
Finns det vin i Valencia då? Jadå, det görs mängder av enkelt vin i alla färger runt Valencia och grannstaden Alicante som törstiga turister slurpar i sig. Har man lite högre krav så beger man sig till regionen Utiel-Requena. Vi har då kommit några mil in i landet och upp på 900 meters höjd. Klimatet är hårt, med mycket varma somrar och riktigt kalla vintrar. Den röda lokala druvan bobal dominerar och blandas med tempranillo och garnacha. Här görs mycket rosé, rosada, men också en del riktigt bra rött som är kraftfullt och fruktigt. Goda exempel kan man få från den stora och moderna bodegan Murviedro, inte minst deras trevliga Corolilla Crianza på 100 % bobal. Den mesta cavan (spanskt mousserande) kommer ju från Penedès, men även här i Utiel-Requena görs en del. Minnesvärda var Coto d'Arcis Cava Brut Nature, utan dosage, torr och god, och Hoya de Cadenas Cava Brut Nature gjord av 100 % macabeo. Även denna var mycket torr och frisk med fina äppeltoner.

Vid en promenad i Valencias vackra gamla stadskärna överraskades jag av regnet och smet in på en liten bar. Jag beställde en fino sherry och fram kom en helt vanlig Tio Pepe. Men det är inget fel på Tio Pepe, den smakade oerhört gott med lite lokala oliver till. Så nu passar jag på att slå ett slag för den torra sherryn som under sommaren, och när som helst annars, är en perfekt aperitif. Torrare än en fino finns inte och den väcker aptiten som ingen annan aperitif. Och det är ju just därför vi dricker aperitif.
-Britt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar