Av: Christian R. Saint-Roche
CIDE
ISBN 2-9525036-1-3
Boken heter visserligen ”Den mördade vinrankan” men det är ingen deckare som Christian Saint-Roche har skrivit. Även om ämnet är väl så spännande: Hur ska den franska vinnäringen ta sig ur den kris som man befinner sig i sedan ett antal år tillbaka? Han tar upp frågan om varför det idag i Frankrike bara förs fram negativa åsikter om vinet. Var har vinet som ett livsmedel som kompletterar måltiden tagit vägen, undrar han. Hur kan anti-vinlobbyn ha blivit så stark? Varför pratar man inte mer om vinets gynnsamma inverkan på hälsan? Varför har så många fransmän slutat dricka vin? (37 % dricker aldrig vin och andelen som dricker vin regelbundet till middagen har minskat drastiskt.) Men han behandlar också betydelsen av terroir-viner, appellations-systemets vara eller icke vara och hur vi ska kunna få unga människor att, åtminstone ibland, överge MacDonald’s och Coca-Cola och istället lära sig uppskatta den mer långsamma njutningen att dricka ett gott vin till en god middag.Köp boken. Mer recensioner.

En bok om arbetet i vingården och i vinkällaren. Unik beskrivning av hur man gör vin, för dig som vill veta lite mer (2009). På bokens egen site hittar du
Viner, vingårdar och vinodlare i Languedoc i franska södern – ett av Frankrikes mest spännande vindistrikt idag (2007). På bokens egen site hittar du
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar