den här: vinbibblan.blogspot.com. Kul, som sagt, att det börjar komma fler och fler ambitiösa vinbloggare, och som ibland inte heller bara skriver om ”kvällens vin”. Hurra!
Sveriges inköpare av spanska viner: Mats Olauson
SpanskaViner.se intervjuade nyligen Systembolagets inköpsansvarige för spanska viner. Här är valda citat: ”Bland det mest positiva med Spanien är just bredden, djupet, att det finns en enormt rik flora av druvor, av vintyper, alltifrån lätta, krispiga vita viner med hög fruktkaraktär till kraftiga, komplexa röda viner och dessutom starkviner av världsklass”. ”det finns ett stort fokus på terroir i Spanien just nu”. ”Intresset hos konsumenten har ibland varit mindre än vi räknat med [för viner som inte kommer från de kända regionerna Rioja, Ribera del Duero och Priorat]”. ”Jag reser kanske fem gånger per år till Spanien”. Och en svårighet: ”Språkförbistring kan också vara ett problem när exportansvarig hos en viss producent inte är bekant med det engelska språket”. Man undrar varför. Borde inte en inköpare med totalansvar för Spanien prata spanska? Läs hela intervjun här: spanskaviner.se
måndag, juni 01, 2009
Vad är egentligen rosé-vin?
Som en del av vinreformen inom EU, som ländernas jordbruksrepresentanter överenskommit, är det meningen att det ska bli tillåtet att tillverka rosévin genom att blanda vitt och rött vin. Idag är det i de flesta EU-länder inte tillåtet att göra så (det lär vara tillåtet i Spanien). Istället måste man göra rosévin genom att använda blå druvor och ha en kort skalkontakt. Det är nog i och för sig något som är allmänt känt av rosékonsumenten, och kanske heller inget han bekymrar sig om. Nu i elfte timmen har det blivit ett väldigt rabalder bland franska och italienska vinproducenter som menar att detta kommer att förstöra kvalitén på rosévinerna (om den nu fanns där från början). Men varför gick länderna då ursprungligen med på reformen, frågar man sig. Tja, enligt en kommentar låg italienarna lågt därför att de fuskat med mjölkkvoterna och ville inte sticka upp huvudet (förstår ni kopplingen?). Och fransmännen kanske sov? Vi vet inte. Men spelar det egentligen någon roll? Skulle det vara en sån katastrof för producenterna och för kvalitén om man fick göra rosé genom att blanda rött och vitt? (Och skulle konsumenterna lida?) Eller är det de ”vanliga” roséproducenterna som inte vill få mer konkurrens? Vi är inte övertygade. Sen kan man ju hålla i minnet att i stort sett all roséchampagne är gjord på det sättet. Och vi har inte hört några protester om det. Har du? Se t.ex. Reuters och vitisphere.com
Gör vinodlarna viner de tycker om eller viner Parker ger höga poäng? (Parkereffekten 2)
Gör vinproducenterna viner som de själva tycker om, som konsumenterna tycker om eller som ett fåtal inflytelserika vinkritker (Robert Parker, The Wine Advocate; James Laube, Wine Spectator och liknande)? Den frågan ställde sig Tina Caputa, chefredaktör för Vineyard & Winery Management Magazine, när hon skulle göra en presentation för American Wine Society. Men hon bestämde sig också för att ställa den till några vinodlare. Resultatet blev ett reportage som granskar det inflytandet de stora vinkritikerna idag har över vilken typ av viner som tillverkas. Se reportaget här downunderwines.net
”Robert Parker en mutkolv?”
Mer blåsväder för Robert Parker. Han har inte bara problem med vinbloggning utan även med sina egna etiska regler. Han har ställt upp mycket strikta regler för hur han och hand medarbetare arbetar. T.ex. att de alltid betalar sina egna hotell, inte accepterar resor betalda av vinproducenter eller promotionorganisationer, alltid betalar sina egna restaurangnotor osv. I realiteten regler som ingen annan arbetande vinskribent kan leva efter (och definitivt ingen i Sverige). Men nu visar det sig att hans medarbetare uppenbarligen inte följer de regler som Parker säger sig följa. DrVino, en intressant vinbloggare, skrev ett brev till Parker och bad om ett klargörande. Parker är ju trots allt en väldigt dominerande storhet i vinvärlden så det är ju rimligt att veta vad han står för. Tyler Colman (=DrVino) fick förvisso svar, men Parker avfärdade det hela lättvindigt och svarade inte alls i sak. Ytterligare en sak som fått mycket av vinbloggosfären att surra. Med rätta får man nog säga. Läs DrVinos historia här.
”Robert Parker borde skämmas”
Många vinbloggare tycker i alla fall att han borde skämmas. Parker finns visserligen på internet, så som eRobertParker.com, men han är ingen hejare på Web 2.0. Men farmför allt har han kommit med ett antal kommentarer där han nedvärderar och förkastar värdet i det som vinbloggare skriver och dessutom antyder att de i många fall är köpta av vinindustrin. Inte bra Mr Parker. Läs en ingående kommentar här WineLifeToday.com och mer här SansDosage.blogspot.com eller här winecase.wordpress.com
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Vår nya blogg finns här: