Daniela de Gruttola på Azienda Cantina Giardino i sydliga Kampanien gör intressanta och goda vita viner. Druvan är greco och musten får skalkontakt i sju dagar, vilket är länge för ett vitt vin. Slutresultatet blir en kraftig färg och en fet och lite karamellig smak. På Sicilien finns Arianna Occhipinti på egendomen med samma namn. Hennes röda, karaktärsfulla viner görs på nero d’avola och frappato. Vi tyckte speciellt om vinet Siccagno gjort på 100 % nero d’avola, med fin bärighet och elegans. Här är listan på de tolv, alla är värda att hålla utkik efter:
- Piemonte: Alessandra Bera, Azienda Bera (god Barbera d’Asti)
- Emilia-Romagna: Elena Panteleoni, Azienda La Stoppa (Den vita Ageno 2005 görs av en aromatisk muscat-variant och trebbiano och är oerhört aromatisk men helt torr. Här finns också goda aromer av aprikos och persikor. Intressant vin.)
- Toscana: Margherita och Francesca Padovani, Azienda Fonterenza (fin Brunello, kraftig stil med 40 dagars skalkontakt). Helena Dante, Azienda la Colombaia. Rossella Bencini Tesi, Fattoria di Bachereto
- Veneto: Cecilia Trucchi, Azienda Villa Bellini (trevlig Valpolicella med roliga etiketter och väldigt mycket svarta vinbär och kryddighet)
- Trentino: Elisabetta Foradori, Azienda Foradori (min favorit är vinet Foradori Teroldego Rotaliano DOC, gjort på druvan teroldego)
- Friuli-Venezia-Giulia: Franca Princic, Azienda Dario Princic (Intressanta pinot grigio med lång skalkontakt. Mycket färg och goda citrusaromer.)
- Valtellina: Isabella Pelizzati-Perego, Azienda AR.PE.PE
- Abruzzo: Sofia Pepe, Azienda Pepe (här kan man få en mängd olika årgångar av Montepulciano d’Abruzzo)
- Sicilien: Arianna Occhipinti, Azienda Occhipinti
- Kampanien: Daniela de Gruttola, Azienda Cantina Giardino
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar